АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Третя ступінь (В)

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Друга ступінь (Б)
  3. Друга ступінь (Б)
  4. Перша ступінь (А)
  5. Перша ступінь (А)
  6. П’ята ступінь (Д)
  7. П’ята ступінь (Д)
  8. Стаття 15. Єдиним критерієм справедливого розподілу медичних ресурсів є ступінь важкості стану пацієнта
  9. Третя ступінь (В)

(багатоалфавітні перехресні)

1. Види смерті (в залежності від причини):

1. Природна (фізіологічна);

2. Патологічна (передчасна).

А – спостерігається припинення всіх життєвих функцій організму унаслідок порушення нормального перебігу процесів життєдіяльності (розвитку хвороб, дії інших патолологічних чинників). Виникає у будь-який період життя. Буває насильницькою і ненасильницькою.

Б – настає у людей похилого віку, унаслідок фізіологічного поступового припинення процесів життєдіяльності.

В – характеризується некоординованою діяльністю всіх систем організму, можливим припиненням дихання і роботи серця. Процес зворотній.

2. Залежно від розвитку зворотних чи неповоротних змін розрізняють:

1. Клінічну смерть;

2. Біологічну смерть.

А – це розвиток автолітичних та гнильних процесів після смерті організму.

Б – характеризується припиненням дихання і кровообігу. Тривалість декілька хвилин. Процес зворотній.

В – неповоротні зміни, що характеризуються припинення життєдіяльності організму. Першими гинуть (через 5-6 хвилин після зупинки дихання та унаслідок гіпоксії) нервові клітини кори головного мозку – “смерть мозку”, що є основною ознакою загибелі тварини.

3. Посмертні зміни:

1. Трупне охолодження;

2. Трупне заклякання;

3. Трупне висихання;

4. Трупний перерозподіл крові;

5. Трупне розкладання.

А – це посмертне затвердіння (задубіння) м’язів, що пов’язане з посмертним розпадом глікогену і нагромадження у м’язах молочної кислоти.

Б – це поступове зниження температури трупа до рівня навколишнього середовища, у зв’язку з припиненням обміну речовин – джерелом теплопродукції в організмі, настає поступове.

В – це переміщення під дією сили тяжіння крові у нищележачі частини тіла по венозних судинах (трупні гіпостази) та вихід крові за межі судин і просякання навколишніх тканин (трупна імбібіція).

Г – це випаровування вологи з поверхні трупа. Слизові оболонки стають сухуватими, ущільнюються, набувають буруватого відтінку.

Д – це заміщення змертвілих тканин сполучною тканиною.

Е – це розклад тканин під впливом протеолітичних ферментів власного організму (трупний автоліз) та життєдіяльності гнильних мікроорганізмів (трупне гниття).

4. Залежно від дії етіологічного фактора та механізму виникнення некрози поділяють на:

1. Прямі;

2. Непрямі.

А – змертвіння тканин виникає віддалено від місця прикладання патогенного чинника: при порушенні інервації, кровопостачання або дії алергічних чинників.

Б – змертвіння клітин і тканин виникає безпосередньо у місці дії (прикладання) патогенних факторів (фізичних, хімічних, біологічних).

В – це посмертне відмирання клітин унаслідок порушення їх живлення.

5. Клініко-анатомічні форми некрозів:

1. Сухий (ассфокальне);

2. Вологий (колікваційний);

3. Гангрена.

А – характеризується розм’якшенням або розрідженням змертвілої тканини. Розвивається в органах і тканинах, багатих рідиною або й ще тоді, коли затруднена віддача вологи. Некротичні тканини перетворюються у кашкоподібну або рідку непрозору масу, сіро-жовтуватого чи буруватого кольору.

Б – характеризується коагуляцією білків ураженої тканини, швидкою віддачею рідини у навколишні тканини та припиненням припливу крові, унаслідок цього змертвілі ділянки стають сухі, щільної консистенці, сіро-жовтого або глинистого кольору.

В – характеризується прижиттєвим зменшенням органів у об’ємі унаслідок порушення інервації.

Г – розвивається у випадках, коли на змертвілу ділянку діють фактори зовнішнього середовища, унаслідок чого уражені тканини змінюють свій зовнішній вигляд, колір, запах, консистенцію.

6. Загибель клітин відбувається шляхом:

1. Некрозу;

2. Апоптозу.

А – клітина розпадається на окремі частини (тільця), оточені цитоплазматичною мембраною, у яких протягом певного часу виявляють ознаки життєдіяльності. В оточуючих тканинах відсутня реакція на змертвіння. Процес генетично запрограмований.

Б – у першу чергу руйнується ядро, цитоплазма ущільнюється і лізується. У навколишніх тканинах, як правило, розвиваються реактивні процеси (асс. ассфокальне запалення).

В – у цитоплазмі виявляють вакуолі заповнені прозорою рідиною, ядро відтиснуте до периферії клітини.

7. Гістологічні зміни в ядрі при некрозі:

1. Каріопікноз;

2. Каріорексис;

3. Каріолізис.

А – в результаті розчинення хроматину і всієї субстанції ядра, в т.ч. ядерної оболонки, воно втрачає здатність забарвлюватися і цілком зникає.

Б – ядро оптично пусте, добре видно лише ядерце.

В – ядро зменшується в об’ємі, зморщується і ущільнюється, його контури нерівні. Внаслідок конденсації хроматину воно інтенсивно забарвлюється ядерними барвниками.

Г – фрагментація й розпад ядра на окремі грудочки і частинки різної форми та величини.

8. Гістологічні зміни в цитоплазмі при некрозі:

1. Плазмопікноз;

2. Плазморексис;

3. Плазмолізіс.

А –цитоплазма набухла, у ній виявляють дрібну зернистість.

Б – цитоплазма розчиняється гідролітичним шляхом.

В –цитоплазма розпадається на окремі частинки та грудочки.

Г – цитоплазма втрачає свою структуру, ущільнюється.

9. Значення некрозу для організму залежить від:

1. Величини змертвілої ділянки та її локалізації

2. Розвитку можливих ускладнень

А – всмоктування продуктів автолітичного розпаду мертвих тканин викликає автоінтоксикацію та може ускладнитись розвитком септичних процесів. Некрози кишечника можуть спричинити його перфорацію та розвиток перитоніту.

Б – значні за розміром некротичні вогнища у життєво важливих органах (серці та мозку) завершуються смертю.

В – відмерлі клітини повністю відновлюють свою структуру і функцію.

10. Вислід некротичних змін у тканинах і органах:

1. Організація;

2. Мутиляція;

3. Петрифікація;

4. Секвестрація;

5. Утворення кіст;

6. Осифікація;

7. Розсмоктування некротичних асс і регенерація тканин;

8. Реактивне (демаркаційне) запалення.

А – відділення змертвілої ділянки від навколишніх тканин.

Б – заміщення некротичного вогнища сполучною тканиною.

В – утворення кісткової тканини на місці мертвої.

Г – утворення порожнини на місці вологого некрозу.

Д – самовільне відпадання відмерлих частин.

Е – відкладання солей кальцію у відмерлі тканини.

Є – спостерігається утворення атипових клітин, з перебудовою їх генетичного апарату.

Ж – розвивається гіперемієя судин навколо некротичної ділянки, випотівання з них серозного ексудату та еміграція лейкоцитів. У результаті цього навкруги мертвого вогнища утворюється демаркаційна лінія.

З – змертвілі клітини лізуються, а неушкоджені або мало ушкоджені клітини після припинення дії патогенного чинника розмножуються або гіпертрофуються, завдяки чому відновлюється функція органа.

11. Класифікація дистрофій за видами порушеного обміну речовин:

1. Білкові;

2. Жирові;

3. Вуглеводні;

4. Мінеральні.

А – Звапнення, утворення каменів;

Б – паренхіматозні, стромально-судинні, змішані;

В – паренхіматозні та мезенхімні;

Г – порушення обміну глікогену, слизиста дистрофія епітелію, мезенхімна слизова дистрофія;

Е – спадкові та набуті.

12. Морфологічна характеристика клітинних диспротеїнозів:

1. Зерниста

2. Гіаліново-крапельна

3. Гідропічна

4. Рогова

А цитоплазма клiтин мiстить вакуолi, заповненi прозорою рiдиною. Цей вид дистрофiї найчастiше спостерiгають в епiтелiї шкiри й канальцiв нирки, гепатоцитах, нервових клiтинах i м'язових волокнах.

Б – найчастiше трапляється в м'язi серця, нирках та печінці і характеризується нагромадженням у цитоплазмi клiтин крупинок бiлкової природи. Макроскопiчно орган збiльшений у розмiрах, при розрiзi тканина вибухає за межi капсули, консинстенцiя органа м'яка. Поверхня розрiзу без блиску, має тьмяний вiдтiнок: печiнка й нирки сiрувато-коричневого кольору, мiокард i скелетна мускулатура нагадує м'ясо опущене в окрiп.

В – в цитоплазмi клiтин появляються однорiднi оксифiльнi краплини бiлкової природи. Цей вид дистрофiї найчастiше спостерiгають у нирках, рiдше в печiнцi й дуже рiдко – у мiокардi. Макроскопiчно орган немає характерних ознак. Зовнiшнiй виг­ляд нирки або печiнки залежить від морфологічних особливостей основної хвороби.

Г – це початкова стадiя дезорганiзацiї сполучної тканини, яка характеризується розщепленням бiлково-вуглеводних сполук основної речовини й нерiвномiрним нагромадженням та перерозподiлом кислих глiкозамiноглiканiв (передовсiм гiалуронової кислоти).

Д – спостерiгають надлишкове утворення кератогіаліну в клiтинах, в яких вона утворюється i в нормi або ця речовина з'являється там, де вона в нормi вiдсутня або ж вiдбувається якiсне порушення її утворення.

13. Подайте приклади рогової дистрофії;

1. Гiперкератоз;

2. Іхтіоз;

3. Акантом;

4. Лейкоплакія;

5. Паракератоз.

А – захворювання новонароджених, при якому шкiра покрита сiрими роговими утворами, що нагадують риб'ячу луску або панцир черепахи. Тварини з таким ураженням шкiри гинуть.

Б – це глибока й неповоротня дезорганiзацiя основної речовини i волокон сполучної тканини строми органiв та судин, що супроводжується значним пiдвищенням судинної проникностi й утворенням фiбриноїду.

В – сухi мозолi, що виникають вiд довготривалих фiзичних i хiмiчних подразнень шкiри, а також надмiрне утворення рогової речовин у дiлянках запалення шкiри при iнфекцiйних хворобах (стригучий лишай, короста, паршi та iншi). Пiд мiкроскопом спостерiгають потовщення епiдермiсу внаслiдок значного нашарування рогової речовини й гiперплазiї клiтин базального шару.

Г – патологiчне зроговiння слизових оболонок, що виникає вiд дiї рiзних подразникiв, при запальних процесах, авiтамiнозi А. На слизовiй оболонцi утворюються округлi бiлувато-сiрого кольору пiдвищення рiзних розмiрiв, що складаються iз зроговiлого епiтелiю.

Д – клiтини епiдермiсу втрачають здатнiсть виробляти кератогiалiн. Роговий шар у цих мiсцях потовщений, крихкий, густо покритий роговою лускою. Мiкроскопiчно виявляють атрофiю зернистого шару й дискомплексованi клiтини рогового шару з паличкоподiбними ядрами (неповне зроговiння).

Е – шиповидне потовщення епiдермiсу внаслiдок гiперплазiї остистих клiтин i видовження епiтелiальних вiдросткiв, що трапляються в коней при запальних процесах шкіри.

14. Морфологічна характеристика мезенхімних диспротеїнозів

1.Мукоїдне набухання

2. Фiбриноїдне набухання

3.Гіаліноз

4. Амілоїдоз

А – це глибока й неповоротня дезорганiзацiя основної речовини i волокон сполучної тканини строми органiв та судин, що супроводжується значним пiдвищенням судинної проникності й утворенням складної і неоднорідної речовини, до складу якої входять білки й полісахариди як плазми крові, так і основної речовини та колагенових волокон, що розпадаються.

Б – це початкова стадiя дезорганiзацiї сполучної тканини, яка характеризується розщепленням бiлково-вуглеводних сполук основної речовини й нерiвномiрним нагромадженням та перерозподiлом кислих глiкозамiноглiканiв, що призводить до пiдвищення тканинної й судинної проникності та супроводжується набряком тканини з просочуванням її бiлками (головним чином глобулiнами) та глiкопротеїдами плазми кровi.

В – це стромально-судинний диспротеїноз, що характеризується глибоким порушенням бiлкового обмiну з патологiчним синтезом i вiдкладенням у сполучнiй тканинi та судинах складного фiбрилярного білка, для якого характерне явище метахромазії.

Г – шиповидне потовщення епiдермiсу внаслiдок гiперплазiї остистих клiтин i видовження епiтелiальних вiдросткiв, що трапляються в коней при запальних процесах шкіри.

Д – процес утворення в мiжклiтинному середовищi однорiдних, напiвпрозорих щiльних мас, що нагадують хрящ. В основi розвитку процесу лежать деструкцiя волокнистих структур i пiдвищення судинно-тканинної проникностi з наступним просяканням тканини бiлками плазми кровi й утворенням складного бiлка. Він стійкий щодо кислот, лугів, ферментів і РАS-позитивний.

15. Подайте характеристику змішаних диспротеїнозів

1.Порушення обмiну хромопротеїдiв;

2. Порушення обмiну нуклеопротеїдів.

А – при порушеннi обмiну спостерiгається надмiрне утворення й вiдкладання сечової кислоти та її солей в тканинах, що трапляється при сечокислому дiатезi й сечокислому iнфарктi.

Б – це глибока й неповоротня дезорганiзацiя основної речовини i волокон сполучної тканини строми органiв та судин, що супроводжується значним пiдвищенням судинної проникності

В – спостерігають збільшення або зменшення ендогенних пігментів у тьканинах, відкладання їх у незвичних місцях або поява пігментів, що не зустрічаються в нормальних умовах.

16. Хромопротеїди:

1. Гемоглобіногенні пігменти;

2. Протеїногеннi пігменти;

3. Лiпiдогеннi пігменти.

А – до цієї групи відносять суданофільні пігменти: ліпофусцин, пігмент недостатності вітаміну Е,цероїд і ліпохроми.

Б – внаслiдок фiзiологiчного вiдмирання еритроцитiв та їх розпаду (гемолiзу), у клiтинах гiстiоцитарно-макрофагальної системи, головним чином кiсткового мозку, селезiнки й печiнки, утворюються пiгменти феритин, гемосидерин i бiлiрубiн.

В – пігменти похідні амінокислот тирозину і триптофану: меланін адренохром.

Г – пігменти, що нагромаджуються в органах ітканинах при антракозі, силікозі і аргірозі.

17. Характеристика гемоглобіногенних пiгментів:

1. Бiлiрубiн

2. Гемосидерин

3. Феритин

4. Гематоїдин

А – резервний залiзопротеїд, складається iз залiза та білка.

Б – продукт полiмеризацiї феритину й складається з комплексу його молекул оточених бiлковою оболонкою. Пігмент утворює берлінську блакить у реакції Перлса. Утворюється інтрацелюлярно в ретикулярних ендотеліальних клітинах.

В – пігменти похідні амінокислот тирозину і триптофану: меланін адренохром.

Г – жовчний пiгмент, що утворюється в клiтинах гiстiоцитарно-макрофагальної системи селезiнки, кiсткового мозку, лiмфатичних вузлiв та печiнки. В нормі пігмент разом з жовчю поступає в дванадцятипалу кишку.

Д – кристалічний пігмент, не містить заліза, знаходять його в центральних ділянках старих крововиливів.

18. Патогенетична характеристика жовтяниць:

1. Гемолiтична жовтяниця

2. Паренхiматозна жовтяниця

3. Механiчна жовтяниця

А – спостерiгають при iнфекцiйних хворобах, якi супроводжуються порушенням структури і функцiї печiнки (iнфекцiйний енцефаломiєлiт коней, лептоспiроз, сепсис), та отруєннях (фосфором, миш'яком, хлороформом та iн.). У результатi пошкодження гепатоцитів порушується виділення білірубіну в жовчні капіляри і виникає гіпербілірубінемія.

Б – мiкроскопiчно глибки пігменту (знебарвлюється від перекису водню) виявляють у цитоплазмi гепатоцитiв i зiрчастих макрофагiв, а також у стромi органа. Печiнка дифузно забарвлена в чорний колір.

В –виникає при значному розпадi еритроцитiв та надмiрному утвореннi бiлiрубiну в клiтинах гiстiоцитарно-макрофагальної системи. Одночасно порушуються процеси захоплення бiлiрубiну гепатоцитами й видiлення його печiнкою. Внаслiдок цього значно зростає рiвень бiлiрубiну в плазмi кровi (бiлiрубiнемiя), а тканини зафарбовуються в жовтий колiр.

Г – розвивається в результатi порушення прохiдностi жовчних проток як наслiдок звуження або закриття їх просвiту. Виникає холестаз, розрив жовчних капілярів, проникнення жовчі в лімфатичні простори і кровоносні капіляри (холемія).

19. Порушення обмiну протеїногенних пiгментів

1.Загальний меланоз;

2.Мiсцевий меланоз;

3. Невус

4.Альбiнiзм;

5. Лейкодерма;

6. Вiтiлiго.

А – виявляють у товстих кишках при хронiчних запорах, у пухлинах з клiтин меланоутворюючої тканини – меланомах; останнi часто виникають у коней сiрої мастi та в собак.

Б – вроджене вогнищеве збiльшення меланiну в шкiрi, спостерiгається в родимих плямах.

В – під впливом плазмодіїв малярії, які паразитують в еритроцитах утворюється чорно-бурий аморфний пігмент. При розпаді еритроцитів аспідно-сірого кольору.

Г – вроджена недостатнiсть або вiдсутнiсть меланiну в органiзмi.

Д – виявляють гiперпiгментацiю шкiри й нагромадження меланiну в печiнцi, легенях, нирках, на серозних оболонках, рiдше в оболонках головного й спинного мозку. Спостерiгають головним чином у худоби й овець при випасаннi їх на заболочених i закислених пасовищах.

Е – мiсцева вроджена депiгментацiя шкіри.

Є – вогнищевi набутi безпiгментнi плями, що спостерiгаються пiсля запальних змiн та iнших ураженнях шкіри.

20. Характеристика лiпiдогенних пігментів:

1.Лiпофусцин;

2. Лiпохроми.

А – пiгменти жовтого кольору, що мiстять жири, в яких розчиненi зафарбованi вуглеводи – каротиноїди, розчиннi в жиророзчинниках, пiд дiєю сiрчаної й азотної кислот вони забарвлюються в синiй або синьо-фiалковий колiр; в ультрафiолетових променях дають зелену флюоресценцiю, пiд дiєю алкоголю випадають у кристали. Забарвлюють у жовтий колiр жири, сироватку кровi, наднирковi залози, жовтi тiла яєчникiв (лютеїн теж відносять до цих пігментів).

Б – жовчний пiгмент, що утворюється в клiтинах гiстiоцитарно-макрофагальної системи селезiнки, кiсткового мозку, лiмфатичних вузлiв та печiнки.

В – це глiколiпопротеїд, який локалiзується в цитоплазмi клiтин у виглядi гранул золотисто-жовтого або коричневого кольору. Пiгмент суданофiльний, ШИК-додатнiй, слабо розчинний в кислотах, лугах i органiчних розчинниках; вiд азотнокислого срiбла на вiдмiну вiд меланiну не чорнiє. Приймає активну участь в окислювальних процесах, особливо в умовах дефiциту кисню. Виявляють у серцевiй, скелетнiй i гладкiй м'язових тканинах, печiнцi, нирках, надниркових залозах, нервових клiтинах, сiм'яних пухирцях i сiм'яниках.

21. Екзогенна пігментація

1. Аргiроз;

2.Пневмоконiоз;

3.Антракоз;

4. Силікоз.

А – легенi набувають дифузне або строкате брудно-сiре забарвлення. Мiкроскопiчно вуглянi частинки виявляють у макрофагах, альвеолярному епiтелiї, бiля кровоносних судин i бронхiв, у мiжчасточковiй сполучнiй тканинi. Значне нагромадження вугляного пилу може супроводжуватися запальними процесами з наступним розростанням сполучної тканини й розвитком iндурацiї легень.

Б – вiдкладання в легенi кремнезему, глинозему, глибок кварцу.

В – нагромадження в легенях стороннiх частинок, які попадають при довготривалому перебуваннi тварин у мiсцях iз забрудненим повітрям.

Г – при тривалому лiкуваннi тварин препаратами срiбла спостерiгається вiдкладання його в епiтелiї канальцiв нирок i мезангiумi судинних клубочкiв, а також у клiтинах гiстiоцитарно-макрофагальної системи печiнки та iнших органiв. При цьому органи й тканини набувають стально-сiрого забарвлення.

Д – при порушеннi обмiну спостерiгається надмiрне утворення й вiдкладання сечової кислоти та її солей в тканинах.

22. Порушення обмiну нуклеопротеїдів проявляється:

1. Сечокислим діатезом

2.Сечокислим iнфарктом нирок.

А – спостерігають у новонароджених тварин(2-7доба). На поверхні розрізу ураженого органа виявляють радiально розмiщенi смужки бiло-жовтуватого або жовтувато-червоного кольору. Виникнення процесу зв'язане зi змiною обмiнних процесiв у першi днi життя новонародженого й значним розпадом еритроцитiв з ядрами при переходi плода на режим зовнiшнього дихання.

Б – характеризується надмiрним утворенням сечової кислоти й збiльшенням кiлькостi її солей в кровi (гiперурiкемiя) та сечi (гiперурiкурiя), з наступним вiдкладанням їх на серозних оболонках, у внутрiшнiх органах, а також у суглобах.

В – виникає при значному інтраваскулярному гемолізі з нагромадженням у сидерофагах різних органів аморфних зерен пігменту.

23. Форми сечокислого діатезу

1. Вiсцеральна форма;

2. Подагра.

А – перiодичне вiдкладанням сечової кислоти й уратiв у суглобах кiнцiвок, що супроводжується больовим приступом. Солi переважно вiдкладаються в синовiї й хрящах пальцевих i скакальних суглобiв, у сухожиллях i суглобових сумках, у хрящах вушних раковин. При цьому виникає запальна реакцiя (з гiгантськими клiтинами) i розростання сполучної тканини, а суглоби потовщуються, деформуються, утворюються щiльнi вузли.

Б – вiдкладання бiлих крейдоподiбних мас сечокислих солей виявляють на серозних оболонках грудочеревної порожнини, повiтроносних мiшкiв, нирок, печiнки, кишок, серця й iнших органiв. Пiсля зняття цих нашарувань оголюється запалений серозний покрив.

В – виникає при загальному розладі обміну солей кальцію, що супроводжується гіперкальціемією.Солі кальцію відкладаються перш за все в ті органи, що виділяють кислі продукти, а тканини їх набувають значної лужності: легені, нирки, слизова оболонка шлунка тощо.

24. Подайте класифікацію жирових дистрофій:

1. Паренхiматознi жировi дистрофії;

2. Стромально-судиннi жировi дистрофії.

А – це глибока й неповоротня дезорганiзацiя основної речовини i волокон сполучної тканини строми органiв та судин, що супроводжується значним пiдвищенням судинної проникності й утворенням речовини, до складу якої входять білки і полісахариди.

Б – виникають при порушеннi обмiну нейтральних жирiв у жировiй тканинi.

В – характеризуються порушенням обмiну цитоплазматичного (структурного) жиру й спостерiгаються, головним чином, у печiнцi, мiокардi й нирках.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 392 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.018 сек.)