АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Правила зберігання крові

Прочитайте:
  1. III. Правила захода судов в морские порты и выхода судов из морских портов
  2. IV. Правила стоянки судов в морских портах и на подходах к ним
  3. VI. Правила обеспечения экологической безопасности, соблюдения карантина в морских портах
  4. VII. Правила выполнения маневров, связанных с прохождением судов относительно морских дноуглубительных судов при встречном плавании
  5. VIII. Правила ледокольной проводки судов
  6. XI. Требования к правилам личной гигиены больных, медицинского и обслуживающего персонала лечебного учреждения
  7. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  8. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  9. Білковий склад плазми крові.
  10. Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові

Кров випускають у герметично закритих флаконах місткістю 250 і 500 мл або в пластикових мішках. На них наклеюють етикетку, де вказують групу, резус-належність, час забору крові від донора і її кількість, прізвище донора, вид консерванту, прізвище лікаря, який готував кров. Термін зберігання крові становить 21 день. Зберігають кров при температурі 4-6ºС.

Для тривалого зберігання крові і її препаратів (впродовж 4-5 років) існують методи повільного і надшвидкого охолодження крові. При першому методі кров охолоджують при температурі нижче 60-85ºС повільно, при другому – кров охолоджують в рідкому азоті при температурі нижче 196ºС.

При гострій крововтраті рекомендується використовувати кров термін зберігання якої невеликий – 3-5 днів. Візуально кров повинна мати чітко розмежовані 3 шари: верхній – солом’яно-жовтого кольору – плазма, середній – сірого кольору – шар лейкоцитів і нижній – темно-червоного кольору – еритроцити. Кров не придатна для переливання у випадку наявності в флаконі згустків, пластівців, зміни кольору.

Для визначення придатності крові до переливання використовують наступні проби. В дві пробірки наливають по 10 мл дистильованої води. В одну з пробірок додають 2 краплі досліджуваної крові і струшують. Якщо вода в обох пробірках залишилась однакового забарвлення, то вважають, що явного гемолізу немає. Щоб визначити прихований гемоліз, кров набирають в пробірку і центрифугують. Забарвлення плазми в рожевий колір свідчить про прихований гемоліз. В крові, яка придатна до переливання чітко розмежовується шар плазми та еритроцитів.

Для консервування крові використовують глюкозоцитратний розчин, розчин №7 (ЦОЛІПК), розчин №7б (ЦОЛІПК), 5% розчин натрію цитрату, “Цитоглюкофосфат” та “Глюцигір”.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 923 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)