АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

П’ята ступінь (Д). 1. Макропрепарат № 1735. З’ясуйте, який це патологічний процес

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Друга ступінь (Б)
  3. Друга ступінь (Б)
  4. Перша ступінь (А)
  5. Перша ступінь (А)
  6. П’ята ступінь (Д)
  7. Стаття 15. Єдиним критерієм справедливого розподілу медичних ресурсів є ступінь важкості стану пацієнта
  8. Третя ступінь (В)
  9. Третя ступінь (В)

1. Макропрепарат № 1735. З’ясуйте, який це патологічний процес. Які причини його виникнення, механізм розвитку та значення для організму. Як називається синдром, за якого виявляють множинні ураження представлені на даному макропрепараті.

2. Макропрепарат № 1731. З’ясуйте, який це патологічний процес. Які причини його виникнення та значення для організму.

3. Макропрепарат № 1732. З’ясуйте, який це патологічний процес. Які причини його виникнення та вислід.

4. Макропрепарат № 1729. З’ясуйте, який це патологічний процес. Які причини його виникнення, механізм розвитку та значення для організму.

 

5. У хворої тварини спостерігались: гематурія (згустки крові черв’якоподібні), протеїнурія та циліндрурія. Під час ректального дослідження виявили збільшення нирок, різке наповнення та бриніння ниркових артерій. На розтині у нирках виявили вогнища конусоподібної форми, з темно-червоною поверхнею розрізу. Малюнок органу в таких ділянках стертий. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму та можливий вислід.

6. Клінічно у собаки спостерігалось раптове збудження, перекачування через спину, ознаки асфіксії, від якої тварина загинула. На розтині встановили що шлунок різко збільшений, переповнений газами, пілорична та кардіальна частина його перекручені. Окрім ознак асфіксії виявили, що селезінка різко збільшена, червоно-вишневого кольору, U подібно скручена, одна з її частин різко кровонаповнена, з розрізу стікає кров, зіскрібок незначний. Знайдіть макропрепарат селезінки, вкажіть його номер. Який це патологічний процес, чому він розвивається?

7. У тварини клінічно спостерігались такі ознаки: задишка, вологі хрипи, з носових отворів виділяється піниста жовтувата рідина. На розтині виявили, що легені збільшені, неспавші, червоно-вишневого кольору, з бронхів і розрізу паренхіми легень виділяється піниста рідина, нерідко з домішками крові. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму. Які можливі ускладнення.

8. Клінічно у хворої тварини спостерігався кольковий криз: раптове падіння на землю, перекидання через спину, поза “сидячої собаки”, підвищення температури тіла до 40-42 °С, тахікардія. Перистальтика на початку посилена, а потім послаблена. Ректально корінь брижі болючий. На розтині виявили, що частина кишечника сильно здута, її поверхня вишнева, інколи з коричнево-чорним відтінком, слизова набухла, з кровивиливами. У просвіті брижових артерій нагромадження мас, що мають шарувату будову: є маси темно-червоного та сіруватого кольору. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму. Які можливі ускладнення.

9. Клінічно у хворої тварини спостерігались такі клінічні ознаки: сонливість і в’ялість, фібрилярні дрижання м’язів, розширення зрачків, зниження температури тіла, артеріального і венозного тиску, задишка, тахікардія, пульс слабкого наповнення. На розтині виявили загальну анемію та ознаки асфіксії. Під капсулою селезінки виявили об’ємне округле червоно-синє випинання. На розрізі це випинання наповнене чорно-червоного кольору кашоподібну масу, утворену згорнутою кров’ю та залишками паренхіми селезінки. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, який механізм його виникнення та значення для організму.

10. У коня з’явились такі клінічні ознаки: раптове збудження, агресивність, порушення координації рухів, судоми, тварина впала на землю, розвинувся коматозний стан і швидка загибель тварини. На розтині виявили, що мозкові оболонки дещо набряклі, кількість ліквору у шлуночках збільшена. У речовині мозку виявили вогнище просякнуте кров’ю. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму.

11. Тварина раптово загинула під час напруженої роботи. На розтині виявили, що серцева сорочка розтягнена, напружена. В порожнині перикарду значна кількість слабо згорнутої крові. Серцевий м’яз дряблий, нерівномірно зафарбований (подекуди трапляються ділянки сіро-жовтого кольору). В аорті виявили склеротичні зміни. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму.

12. Макропрепарат № 1569. З’ясуйте, який це патологічний процес. За недостатності якого мікроелементу виникає дана патологія. З’ясуйте чи зворотній цей процес та значення його для організму.

13. У телят, які випасались на заболочених, з кислими грунтами пасовищах спостерігалась гіперпігментація шкіри, відставання в рості, зниження вгодованості, інколи виснаження. На розтині виявили, що внутрішні органи нерівномірно зафарбовані, наприклад легені мають вигляд шахової дошки унаслідок чергування світло-рожевих та коричнево-чорних ділянок. Печінка збільшена, чорно-коричневого кольору. Знайдіть макропрапарат печінки та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, до якого виду дистрофій Ви його можете віднести.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 379 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)