АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні принципи медичної етики і деонтології в хірургічній клініці

Прочитайте:
  1. A-адреномиметики
  2. II. диуретики
  3. IV Диуретики
  4. N-ХОЛИНОМИМЕТИКИ
  5. V Осмотические диуретики
  6. V. Основні етапи заняття
  7. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  8. Альфа- и бета-адреномиметики
  9. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  10. Анестетики. Снотворные средства. Этанол.

Медична деонтологія – сукупність моральних вимог (правил, норм, заповідей, критеріїв, кодексів) і поводження медичного працівника у відношенні до хворого, родичів і близьких хворого, відношенні з колегами й у суспільстві.

Поряд з іншими особливостями медичної діяльності, основні деонтологічні принципи найбільшою мірою зосереджені у відповідальності при вирішенні професійних завдань. Паралельно з почуттям відповідальності повинні удосконалюватися стиль роботи медперсоналу, що включає в себе почуття міри, такту, пильність, гнучкість і т.д.

Зрозуміло, необхідно виходити з того, що не існує окремої деонтології для кожного прикладного розділу медицини, наприклад, для стоматології або хірургії. Однак не можна ігнорувати специфічні нюанси, що вимагають її детальне розкриття. Блискуче технічно виконана операція може не принести хворому полегшення і видужання, якщо при цьому жорстоко поранена психіка хворого.

У зв'язку з цим для повноцінної хірургічної роботи недостатньо мати відповідні наукові знання, спеціальне оснащення і гарно володіти хірургічною технікою, необхідні ще ряд принципових установок і правил поведінки, без яких на перший план виступають малопривабливі сторони роботи хірурга.

Неквапливість у спілкуванні з хворим, чітка послідовність, підкреслена увага – все це входить у поняття медичного професіоналізму. У медичного працівника, як правило, багато хворих, але для хворого і його родичів, що звернулися за допомогою, на цей момент існує тільки одна людина!

Самокритичність – важлива властивість хірурга. Треба вміти реально оцінити власні можливості, уміння, досвід і при необхідності запросити більш досвідченого фахівця. Хірург повинний уміти самокритично оцінювати результати своєї діяльності, аналізувати причини невдач, ускладнень і помилок тільки таким шляхом можна їх уникнути.

Безвигода, самовідданість, відданість обраній професії, уміння отримувати моральне задоволення від своєї роботи – важливі риси будь-якого медика, а працюючого в хірургічному відділенні особливо.

Якість оперативного втручання залежить не тільки від професійної майстерності хірурга, але і від злагодженості роботи асистентів і медперсоналу, їхнього позитивного психоемоційного настрою. Від того, як лікар-хірург буде навчати своїх співробітників, як буде впливати на них, як зуміє підготувати весь медперсонал операційного блоку і усього відділення, наскільки буде злагодженою робота ланок усього колективу (під час операції, перев'язок, процедур, тощо), багато в чому залежить здоров'я, а часом і життя хворого.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 729 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)