АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Онтогенез скелету кінцівок.

Прочитайте:
  1. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  2. Блок 4. Судини верхніх і нижніх кінцівок.
  3. Блок 6. М’язи і фасції верхньої та нижньої кінцівок.
  4. Блок 6. Нерви верхніх і нижніх кінцівок.
  5. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  6. Будова осьового скелету
  7. Будова та вікові особливості скелету голови
  8. Відділи верхніх кінцівок. Кістки, які утворюють верхню кінцівку та способи їх сполучень.
  9. Возрастная физиология - это наука, изучающая особенности процесса жизнедеятельности организма на разных этапах онтогенеза.
  10. Возрастные кризы. Асинхронии развития: акселерация, ретардация, дизонтогенез

У онтогенезі кінцівки ссавців закладаються на 4 тижні ембріонального розвитку у вигляді випинів(бруньок),утворених ектодермою на вентро-латеральній стінці тулуба.У ці випини з декількох сегментів(5-6)вростають мезенхіма(джерело скелету та судин),м»язові клітини та нерви.

Уже на ранніх стадіях розвитку кінцівок намічається їх розділення на пояс та вільний відділ.Диференціювання частин кінцівок починається утворенням первинних пластинок кисті і стопи.Потім формуються плече,стегно,передпліччя і гомілка.Протягом 2-го місяця ембріогенезу з»являються центри з яких розвиваються хрящові закладки кісток, згодом хрящовий скелет кінцівок починає скостенівати,час появи центрів скостеніння в окремих кістках є різний і залежить від тварини,годівлі,умов утримання.Всі кістки кінцівок,за винятком ключиць проходять 3 стадії:сполучнотканинну-хрящову-кісткову.Ключиця належить до покривних, тому пропускає хрящову стадію.Ембріональне утворення скелету грудних кінцівок проходить інтенсивніше,ніж тазових.Зміна суглобових поверхонь кісток при переході від стопо до фалангоходіння знижує рухливість окремих суглобів і обумовлює спеціалізацію їх рухів лише в певних осях.

31.Опишіть видові особливості кісток автоподію собаки.

Базиподій:у собаки променева кістка зростається з проміжною,формуючи променево-проміжну. Для з’єднання з центральною заплесновою кісткою є спеціальна голівка надп’яткової кістки.Заплеснева кістка клиноподібна, основа її спрямована дорсально.

Метаподій: п’ясткові кістки (I–V) довгі, з типовими дистальними блоками.З п’яти кісток найдовші ІІІ та IV п’ясткові кістки, на поперечному розрізі, вони мають трикутну форму; І п’ясткова кістка коротша (порівняно з іншими). На блоках кісток є малий гребінчик на пальмарній поверхні, передня

поверхня гладенька, що зумовлює бічні рухи пальців під час їх розгинання.

У собаки плеснові кістки мають плоскі проксимальні суглобові поверхні.

Плеснова кістка І коротка, конусоподібна; ІІ кістка з’єднується з ІІІ кісткою

трикутними суглобовими площинами. У IV плеснової кістки проксимальна

суглобова поверхня видовжена, чотирикутна, з виступаючим зв’язковим горбом на латеральній поверхні.

Акроподій:. У собаки І і ІІ фаланги тонкі, довгі, циліндричні, симетричні. На кігтьовій кістці розрізняють розширений проксимальний кінець і кігтьовий гачок, які відокремлюються кігтьовим жолобом. На проксимальному кінці знаходиться суглобова поверхня для ІІ фаланги, а ззаду — згинальний горб для закріплення глибокого згинача пальців.

У собаки немає сезамоподібної кістки.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 374 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)