АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сторонні тіла ока

За локалізацією розрізняють сторонні тіла очниці, кон’юнктиви, очного яблука, рогівки та сторонні тіла всередині ока. Сторонні тіла поділяються на магнітні (залізовмісні) та немагнітні (дерево, пластмаса, мідь тощо). Хворих турбує біль в оці, сльозотеча, світлобоязнь, відчуття стороннього тіла в оці.

Невідкладна допомога полягає в закапуванні дезинфікуючими краплями (10 % розчином альбуциду чи 10 % розчином сульфапірідазину), накладанні аплікаційної пов’язки та госпіталізації.

Сторонні тіла вуха та носа

Частіше зустрічаються в дітей, які граючись, заштовхують їх (камінці, горох, ґудзики) у вушний чи носовий ходи. У дорослих частіше зустрічаються живі сторонні тіла (комахи).

Якщо стороннє тіло має гострі краї, то виникає кровотеча і біль, при обтурації слухового проходу – зниження слуху, відчуття тиску, головокружіння. При сторонніх тілах носа – чхання, сльозотеча, затруднене носове дихання. Це вимагає невідкладної допомоги – при кровотечі у вухо чи ніс вкладають турунду і направляють пацієнта в лікувальний заклад.

Стороннє тіло з носа можна видалити шляхом сильного і різкого видування. Для полегшення видалення можна закапати в ніс судинозвужувальні препарати (3 % розчин ефедрину, 0,1 % розчин нафтизину).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 523 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)