АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рівновага споживача: сутність та обґрунтування з кардиналістських позицій.

Прочитайте:
  1. VІ. Акушерський діагноз і його обґрунтування
  2. Аналіз ринкової рівноваги, її економічна сутність, наслідки відхилення від неї.
  3. Відсутність гемолізу Наявність гемолізу
  4. Відсутність динаміки кривої фізичного розвитку
  5. Земельна рента: сутність, форма, механізм
  6. Науково-методичне обґрунтування теми
  7. Науково-методичне обґрунтування теми
  8. Науково-методичне обґрунтування теми
  9. Науково-методичне обґрунтування теми
  10. Науково-методичне обґрунтування теми

Функція корисності лежить в основі споживчого вибору (поведінки споживача на ринку). При моделюванні поведінки споживача економісти базуються:

- обмеженості доходу споживача;

- аксіомі ненасиченості (споживач намагається мати велику кількість будь-яких благ);

- аксіомі збільшення загальної корисності;

- аксіомі зменшення граничної корисності.

Перерозподіляючи свій дохід таким чином, щоб досягнути найбільшої загальної корисності, споживач намагається вирівняти свої середньозважені граничні корисності. При цьому він досягає положення рівноваги (максимуму добробуту). В цьому заключається зміст другого закону Госена, який говорить: максимум корисності від споживання даного набору благ споживач отримає при умові рівності граничних корисностей всіх благ, які споживаються.

Поряд із загальними принципами споживчого вибору існують особливості, які визначаються впливом на нього смаків та уподобань споживача.

Виділяють два види попиту на товар: функціональний попит означає, що частина попиту на товар зумовлена якостями, які властиві самому товару; нефункціональний попит - частина попиту на товар зумовлена якимось іншими факторами, а не властивими йому якостями. Найбільш суттєва частина нефункціонального попиту зумовлена зовнішнім впливом на корисність. Мається на увазі, що корисність даного товару збільшується або зменшується в залежності від того чи купують інші цей товар, або завдяки тому, що цей товар має велику ціну в порівнянні з іншими товарами.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 565 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)