АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Третя ступінь (В). (багатоалфавітні перехресні)

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Друга ступінь (Б)
  3. Друга ступінь (Б)
  4. Перша ступінь (А)
  5. Перша ступінь (А)
  6. П’ята ступінь (Д)
  7. П’ята ступінь (Д)
  8. Стаття 15. Єдиним критерієм справедливого розподілу медичних ресурсів є ступінь важкості стану пацієнта
  9. Третя ступінь (В)

(багатоалфавітні перехресні)

1. Види гіперемії:

1. Артеріальна гіперемія;

2. Венозна гіперемія.

А – прижиттєве згортання крові в просвіті судин та порожнинах серця, що виникає при пошкодженні стінки судин, сповільненні течії крові та зміні фізико-хімічного складу крові.

Б – надмірний приток крові, тоді як відтік її є нормальним.

В – збільшене кровонаповнення органа або тканин у зв’язку із порушеним (утрудненим) відтоком крові. Притік крові при цьому не змінений або дещо зменшений.

2. Анемія та її різновидності:

1. Компресійна анемія;

2. Обтураційна анемія;

3. Ангіоспастична анемія;

4. Коллатеральна анемія.

А –розвивається при швидкому відтоку крові до органів черевної порожнини, наприклад при шоку та невмілому випусканні газів при тимпанії або швидкому видаленні асцитної рідини.

Б–викликає при дії різноманітних фізичних, хімічних та біологічних подразників, що звужують судини. Наприклад подразнення судиннозвужуючих нервів симпатикотропними речовинами (ерготоксин, адреналін), рефлекторно при сильному збудженні (страх, переляк, холод, тощо).

В – виникає при частковому або повному закритті просвіту артерій тромбом, емболом, запальним розростанням інтими.

Г – розвивається внаслідок стискування артерій пухлинами, рубцем, ексудатом, лігатурою, джгутом, стороннім тілом.

Д – надмірний приток крові, тоді як відтік її є нормальним.

3. Які крововиливи розрізняють?

1. Гематома;

2. Дрібні крововиливи;

3. Синці.

А – поверхнева геморагічна інфільтрація шкіри і слизових оболонок.

Б – нагромадження згорнутої крові в тканинах (підшкірній, підслизовій, під відшаровану капсулу внутрішніх органів та ін.) при артеріальних кровотечах. Кров, яка виливається, розсуває тканинні прошарки і частково руйнує їх структуру, утворюється штучна порожнина, наповнена кров’ю.

В – виникають шляхом діапедезу еритроцитів і внаслідок розриву капілярів. Це вогнищеві скупчення еритроцитів у тканинах без помітних структурних змін(петехії, екхімози).

Г – прижиттєве згортання крові в просвіті судин та порожнинах серця, що виникає при пошкодженні стінки судин, сповільненні течії крові та зміні фізико-хімічного складу крові.

4. За зовнішнім виглядом і мікроскопічною будовою розрізняютьтромби:

1. Білі тромби;

2. Червоні тромби;

3. Змішані тромби;

4. Гіалінові тромби.

А – нагадують посмертний згусток крові, переважно заповнюють весь просвіт судини. Вони утворюються при швидкому згортанні крові (коагуляція) на фоні сповільненої течії. Формує їх густа сітка фібрину, в просвіті якої розміщуються еритроцити, лейкоцити в такому самому співвідношенні, як у нормальній кровї. Ці тромби рихло зв’язані зі стінкою судин, переважно бувають обтуруючі, утворюються у венозних судинах.

Б – можуть розвиватись як у артеріях, порожнинах серці, так і у венах. Послідовність чергування різних тромбів надає їм смугастий вигляд. Виділяють три частини: тіло, головка, хвіст. Головка – білого кольору, прикріплена до стінки судини, направлена за течією крові (в артеріях в напрямку від серця, у венах – до серця). Тіло – біло-червоного кольору, рихло зв’язане з хвостом (червоного кольору). Хвіст росте завжди проти течії крові. Відриваючись може викликати тромбоемболію.

В – ущільнені, поверхня нерівна, сірувато-білого кольору. Утворюються в пошкоджених ділянках судин при швидкій течії крові. Такі пристінкові тромби формуються із загинувших тромбоцитів, лейкоцитів та фібрину.

Г – внутрішньосудинна агрегаціця еритроцитів, але гемолізу і згортання крові при цьому не відбувається. Агреговані еритроцити чинять опір руху крові й зупиняють її.

Д – переважно множинні обтуруючі і частіше локалізуються в судинах мікроциркуляторного русла. Вони можуть утворюватись при шоках, опіках, електротравмах, великих травмах тканин.

 

5. Внутрішні кровотечі у природні порожнини:


1. В порожнину серцевої сорочки;

2. У плевральну порожнину;

3. У черевну порожнину.

 

А –гемоперитонеум.

Б – гемоперикардіум.

В – гемоаспірація.

Г – гемоторакс.


6. Різновидності інфарктів:

1. Анемічні(білі) інфаркти

2. Геморагічні (червоні) інфаркти

3. Білий інфаркт з геморагічним паском

А –виникає на фоні застійної гіперемії або внаслідок надмірного припливу крові в ішемічну ділянку по анастомозах, коли коллатеральний кровообіг не відновлюється із-за низького кров’яного тиску. Спостерігається у кишечнику, легенях, міокарді, рідше у нирках і селезінці.

Б – виникає внаслідок швидкої зміни рефлекторного спазму коллатеральних судин паралітичному їх розширенню. Тому розвивається кровонаповнення і стаз дрібних судин на периферії інфаркту, діапедез еритроцитів і трансудація. Такі інфаркти зустрічаються найчастіше в селезінці, міокарді, нирках.

В – виникає при підвищенні тонусу вазодилятаторів, характеризується почервонінням тканин.

Г – виникає при повному припиненні припливу крові та витісненні її з ішемічної ділянки внаслідок рефлекторного спазматичного скорочення судин. Найчастіше спостерігається в нирках і селезінці, буває також у міокарді та кишечнику.

7. Порушення лімфообігу:

1. Лімфостаз;

2. Ліфорагія;

3. Лімфоекстравазат.

А – витікання лімфи внаслідок порушення цілісної структури лімфатичних судин.

Б – застій лімфи внаслідок порушення відтоку. Механічна недостатність лімфообігу викликається тромбозом, обтураційним лімфангітом або затисканням лімфатичних судин пухлинами, рубцями.

В – підвищена проникність капілярних стінок і нагромадження трансудату в тканинах.

Г – нагромадження лімфи в підшкірній і міжм’язової сполучної тканини.

8. Збільшення вмісту тканинної рідини проявляється:

1. Набряком;

2. Водянкою.

А – дегідратація організму.

Б – нагромадження набрякової рідини в природних порожнинах тіла.

В – збільшення вмісту трансудату в органах.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 405 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)