АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості проведення антропометрії і термометрії хворого з гострою хірургічною патологією

Прочитайте:
  1. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  2. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  3. V. Етапи проведення заняття
  4. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  5. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  6. А) приготування постелі хворого.
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  8. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.

Антропометрія – вимір параметрів фізичного розвитку людини. У хірургії більшість необхідних антропологічних досліджень виконує медична сестра. Це визначення росту і маси тіла, вимір окружності грудної клітки, спірометрія, динамометрія і т.д.

У хірургічній практиці вимір зросту має допоміжне клінічне значення, в основному для оцінки стану харчування. Найпростіша формула для підрахунку належної маси тіла – (зріст мінус сто). Необхідність зважування диктується потребою знати масу тіла, щоб зробити розрахунок необхідної для введення дози лікарської речовини виходячи з дозування на 1 кг маси тіла.

Вимір росту робиться за допомогою ростовимірювачу в двох положеннях: стоячи і сидячи. Ростовимірювач складається з вертикальної стійки, що укріплена на підставі і має сантиметровий розподіл, уздовж стійкі пересувається горизонтально розташована планшетка.

Вимір маси тіла - виконується шляхом зважування на медичних вагах.

Хворого треба зважувати на пропускнику при надходженні, а потім – не рідше одного разу на тиждень, при необхідності – частіше. Неодмінною умовою є здійснення зважування хворого в тих самих умовах, у натільній білизні, натще, після спорожнювання сечового міхура і дефекації.

Вимір окружності грудної клітини роблять сантиметровою стрічкою, накладаючи її попереду по IV ребру, а позаду по середині лопаток, при опушених верхніх кінцівках, при спокійному подиху. Вимір роблять під час видиху і на висоті максимального вдиху.

Визначення температури тіла в повсякденній практиці здійснюється за допомогою термометра Цельсія. В останні роки з'явилися термометри на основі рідких холестеринових кристалів. Основою електротермометра служить мікроамперметр, у комплект приладу входять датчики (шкірний, ректальний, пахвовий, серцевий, шлунок і внутрім'язова голка).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)