АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування та профілактика набряку мозку

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  8. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  9. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  10. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту

Найбільш тяжко протікає інсульт при розвитку набряку головного мозку, що може спричиняти підвищення ВЧТ. Він звичайно розвивається в перші 24-48 годин від початку розвитку судинної катастрофи, досягає свого максимуму на 3-5 добу і починає повільно регресувати на 7-8 добу. У деяких хворих з інфарктом в басейні середньої мозкової артерії набряк мозку і внутрішньочерепна гіпертензія можуть призвести до грижового вип'ячування та дислокації найбільш рухомих ділянок мозку, що спричиняє компресію стовбурових структур. Близько 80% хворих з прогресуючою ішемією мозку помирає внаслідок вираженого набряку мозку, що призводить до компресії життєво важливих центрів стовбура мозку і супроводжується наростаючим пригніченням свідомості, порушенням функції дихальної та серцево-судинної систем. Хоча значимість набряку мозку як основної причини підвищення ВЧТ (поряд з мас-ефектом при внутрішньочерепному крововиливі) не викликає сумнівів, його діагностика має значні труднощі. Більшість симптомів, які об’єднують під назвою «груба неврологічна симптоматика», зумовлені первинним ураженням мозку або наростанням внутрішньочерепної гіпертензії. З іншого боку, величина ВЧТ може бути точно визначена інвазивним шляхом або з певною похибкою за допомогою сучасного ультразвукового обладнання. Саме величина ВЧТ визначає ризик грижового вип'ячування та вклинення нестабільних ділянок мозку, а також зниження перфузії мозку. Тому більшість діагностичних та лікувальних заходів спрямовують на усунення внутрішньочерепної гіпертензії, а не набряку мозку. У хворих, що перебувають у тяжкому стані, діагностику внутрішньочерепної гіпертензії слід по можливості проводити шляхом визначення тиску в шлуночках мозку, паренхімі мозку (інвазивний моніторинг) чи тиску ЦСР при проведенні люмбальної пункції.

Для запобігання розвитку набряку мозку необхідно:

• голову пацієнта і верхню частину тулуба підняти на 20-30°;

• розмістити хворого так, щоб уникнути стиску яремних вен;

• нормалізувати температуру тіла;

• контролювати AT;

• усунути больовий синдром;

• прагнути до нормоволемії;

• уникати внутрішньовенного введення розчинів, що містять глюкозу, та гіпотонічних розчинів.

Основними методами, з яких починається лікування набряку мозку, є осмотерапія і гіпервентиляція ШВЛ у режимі помірної гіпервентиляції протягом перших 6-12 годин з наступним переходом на режим нормовентиляції.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 530 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)