АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кровозамінники. Кровозамінниками називають медикаментозні препарати, які дозволяють покращити або замінити яку-небудь з функцій крові

Кровозамінниками називають медикаментозні препарати, які дозволяють покращити або замінити яку-небудь з функцій крові. За механізмом дії їх поділяють на наступні групи.

Гемодинамічні, до яких відносять низькомолекулярні декстрани (реополіглюкін), середньомолекулярні декстрани (поліглюкін) та препарати желатини (желатиноль). Вони збільшують об’єм циркулюючої крові, підвищують артеріальний тиск, по­­кращують мікроциркуляцію. Основними показами до застосування є шок, гостра крововтрата, інтоксикація організму.

Детоксикаційні (неогемодез, полідез, неокомпенсан). Ці препарати зв’язують циркулюючі в крові токсини, в тому числі бактеріальні, нейтралізують їх та виводять з сечею.

Препарати для парентерального харчування: білкові (гідролізат казеїну, амінопептид, нітролізин), амінокислотні (поліамін, інфезол, фриамін), жирові (ліпофундин, ліброліпід) та вуглеводневі (глюкоза, сорбітол, фруктоза). Вони вводяться з метою стабілізації і нормалізації всіх видів обміну. Часто використовуються в пацієнтів, які не можуть приймати їжу через рот.

Регулятори водно-сольового та кислотно-лужного стану: сольові розчини (розчин натрію хлориду, розчин Рінгер-Локка, дисіль, трисіль) та осмодіуретики (манітол, сорбітол). Вводяться з метою стабілізації і нормалізації водно-сольового балансу, при шоку, гострих отруєннях. При гострій крововтраті їх часто застосовують для поповнення об’єму втраченої рідини.

Препарати з функцією переносу кисню (перфторан, фолюосоль) – зв’язують (в 2-3 рази краще, ніж гемоглобін) і транспортують до тканин кисень.

Препарати комплексної дії (поліфор, реоглюман, лактопротеін, реосорбілакт).

З метою попередження ускладнень при використанні кровозамінників слід дотримуватися загальних правил інфузії, контролю герметичності і якості розчину (при появі осаду, помутніння – препарат використовувати не можна), проведення біологічної проби.

Існує ще ряд рекомбінантних (синтезованих за допомогою генної інженерії) кровозамінників і препаратів крові:

- десмопресин – аналог гормону вазопресину, який використовують для зупинки кровотеч;

- еритропоетини (епоетин α, епоетин β) – стимулюють еритропоез при хронічних анеміях;

- апротинін – інгібітор протеолітичних ферментів;

- очищений гемоглобін і пірідоксильований полімер гемоглобіну – препарати, які в два рази краще зв’язують кисень, ніж звичайний гемоглобін.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 960 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)