АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практична робота № 4

Прочитайте:
  1. Багатоваріантна самостійна робота
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Будова та робота серця
  5. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  6. Індивідуальна робота студентів «Дослідження ролі спинного і головного мозку в регуляції функцій організму» (2 год.)
  7. Індивідуальна робота студентів «Основні етапи розвитку фізіології»
  8. Індивідуальна робота студентів «Роль залоз внутрішньої секреції в регуляції функцій організму» (2 год.)
  9. КУРСОВА РОБОТА
  10. Курсова робота

Тема: «Біогенні s-, р- елементи »

Мета роботи: вивчити біогенні s-, р- елементи, їх біологічну роль та лікарські препарати на їх основі. Окисно-відновні властивості біогенних елементів.

Блок інформації

Всі організми, їх тканини і органи містять в тій чи іншій кількості майже всі відомі хімічні елементи (80). З них 47 елементів містяться в тілі людини постійно та виконують певні фізіологічні функції, тому їх називають біогенними елементами. Маса людського організму на 97,3 % складається з шести елементів (C, H, O, N, P, S). Це елементи – органогени.Елементи – органогени є основою всіх біосистем, оскільки вони входять до складу білків, ферментів, вітамінів, гормонів, нуклеїнових кислот та води, яка об’єднує всі частини організму в єдине ціле.
За кількісним вмістом хімічних елементів їх умовно поділяють на: макроелементи (> 10-2%) та мікроелементи (10-3-10-12%). Макроелементи (органогени + Na, K, Ca, Mg, Cl) виконують роль пластичного матеріалу в побудові кісткових тканин, підтримують певні значення осмотичного тиску, рН середовища, кислотно – основну рівновагу. Мікроелементи (Fe, Cu, Zn, Mn, I, F та інші) входять до складу багатьох ферментів, деяких вітамінів і гормонів, беруть участь в процесах кровотворення, розмноження, росту та обміну речовин. За побудовою зовнішнього енергетичного рівня біогенні елементи поділяють на: s –, р –, d – елементи. Біогенні s –елементи – це елементи, в атомах яких заповнюється s- підрівень: Na, K, Ca, Mg.
Значення s – елементів для оранізму дуже велике. Вони беруть участь у створенні буферних систем організму, забезпеченні необхідного осмотичного тиску, виникненні мембранних потенціалів, передаванні нервових імпульсів (Na, K), структуроутворенні (Ca Mg).

s -елементи застосовуються як фармакопейні препарати:

NaCl - для приготування ізотонічного розчину та інших сольових плазмозамінників;
NaHCO3 (натрій гідрогенкарбонат, або питна сода) застосовують при підвищеній кислотності шлункового соку, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки; як відхаркуючий засіб; для полоскання носа, порожнини рота.

NaBr (натрій бромід) використовують як заспокійливий засіб NaI (натрій йодид) – для компенсації нетачі йоду в організмі

KCl (калій хлорид) вводять в організм при гіпокаліємії, що виникає внаслідок приймання діуретиків; використовують як анти аритмічний засіб

MgSO4 x 7H2O (англійська сіль) – послаблюючий засіб;

Солі Магнію використовують для гальмування нервової системи (у великих дозах може зумовити наркотичний стан); при гіпертонічній хворобі; при епілепсії та атеросклерозі.
CaCl2 – при посиленому виведенні Ca2+ з організму, при алергічних захворюваннях, як засіб, що зменшує проникність судин, як кровоспинний засіб, як антидот при отруєнні солями магнію; CaSO4·2Н2О (гіпс) – біло – сірий порошок, який при змішуванні з водою швидко твердне. На цій властивості ґрунтується його застосування в медицині для гіпсових пов΄язок при переломах кісток.

Біогенні р – елементи – це елементи, в атомах яких заповнюється р – підрівень. До них належать майже всі елементи- органогени р- елементи відіграють важливу роль у життєдіяльності людини. П’ять р -елементів (C, O, N, P, S, Cl) відносяться до органогенів, що відіграють в організмі роль пластичного матеріалу, а також створюють фізико-хімічні умови для протікання фізіологічних процесів (рН середовище, осмотичний тиск і т.п.). Інші є важливими мікроелементами (B, Al, F, I, інші).

Сполуки більшості р- елементів проявляють біологічну активність і застосовуються в медицині як лікарські препарати (нашатирний спитр, АТФ, натрія тіосульфат, фізіологічний розчин; солі брому, спиртовий розчин йоду). Сполуки деяких р-елементів є сильними отрутами (фториди, озон, сірководень, білий фосфор, галогени, сполуки Pb, As, Se, Te).


Окисно-відновні реакції – це реакції, які перебігають із зміною ступені окислення атомів, що входять до складу молекул реагуючих речовин. Або: це взаємодія між окисником і відновником, яка призводить до утворення нового окисника і відновника. Ступінь окислення – умовний заряд атома в молекулі вичислений, виходячи із пропозиції, що молекула електронейтральна і складається із іонів. Електронегативність – це здатність атома відтягувати на себе загальну електронну густину і набувати негативний заряд. Процес окиснення – це віддача електронів атомом, молекулою або іоном. Процес відновлення – це процес приєднання електронів атомом, молекулою або іоном. Окисники – це речовини, що володіють яскраво вираженою властивістю приєднувати електрони. Відновники – це речовини здатні віддати електрони. Окиснення і відновлення - дві протилежні сторони одного окисно-відновного процесу. Кількість електронів, які приймає окисник, дорівнює кількості електронів, які віддає відновник, - існує електронний баланс. Методом електронного балансу добирають коефіцієнти в окисно-відновних реакціях.

Окисниками можуть бути, насамперед, сполуки вищих, а відновникаминижчих ступенів окиснення, властивих певному елементу. Якщо елемент перебуває у проміжному ступені окиснення, то його атоми або йони можуть, залежно від умов, віддавати або приймати електрони. Наприклад, Манган – знаходиться в VII групі періодичної системи, найвищий ступінь окиснення – 7+ (тільки окисник), найнижчий – 0 (тільки відновник).

Mn   Тільки відновник Mn0 – 2e- → Mn2+
MnO 2+ Відновник Mn2+ - 4e- → Mn6+
MnO2 4+ Окисник і відновник Mn4+ + 2e- → Mn2+ Mn4+ - 3e- → Mn7+
K2MnO4 6+ Окисник і відновник Mn6+ + 4e- → Mn2+ Mn6+ - e- → Mn7+
KMnO4 7+ Тільки окисник Mn7+ + 5e- → Mn2+ рН < 7 Mn7+ + e- → Mn6+ рН > 7 Mn7+ + 3e- → Mn4+ рН = 7

 

Завдання для самостійної позааудиторної роботи студентів.

Дати письмові відповіді на контрольні запитання

1. Розрахуйте ступені окиснення елементів у наведених прикладахR2O5; RO3; R2O7; H3PO4; HCIO; HCIO2; HCIO3;

2. Виходячи із електронної теорії ОВР у наведених схемах переходу електронів вкажіть, процеси окиснення і відновлення, окисник і відновник. 1. S+6 +6e →S0 2. Cr+3 -3e→Cr+6 3. Mn+7 +5e→ Mn+2

3. Укажіть, які з перелічених нижче сполук можуть проявити
а) тільки відновні властивості;
б) тільки окисні властивості;
в) і окисні, і відновні.
Відповідь обґрунтуйте.
HNO3; Na; Н2SO4; H2S; H2O2; KI; Na2SO3; H2; Cl2.

4. Методом електронного балансу підберіть коефіцієнти у наступному рівнянні ОВР. Вкажіть окисник, відновник. HI + FeCl3 → I2 + FeCl2 + HСl

4. Заповнити таблицю для s- Na, K, Ca, Mg та р – C, O, N, P, S, Cl елементів:

 

Елемент, вміст в організмі Біологічна роль Лікарські препарати


Еталон розв’язку: 1. Проставляємо ступені окиснення елементів і виявляємо ті елементи які змінюють ступень окиснення. H+ I- + Fe+3 Cl3- → I2 0 + Fe+2 Cl2 - + H+ Сl- 2. Визначимо елементи, у яких змінилась ступінь окислення – Ферум та Іод. 3. Виразимо даний процес електронними рівняннями: 1. Відновник 2І- - 2е = І20 1 процес окиснення 2. Окисник Fe+3 + e = Fe+2 2 процес відновлення 4. Справа від електронних рівнянь проводимо лінію і проставляємо коефіцієнти, відповідаючи числу електронів, відданих відновником і прийнятих окисником. 5. Розставляємо коефіцієнти у схемі реакції: 2HI + 2FeCl3→ I2 + FeCl2 + HCl 6. Урівнюємо число атомів всіх елементів у лівій і правій частині рівняння реакції записуємо рівняння реакції в молекулярній формі: 2HI + 2FeCl3→ I2 +2FeCl2 + 2HCl

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 729 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)