АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика. Цукровий діабет типу 2 (ЦД2) – синдром гіперглікемії – хронічне захворювання, викликане переважною інсулінорезистентністю і відносною інсуліновою

Прочитайте:
  1. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  2. ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ ТЯЖКОХВОРИХ. ПРОФІЛАКТИКА ПРОЛЕЖНІВ
  3. І ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ
  4. Ішемічна хвороба серця. Профілактика і лікування.
  5. Класифікація засобів протипухлинної медикаментозної терапії.. Побічні ефекти і ускладнення застосування, їх лікування і профілактика.
  6. Лікування і профілактика сифілісу у дітей
  7. Лікування та профілактика набряку мозку
  8. Можливі порушення структури та функції нервової системи, їх профілактика.
  9. Можливі ускладнення при внутрішньошкірних, підшкірних, внутрішньом’язових ін’єкціях, профілактика і тактика медичної сестри при їх виникненні
  10. Основні принципи догляду за хворими в післяопераційному періоді. Профілактика ускладнень, основи догляду за хворими у вкрай важкому та в непритомному станах.

Цукровий діабет типу 2

Цукровий діабет типу 2 (ЦД2) – синдром гіперглікемії – хронічне захворювання, викликане переважною інсулінорезистентністю і відносною інсуліновою недостатністю або переважним дефектом секреції інсуліну із інсулінорезистентністю або без неї. ЦД2 складає 80% усіх випадків ЦД.

МКХ-10: Е11 Інсулінонезалежний цукровий діабет.

Примітка. Із 1999 року ВООЗ затвердила нову класифікацію порушень глікемії, термін “інсулінонезалежний цукровий діабет” знято і замінено на ЦД типу 2.

АБРЕВІАТУРИ: ЦД2 – цукровий діабет типу 2, ТТГл – тест толерантності до глюкози.

Вік дебюту ЦД2 може бути різним, хоча переважно захворювання розвивається у віковій групі після 35-40 років, перважно у жінок.

Профілактика

· Лікарські засоби. Чіткого алгоритму застосування лікарських засобів для профілактики ЦД2 немає, але є дані, що різні лікарські засоби, які призначаються на стадії порушення толерантності до глюкози, сповільнюють розвиток ЦД2.

1. Призначення метформіну у дозі 850 мг 2 рази на день сумарно знизило розвиток ЦД2 на 31%.

2. Використання акарбози у дозі 150 мг/добу – зменшило перехід стадії порушення толерантності до глюкози у повних хворих у ЦД2 на 25%.

3. Схожі результати отримані при використанні орлістату при порушенні толерантності до глюкози у повних хворих, а раміприлу при ІХС.

· Немедикаментозні заходи. На даний час є чіткі докази характеру харчування і зниження маси тіла для профілактики ЦД2. Таким чином, особам із порушеннями толерантності до глюкози або особам старшої вікової групи (50 років і старше), а також особам із ожирінням доцільно підвищити добове фізичне навантаження (по 30 і більше хвилин як мінімум 5 разів на тиждень), а також оптимізувати дієту з метою зниження маси тіла.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 272 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)