АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стенокардія

Прочитайте:
  1. Стенокардія.

Стенокардія – приступ болю стискаючого характеру, в основному за грудиною, викликаний недостатністю коронарного кровообігу і ішемією міокарду.

Причиною є атеросклеротичне ураження вінцевих судин, гіпертонічна хвороба, інфекційно-алергічні захворювання, сифиліс, цукровий діабет. Сприяючими факторами є алкоголь, нікотин, вживання надмірної кількості жирів. Провідну роль у виникненні стенокардії відіграє стрес.

Виділяють стенокардію напруження (стабільна і прогресивна) і стенокардію спокою. Крім того стенокардію поділяють на: ангіоневротичну (функціональну), ангіосклеротичну, ангіостенотичну, ангіотромботичну.

Для оцінки характеру стенокардії застосовується канадська класифікація, яка виділяє 4 функціональні класи за здатністю хворих виконувати фізичні навантаження: від виникнення стенокардії при інтенсивному фізичному навантаженні (І клас) до нездатності виконувати будь-яке фізичне навантаження без приступу стенокардії (ІV клас).

В типових випадках клініка характеризується приступом болю стискаючого характеру в ділянці грудини, який іррадіює в ліву руку, в ліву половину шиї і обличчя, в нижню щелепу, в ліве вухо, лопатку. Біль може супроводжуватися відчуттям тяжкості або стиснення за грудиною, нестачею повітря, відчуттям страху, загальною слабкістю, пітливістю, позивами на сечопуск. Приступ триває 1,5-5 хвилин, інколи дещо затягується. Може виникати декілька приступів з інтервалом в 10-15 хвилин. Якщо біль за грудиною спостерігається більше 20-30 хвилин, слід запідозрити інфаркт міокарду

Для зняття приступу стенокардії потрібно забезпечити хворому спокій і призначити нітрогліцерин (2-3 краплі 1% спиртового розчину або 1-2 таблетки по 0,0005 г під язик). При відсутності ефекту повторюють нітрогліцерин, дом'язово вводять по 2 мл анальгіну і папаверину та дімедрол. Можна поставити гірчичники на грудину і ділянку серця, тепло до рук, дати подихати хворому киснем. Для попередження стенокардії застосовують нітрати пролонгованої дії: сустак-форте, сустак-міте, нітронг та ін.

Хворого з купованим приступом стенокардії, потрібно направити до лікаря для детального обстеження та лікування.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 421 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)