АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка переливання крові

Прочитайте:
  1. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  2. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  3. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  4. Білковий склад плазми крові.
  5. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові
  6. будова формених елементів крові
  7. В. Техніка внутрішньом’язових ін’єкцій
  8. Визначення груп крові в системі АВ0 за стандартними сироватками
  9. Визначення групи крові за цоліклонами.
  10. Визначення групи крові у системі АВО

Є прямий спосіб переливання крові, тобто переливання крові від донора безпосередньо реципієнту з використанням спеціальних апаратів (Танк-Брайцева, Анорова та ін.). Він може бути застосований у виключних випадках, наприклад при гемофілії, і тільки після рішення консиліуму з трьох лікарів.

Непрямий спосіб переливання крові є найбільш поширеним. Спочатку кров забирається від донора, потім на станції переливання крові проводиться її обстеження, консервація і підготовка до переливання. Переливання крові може бути проведено довенно, докістково і доартеріально.

Докісткове переливання крові проводять в кісточку, верхній метафіз великогомілкової кістки, грудину, крило клубової кістки. Таке переливання часто проводиться при неможливості довенного переливання. Для цього проводять пункцію кісткової тканини під місцевою анестезією, аспірують кістковий мозок, після чого налагоджують систему для переливання крові. Переливання крові проводиться крапельно.

Доартеріальне переливання крові проводять хворим у вкрай тяжкому стані або при клінічній смерті, з метою реанімації. Найчастіше з цією метою використовують променеву чи задньогомілкову артерії. Після хірургічного оголення артерії роблять пункцію її проти току крові і вводять 150-200 мл крові під тиском 160-180 мм.рт.ст. з швидкістю 100-150 мл. за хвилину. Доар­теріаль­не переливання крові проводить лікар за допомогою спеціального апарату – пульсового дозатора.

Найбільш поширеним є переливання крові у вени ліктьового згину, хоча можна використати й інші поверхнево розташовані вени. У випадку спадання вен та тяжкому загальному стані хворого переливання крові проводять в підключичну вену після її пункції. Переливання крові в підключичну вену можна проводити струменем, що дозволяє стабілізувати артеріальний тиск.

Перед переливанням крові визначають групову та резус-належність крові донора і реципієнта та проводять проби на індивідуальну і біологічну сумісність.

Індивідуальну сумісність визначають наступним чином. У хворого забирають 5 мл крові і центрифугують її. Відбирають плазму реципієнта та еритроцити донора і їх змішують у співвідношенні 10:1. На 10 хвилин суміш кладуть на водяну баню при температурі 40-42ºС. При відсутності аглютинації кров є індивідуально сумісна.

Для визначення біологічної сумісності довенно вводять 15-20 мл крові після чого роблять перерву на 3-5 хвилин. Спостерігають за хворим. При відсутності скарг, переливання продовжують з двома перервами по 3-5 хвилин, після чого вливають 15-20 мл крові. При появі болю за грудиною, в поперековій ділянці, запамороченні чи погіршенні загального стану переливання крові припиняють.

Для переливання крові слід користуватися одноразовою пластиковою системою, в якій є капроновий фільтр, що дозволяє попередити попадання тромбів з флакона в кров’яне русло хворого. Система складається з короткої трубки з голкою і фільтром для поступлення повітря у флакон, довгої трубки для вливання крові з двома гачками на кінцях – для введення у флакон і для пункції вени хворого. До складу системи входить крапельниця з капроновим фільтром і затискачем, який регулює швидкість поступлення крові. Система для переливання крові випускається в стерильному вигляді у поліетиленовому пакеті. Переливання крові повинно проводитися з того флакона, в якому була заповнена і зберігалася кров (рис. 32).

Рис. 32. Переливання крові із стандартного флакону

З флакона знімають алюмінієвий ковпачок, гумову пробку обробляють спиртом чи йодом та проколюють двома голками. Одна з голок забезпечує поступлення повітря в флакон, а до другої приєднують систему одноразового використання. Флакон встановлюють вверх дном на спеціальній підставці і заповнюють систему кров’ю, повністю видаляючи з неї повітря. Переливання крові проводиться із швидкістю 50-60 крапель за 1 хвилину.

Впродовж трьох годин після переливання крові хворий повинен дотримуватись суворого ліжкового режиму. Середній медичний персонал веде погодинний нагляд за станом хворого: вимірює артеріальний тиск, пульс, частоту дихання, слідкує за діурезом. При появі болю в поперековій ділянці, погіршенні загального стану, відсутності сечі в сечовому міхурі чи наявності в сечі домішок крові слід негайно повідомити лікаря.

На наступний день після переливання проводять дослідження загального аналізу крові та сечі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 649 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)