АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Четверта ступінь (Г)

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Глава четвертая, в которой мы поговорим о строении разума.
  3. Друга ступінь (Б)
  4. Друга ступінь (Б)
  5. Перша ступінь (А)
  6. Перша ступінь (А)
  7. П’ята ступінь (Д)
  8. П’ята ступінь (Д)
  9. Стаття 15. Єдиним критерієм справедливого розподілу медичних ресурсів є ступінь важкості стану пацієнта
  10. Третя ступінь (В)

(подано професійні (діагностичні) завдання з вивчення гістопрепаратів)

Препарат № 1.

Препарат виготовлений з тонкого відділу кишечнику. З боку слизової оболонки видно значне вогнище, яке частково поширюється у підслизовий шар. Тканина, в місці ураження, перетворилась на безструктурну, ацидофільну масу. По периферії вогнища видно пікноз і рексис ядер, розпад клітин на грудки і зерна. Навкруги вогнища розвивається реактивне запалення, що проявляється гіперемією судин, еміграцією лейкоцитів в результаті цього утворюється демаркаційна лінія. Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат № 2.

Препарат виготовлений з скелетних м’язів. При малому збільшенні мікроскопа видно поодинокі волокна, що зберегли свою нормальну гістологічну будову. Проте значна більшість м’язових волокон набухла, потовщена, втратила поперечну і повздовжню посмугованість, їх саркоплазма стає гомогенною, а по периферії виявляються ядра в стані каріопікнозу. Значна частина м’язових волокон зазнає фрагментації – розпадається на глибки і фрагменти різної величини. В окремих місцях (при великому збільшені) можна спостерігати набухання і розростання клітин інтерстицію. Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат № 3.

На гістопрепараті представлена печінка, балочна структура гепатоцитів в цілому збережена. При великому збільшенні мікроскопа (окуляр 10, об’єктив 40) в центральних ділянках печінкових часточок видно гепатоцити із набухлою, дещо мутною цитоплазмою в якій наявні дрібнозернисті білкові маси. Ядра клітин слабо зафарбовані, окремі з ознаками лізису, рідше – пікнозу. Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат № 4.

На препараті добре виражена структура нирок: звивисті і прямі канальні, судинні клубочки, строма. При великому збільшенні мікроскопа (окуляр 10, об’єктив 40) виявляються звивисті канальні із набухлою, дещо мутною цитоплазмою клітин. В цитоплазмі епітеліальних клітин, звивистих канальців, багато вакуоль виповнених цитоплазматичною рідиною. Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат № 5.

Гістопрепарат виготовлений з печінки, яка була збільшена, блідо-коричневого кольору, дещо ущільненої консистенції. Між зірчастими ретикулоендотеліоцитами синусоїдів і печінковими балками, у стінках судин і за ходом ретикулярних волокон строми виявляється відкладання складного фібрилярного білка, що продукується трансформованими білок синтезуючими мезенхімними клітинами. Внаслідок всезростаючого накопичення патологічного білка гепатоцити зазнають атрофічних змін, синусоїди капілярів здавлюються. Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат № 6.

Гістопрепарат виготовлений із селезінки, мікроскопічна будова органу збережена. В ретикулярній тканині лімфатичних вузликів (фолікулів) спостерігається відкладання складного фібрилярного білка, що продукується трансформованими білок синтезуючими мезенхімними клітинами. В міру нагромадження патологічного білка лімфатичні вузлики збільшуються в розмірах, макроскопічно набувають вигляду сірих напівпрозорих зерняток, які чітко виступають на поверхні розрізу органу (сагова селезінка). Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат№ 7.

Гістопрепарат виготовлений з печінки, проводка спиртова, фарбування гемотоксиліном та еозином. Мікроскопічно спостерігаємо дискомплексацію балочної структури гепатоцитів. У цитоплазмі гепатоцитів, центральної частини часточки, виявляються дрібні крапельки жиру, які у подальшому зливаються у великі краплі або в одну жирову вакуолю. Ядра зміщуються на периферію, гепатоцити набувають перстеновидної форми. Визначте патологічний процес, дайте назву гістопрепарпату.

 

Препарат № 8.

Гістопрепарат виготовлений з лімфатичного вузла в якому виявлені туберкульозні вузлики. Мікроскопічно у кірковій зоні лімфовузла спостерігаються сформовані туберкульозні гранульоми (туберкули) з казеозними некротичними масами у центральній частині. Вогнище некрозу добре забарвлене еозином в рожевий колір. Навкруги некрозу наявна зона з епітеліоїдних клітин з домішками макрофагів, лімфоцитів і гігантських клітин за якою формується сполучнотканинна капсула. В центрі некротичних мас спостерігається відкладання солей кальцію, які забарвлюються гематоксиліном у фіолетовий колір. В даному випадку процес має місцевий характер і не повязаний із загальним обміном кальцію. Солі кальцію не просто випадають з розчиненого стану й відкладаються, а вони адсорбуються некротичними масами в результаті фізико-хімічних змін їх колоїдів. Визначте яка форма звапнення наявна, дайте назву гістопрепарпату.

 

Замалюйте та позначте характерні структурні зміни, які представлені в даному гістопрепараті:

Препарат № 1 Амілоїдоз нирки.

Препарат № 2. Дифузна форма амілоїдозу селезінки.

Препарат № 3. Вогнищевий коагуляційний некроз міокарду.

Препарат № 4 Жирова дистрофія печінки.

Препарат № 5. Жирова дистрофія ниркових канальців.

Препарат № 6. Меланоз печінки.

Препарат № 7. Гемосидероз нирки.

Препарат № 13. Змішаний обтураційний тромбоз судини.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 386 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)