АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зв’язки матки.

Прочитайте:
  1. E. - Широку зв’язку матки.
  2. Аферентні та еферентні зв’язки базальних гангліїв
  3. В случае ВПКР должно проводиться непрерывное наблюдение по состоянию матери и плода для своевременного выявления признаков разрыва матки.
  4. Внутрішні методи оцінки ступеня розкриття шийки матки.
  5. Высоты стояния дна матки.
  6. Застосування окситоцину пов'язано з можливим дистресом плода та підвищенням базального тонусу матки.
  7. Зв’язки матки
  8. Кесарево сечение (КС) – хирургическая операция, при которой плод и послед извлекаются через разрез брюшной стенки и матки.
  9. Ковалентні зв’язки

Широка маткова зв’язка (lig. latum uteri) (права та ліва), починається від краю матки i закінчується на бічній стінці таза. Зв’язка має два шари очеревини: її передній шар перейшов з передньої стінки матки, а задній - із задньої стінки матки вздовж її краю. Верхній край широкої маткової зв’язки вільний, вздовж нього розміщена маткова труба. Нижній її край доходить до дна таза, де передній шар переходить в очеревину, що утворює міхурові-маткову заглибину, а задній - в очеревину, що утворює прямо кишково-маткову заглибину.

Частина широкої маткової зв’язки (див. мал. 228), на якій утримується маткова труба, називається брижею маткової труби (mesosalpinx). На задній поверхні широкої маткової зв’язки розміщений яєчник, до переднього краю якого прирощується брижа яєчника (mesovarium), що є другою брижею в складі широкої маткової зв’язки. Решта цієї зв’язки називається брижею матки (mesometrium). Між шарами широкої маткової зв’язки збоку та спереду від шийки матки розміщена сполучнотканинна приматкова клітковина (parametrium), яка є видозміненим підсерозним прошарком. Приматкова клітковина переходить у клітковину, яка оточує сечовий міхур, пряму кишку, піхву.

Позаду від широкої маткової зв’язки проходять сечовід і маткова артерія. Це необхідно враховувати під час операції видалення матки, щоб випадково не перерізати сечовід замість маткової артерії.

Кругла маткова зв’язка (lig. teres uteri) - це сукупність волокнистих та непосмугованих м’язових волокон. Вона починається від рога матки нижче i спереду від маткової труби, йде між двома шарами широкої маткової зв’язки, по стінці малого таза, під очеревиною, що її покриває, і через внутрішнє кільце входить у пахвинний канал, виходить з нього через зовнішнє кільце.

У межах зовнішнього отвору пахвинного каналу зв’язка поділяється віялоподiбно на окремі пучки, зміцнюючи зовнішнє кільце пахвинного каналу. Тому, у жінок пахвинні грижі виникають рідше, ніж у чоловіків. Закінчується зв’язка, вплiтаючись своїми волокнами в шкіру лобка і великих соромітних губ.

Кардинальна зв’язка матки (lig. cardinale) розташована в лобовій площині, має сполучнотканинні та непосмуговані м’язові волокна, починається від країв шийки матки, йде по дну таза між двома шарами широкої маткової зв’язки, вздовж її нижнього краю i закінчується на стінці таза. Ця зв’язка парна, нижнім краєм зрощується з фасцією промежини.

Прямокишково-матковi (ligg. rectouterina) зв’язки проходятьу стріловій площині. Вони починаються від тазової поверхні крижової кістки і куприка, розташовані збоку від прямої кишки, їх волокна входять в стінку прямої кишки, доходять до бічної поверхні шийки матки i прикріплюється до неї.

Матка фіксується парним (правим та лівим) прямокишково-матковим м’язом (m. rectouterinus). Він починається на задній поверхні шийки матки, проходить збоку від прямої кишки (обмінюючись з нею м’язовими волокнами), прикріплюється до окістя тазової поверхні крижової кістки в межах II-III крижових хребців. М’яз складається з непосмугованих волокон, разом із прямо кишково-матковою зв’язкою він розміщується в товщі прямо кишково-маткових складок (plica rectouterina) очеревини.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 560 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)