АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВИВИХИ І ПЕРЕЛОМИ

Прочитайте:
  1. Вивихи плеча
  2. Переломи кісток
  3. Переломи кісток.

Вивихи

Вивихом (luxatio) – називається зміщення суглобових поверхонь однієї або декількох кісток з порушенням їх анатомічного розміщення та пошкодженням цілісності капсульно-зв’язкового апарату суглобу та оточуючих тканин. Коли суглобові поверхні повністю не стикаються буде повний вивих, якщо ж збережено частковий контакт їх цей вивих є неповним, або підвивих. Найчастіше вивихи бувають в плечовому та кульшовому суглобах.

а б
Рис. 33. Зовнішній вигляд потерпілого при вивиху в плечовому (а) і кульшовому суглобі (б).

Розрізняють вивихи:

- травматичні;

- патологічні (при захворюваннях, що спричиняють руйнуванню капсульно-зв’язкового апарату та суглобових поверхонь (пухлини, запальні процеси));

- природжені вивихи;

- звичні (при великому розтягненні зв’язкового апарату та неправильному лікуванні);

- застарілі – своєчасно невправлені.

Назву вивихам дають за назвою дистально зміщеної кістки. Так, вивих в плечовому суглобі називають вивихом плеча, в кульшовому – стегна і т.д.

При пошкодженні або защемленні нервових стовбурів вивих називають ускладненим. Вивих плеча, як правило, виникає при падінні на відведену руку, а вивих стегна частіше зустрічається при ДТП у пасажирів внаслідок раптового зіткнення автомобіля.

При вивиху спостерігається виражений біль, який в наступні дні зменшується; зникають активні та пасивні рухи в суглобі. Положення кінцівки є вимушеним, вона ротована, суглоб деформований, западає, головка кістки відсутня в суглобі і визначається в іншому місці (наприклад в пахвинній ділянці). Відносна довжина кінцівки зменшується, абсолютна – не змінюється. При пасивних згинах в суглобі відмічається пружність вивихнутої кістки. При вивиху плеча потерпілий намагається утримувати здоровою рукою пошкоджену, і, ніби, нахиляє тулуб в сторону пошкодження.

Перша долікарська допомога полягає в іммобілізації кінцівки – нак­ладають пов’язку хусткою, Дезо, вводять анальгетики, місцево при­кладають холод. Хворого відправляють в лікарню. Вправлення вивиху здійснює лікар після попереднього рентгенологічного обстеження.

Для вправлення вивиху лікареві потрібно 1-2 помічники. В залежності від виду вивиху та його локалізації, існують певні прийоми вправлення: за Кохером, за Дженалідзе, за Гіппократом.

Після вправлення вивиху плеча кінцівку фіксують гіпсовою лонгетою, або пов’язкою Дезо на 15-20 діб, після чого призначають теплові процедури та лікувальну гімнастику.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 541 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)