АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Яку антибактеріальну терапію необхідно призначити хворій та які критерії ефективності лікування

Прочитайте:
  1. III. Лікування, направлене на сповільнення темпів фіброзоутворення.
  2. IV. Лікування
  3. XII. Лікування.
  4. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  5. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  6. А. 3. 3 Лікування анемії у пацієнтів з ХХН- V ст. на ГД препаратами заліза
  7. А. 3. 5 Лікування ЕПО-резистентності
  8. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  9. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  10. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.

 

Завідувач кафедри

внутрішньої медицини №2

член-кор. АМН України,

д.мед.н., професор К.М. Амосова

 

Задача 4

У хворої має місце Негоспітальна пневмонія нижніх часток обох легень, тяжкий перебіг, IV група. ЛН ІІІ ст.

Тяжкість негоспітальної пневмонії встановлюють на підставі «малих» та «великих» критеріїв перебігу пневмонії. У хворої мають місце 3 малих критерію, які дозволяють встановити тяжкий перебіг захворювання: частота дихальних рухів більше 30 за 1 хвилину, сатурація капілярної крові киснем нижче за 92%, двобічне ураження легень.

Хвора з важким перебігом пневмонії належить до IV групи та потребує госпіталізації до відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Хвора потребує негайного призначення антибактеріальних препарат ів через те, що затримка введення першої дози антибіотика на 4 години і більше зумовлює значне підвищення ризику смерті таких хворих. Рекомендовано призначення емпіричної антибіотикотерапії, оскільки етіологічної експрес-діагностики пневмонії на сьогоднішній день не існує.

Хворі IV групи повинні отримувати 2 антибактеріальні препарати з парентеральним шляхом введення:

· або захищені амінопеніциліни (амоксицилін/клавуланова кислота 1200 мг внутрішньовенно струйно 3 рази на день з інтервалом 8 годин) у поєднанні з макролідом (азитроміцин 500 мг 1 раз на день внутрішньовенно крапельно),

· або цефалоспорини ІІІ покоління (цефотаксим 1000 мг 2 рази на добу з інтервалом 12 годин внутрішньовенно струйно повільно; цефтріаксон 1000 мг 2 рази на добу з інтервалом 12 годин внутрішньовенно струйно) у поєднанні з макролідом (азитроміцин 500 мг 1 раз на добу внутрішньовенно крапельно).

Тривалість антибактеріальної терапії у хворих з тяжким перебігом пневмонії складає в середньому 10 діб. Ефективність антибактеріальної терапії оцінюють через 48 годин від початку лікування. Основні критерії ефективності лікування:

· зменшення ознак інтоксикації,

· зниження температури тіла,

· відсутність ознак легеневої недостатності,

· позитивна динаміка показників загального аналізу крові - кількості лейкоцитів та ШОЕ.

 

 

Задача №1 (для інтернів або олімпіади)

У відділення реанімації та інтенсивної терапії госпіталізовано хворого 25 років зі скаргами на експіраторну ядуху та сухий кашель.

Страждає на бронхіальну астму впродовж 12 років. Останні 2 місяці напади ядухи виникають 2-3 рази на добу, в тому числі - вночі (3-4 рази на тиждень). Отримує сальметерол та флутиказон пропіонат у фіксованій комбінації 25/250 мкг 1 доза 2 рази на добу. Погіршення стану відмічає останні 12 годин. В домашніх умовах проводив інгаляції сальбутамолу (до 10 доз), прийняв 6 таблеток преднізолону. Стан хворого не покращився, наростала задишка та кашель. Бригадою швидкої медичної допомоги доставлений до стаціонару.

Загальний стан хворого тяжкий. Хворий збуджений, в зв'язку з задишкою не може промовити фразу повністю. Положення ортопное. Дихання гучне, на відстані чути гучні хрипи. В диханні приймає участь додаткова мускулатура. Шкірні покриви бліді з ціанотичним відтінком, вологі. Артеріальний тиск 110/70 мм рт. ст. Пульс 122 ударів за 1 хвилину. Частота дихальних рухів 36 за 1 хвилину.

При перкусії над всією поверхнею легень визначається легеневий звук з коробковим відтінком. При аускультації дихання гучне, вислуховується маса сухих свистячих хрипів.

При дослідженні артеріальної крові РаО2 55 мм рт. ст., РаСО2 50 мм рт. ст.

Спірографія: (ОФВ1 40%).

Сатурація капілярної крові киснем - 89%.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 354 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)