АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Апарати для інгаляційного наркозу

Прочитайте:
  1. Допоміжні апарати м'язів.
  2. Клінічний перебіг інгаляційного наркозу
  3. Особливості догляду за хворими після інгаляційного наркозу
  4. Підготовка до наркозу медсестри - анестезиста.
  5. Ускладнення інгаляційного наркозу

Для проведення інгаляційного наркозу використовують декілька видів нар-козних апаратів (АН-4, УНА-1, РО-5, РО-6, "Полінаркон"). Незважаючи на різні конструктивні особливості, всі сучасні наркозні апарати складаються з чотирьох основних блоків: балона з редуктором, випаровувача, дозиметра і системи підведення газів. Балони призначені для газів. Для розпізнавання балонів їх зафарбовують в різні кольори: синій - кисень, сірий - закис азоту, червоний -циклопропан. Кожний балон має регулятор тиску - спеціальний редуктор. Дозиметр - пристрій, що контролює розхід газу, який вимірюється в літрах за хвилину, для наркозу. Випаровувач - пристрій, що використовують для різних нарко-тичних речовин (ефір, фторотан, етрон тощо), кількість яких дозується спе-ціальним регулятором в об'ємних процентах (рис. 1.4.6, 1.4.7).

Дихальний контур призначений для забезпечення хворого киснем і наркотичною речовиною. Він складається з гофрованих трубок, системи клапанів, адсорбера (поглинача вуглекислоти), дихального мішка, маски, ендотрахеальної трубки.

Залежно від способу проведення наркозу розрізняють:

1) відкритий спосіб, коли наркотична речовина змішується з атмосферним
повітрям і видихається теж у повітря, забруднюючи операційну;

2)напіввідкритий спосіб, коли наркотична речовина подається в суміш із киснем і видих відбувається в повітря. Відмінність цього способу від попереднього в тому, що наркотичну речовину можна додавати;


 

Рис. 1.4.6. Схема наркозного апарата:

1 –редуктор; 2 -дозиметр;

3 - випаровувач (для летких інгаля ційних засобів);

4 -дихальний контур; 5 - маска

 


 

Рис. 1.4.7. Зовнішній вигляд наркозного

РО-6

 

3)напівзакритий спосіб - вдих із балона, видих частково в адсорбер, частково в атмосферу;

4)закритий спосіб - вдих і видих повністю ізольовані від оточуючого середовища. Газонаркотична суміш, що видихається, після звільнення від вуглекислоти в адсорбері знову поступає до хворого.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)