АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація серцевої недостатності

Прочитайте:
  1. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  2. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  3. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  4. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  5. Гістологічна класифікація пухлин молочних залоз (ВОЗ, 1981)
  6. Гістологічна класифікація пухлин нирок (ВОЗ, 1981)
  7. Гістологічна класифікація пухлин печінки (ВОЗ, 1978)
  8. Гістологічна класифікація пухлин товстої кишки.
  9. Гістологічна класифікація пухлин центральноїнервової системи (ВОЗ, 1979)
  10. Гістологічна класифікація пухлин шкіри (ВОЗ, 1980)

Залежно від швидкості розвитку симптомів СН вона може бути гострою або хронічною. Відмічені три варіанти СН: лівошлуночкова, правошлуночкова і тотальна. Лівошлуночкову, в свою чергу, розділяють на СН із систолічною і діастолічною дисфункціями.

Розрізняють фазу передньодостатності серця, яка характеризується ушкодженням серця за відсутності клінічних симптомів, а також характеризується станом гіперсимпатикотонії і гіпердинамії. Гіподинамія характерна 2-й А, 2-й Б і 3-й стадіям СН за класифікацією М.Д. Стражеско і В.Х. Василенко.

У діагностиці доклінічної стадії СН найбільш важливе значення має зниження скоротності міокарда і порушення легеневої гемодинаміки, що реєструється під час фізичного навантаження.

1-а А - доклінічна стадія. Скарги хворі не пред'являють, але при фізичному навантаженні відмічаються зниження ФВ, зменшення середньої швидкості укорочення циркуляторних волокон міокарда, незначне збільшення кінцевого діастолічного тиску і кінцевого діастолічного об'єму лівого шлуночка.

1-а Б - початкова стадія, прихована СН, що проявляється задишкою, серцебиттям, стомлюваністю тільки при фізичному навантаженні.

2-а А стадія характеризується зниженням толерантності до фізичного навантаження, відмічається порушення гемодинаміки за малим колом.

2-а Б стадія - виражені ознаки СН у великому і малому колах кровообігу.

3-а А стадія - виражені ознаки СН у спокої.

3-а Б стадія - необоротні зміни в серці і внутрішніх органах (у нирках - застійна нирка, в печінці - кардіогенний цироз та ін.).

Нью-Йоркська класифікація відображає порушення функції при фізичному навантаженні, розподіляючи їх за класами:

І функціональний клас - повністю компенсовані хворі. Звичайне фізичне навантаження не викликає стомлюваності і задишки (безсимптомна СН). ІІ ФК характеризується незначним обмеженням у фізнавантаженні. Звичайне фізнавантаження викликає задишку і стомлюваність (легка СН). ІІІ ФК - значне обмеження фізнаванта-ження. Невеликі напруги викликають задишку (середньотяжка СН). IV ФК - нездатність виконувати будь-яке фізнавантаження. Симптоми з'являються у спокої (тяжка СН). Оцінка ФК є сумарною характеристикою стану хворого і якості життя; зміна ФК відображає результат лікування. У ФК відображаються ступінь зниження працездатності і тяжкість клінічних проявів.

Існує класифікація ступенів тяжкості СН залежно від ключових показників порушень серцево-судинної системи (табл. 21).

 


Таблиця 21 – Оцінка ступеня тяжкості СН залежно від порушення основних функціональних розладів серцево-судинної системи

 

Ступінь порушення показників Дисфункція ЛШ (ФВ,%) Зниження толерантності до фізично-го навантаження (Мх VО2, мл/хв/кг)
Відсутній Легкий Середній Важкий Більше 45 35-45 25-35 Менше 25 Більше 25 18-25 10-18 Менше 10

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 445 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)