АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

П’ята ступінь (Д)

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Друга ступінь (Б)
  3. Друга ступінь (Б)
  4. Перша ступінь (А)
  5. Перша ступінь (А)
  6. П’ята ступінь (Д)
  7. Стаття 15. Єдиним критерієм справедливого розподілу медичних ресурсів є ступінь важкості стану пацієнта
  8. Третя ступінь (В)
  9. Третя ступінь (В)

Студент отримує номер музейного макропрепарату. Він повинен його знайти, визначити, який це патологічний процес та дати відповіді на додаткові запитання.

1. Макропрапарат № . Визначте, який це патологічний процес. З’ясуйте, які причини його виникнення, механізм розвитку, вислід та значення для організму.

2. Макропрапарат №І 572. З’ясуйте, який це патологічний процес. У яких випадках він виникає. Детально подайте таксономічну характеристику цього процесу. Яке цей процес має значення для організму плода та матері.

3. Макропрепарат № І 752. Визначте, який це патологічний процес. Наведіть його таксономічне положення. Які причини його виникнення, механізм розвитку та вислід.

4. Макропрепарат № : з’ясуйте, який це патологічний процес. Вкажіть на причини його виникнення. До яких видів дистрофій належить. Вкажіть можливі висліди цього процесу та значення для організму.

5. Макропрепарат № : з’ясуйте, який це патологічний процес. Вкажіть на причини його виникнення. Які можливі висліди цього процесу та значення для організму.

6. Макропрепарат № 1666: з’ясуйте, який це камінь. У яких органах найчастіше локалізуються такі камені, яка причина їх виникнення. Як впливає наявність таких каменів на функціонування зазначених Вами органів.

7. Макропрепарат № 1713: з’ясуйте, який це камінь. За якими ознаками Ви можете відрізнити його від інших каменів. У яких органах найчастіше локалізуються такі камені, яка причина їх виникнення. Які патологічні процеси можуть виникати в місці локалізації такого каменя.

8. Макропрепарат № 1698: визначте, який це камінь. У яких органах найчастіше локалізуються такі камені, яка причина їх виникнення. Як впливає наявність таких каменів на функціонування зазначених Вами органів.

9. Макропрепарат № 1026. З’ясуйте, який це патологічний процес. До якого виду дистрофій Ви можете його віднести. Які причини його виникнення та вислід.

10. Макропрепарат № 3117. З’ясуйте, який це патологічний процес. Вкажіть на можливі причини його розвитку. При порушенні обміну яких речовин виникає цей процес. До якого виду дистрофій слід віднести цей патологічний процес.

11. Макропрепарат № 1569. З’ясуйте, який це патологічний процес. За недостатності якого мікроелементу виникає дана патологія. З’ясуйте чи зворотній цей процес та значення його для організму.

 

Студент отримує опис патологічного процесу (музейного макропрепарату). Він повинен знайти цей макропрепарат, зазначити його номер та дати відповідь на додаткові запитання.

 

1. У молодняку поросят в раціонах яких була надмірна кількість білку, неправильне співвідношення кальцію та фосфору, недостатність мікроелементів та вітамінів (особливо групи D), що без вигульноутримувався у затемнених приміщеннях виникло захворювання, яке мало такі клінічні ознаки: погіршення апетиту, кульгавість, проноси, судоми, болючість кісток і суглобів, атонією м’язів. На розтині виявили, що кістки у таких тварин є викривлиними м’якими, легко ріжуться ножем. У місці переходу кісткової частини ребра у хрящове відмічаються округлої форми потовщення. Крім того на розтині виявляють ознаки загальної анемії та виснаження. Знайдіть макропрепарат, що характеризує ураження кісток і хрящів при цій хворобі. Вкажіть його номер. Дайте визначення хворобі.

2. У хворої тварини з позитивною туберкуліновою реакцією спостерігалися: сухий короткий, а пізніше частий та болісний кашель, непостійна гарячка, зниження вгодованості. На розтині в легенях виявили обширні вогнища біло-сірого кольору, дещо ущільненої консистенції, що нагадують сирнисту масу. Знайдіть макропрепарат, вкажіть його номер. Який це патологічний процес. За яких захворюваннях він може виникати?

3. У підсвинка хворого на класичну чуму, ускладнену пастерельозом клінічно спостерігались такі ознаки: підвищення температури тіла (до 40 – 40, 5 °С), а перед загибеллю температура тіла знижується до 35-36 °С, проноси та запори, блювота, важкий судомний кашель, слизисті, а іноді кров’янисті витіки з носа, напружене дихання, а іноді болючість грудної клітки. При розтині легені збільшені, уражені частки темно-буро-червоного, а подекуди сірого кольору, нагадують печінку (крупозна пневмонія). У вогнищах запалення виявляють дещо ущільнені ділянки сірого кольору, що нерідко мають зубчасті контури, обмежені біло-сірими смужками. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер, який це патпроцес. Якими реактивними явищами він супроводжується. Зясуйте можливі його висліди за умов тривалого життя тварини.

4. Клінічно у лошати спостерігались такі ознаки: проноси, що змінювались запорами, збільшення об’єму живота, кольки, нервові явища (судоми та паралічі), схуднення, кашель, слизисто-гнійні витіки з носа. На розтині в кишечнику окрім виражених запальних змін, виявили круглі черви білого кольору, веретеноподібним тілом розміром 15-37 см (аскариди), які в порожній кишці сформували клубок та спричинили обтурацію кишечнику. В легенях виявили вогнища біло-сірого кольору, щільної консистенції. Знайдіть макропрапарат легень та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес. До якого виду дистрофій слід його віднести.

5. У тварин, яким протягом тривалого часу згодовували запліснявілі неякісні корми спостерігались такі клінічні ознаки: блювота з домішками жовчі, судоми, тремор м’язів, незначне підвищення температури тіла (в межах 0,5-1 °С. У деяких тварин виявляють ознаки жовтяниці, гастроентериту та дерматиту. На розтині встановили, що печінка у таких тварин збільшена, має строкатий, мозаїчний малюнок: трапляються ділянки червоно-коричневого, сіро-жовтого або жовто-оранжевого кольору. Консистенція органу в’яла. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму та можливий вислід.

6. У пацієнта, що загинув унаслідок серцево-судинної недостатності на розтині виявили значні ураження артерій. Зокрема, стінка їх потовщена, інтима інфільтрована масивними жовтуватими, іноді брудними, щільними масами, які випинаються у просвіт судини. Внутрішня поверхня таких судин горбиста, просвіт звужений. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму та можливий вислід.

7. У хворої тварини клінічно спостерігались часті позови до діурезу, сеча виділялась краплями, нерідко з кров’ю. Загальне пригнічення змінювалось кольковим кризом, з характерними позами оглядання живота і присіданням. На розтині у нирковій мисці виявили щільний, обємний, з коралоподібною поверхнею зросток. Знайдіть макропрапарат та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, яке його значення для організму. Які можливі ускладнення.

8. У телят, які випасались на заболочених, з кислими грунтами пасовищах спостерігалась гіперпігментація шкіри, відставання в рості, зниження вгодованості, інколи виснаження. На розтині виявили, що внутрішні органи нерівномірно зафарбовані, наприклад легені мають вигляд шахової дошки унаслідок чергування світло-рожевих та коричнево-чорних ділянок. Печінка збільшена, чорно-коричневого кольору. Знайдіть макропрапарат печінки та вкажіть його номер. Назвіть патологічний процес, до якого виду дистрофій Ви його можете віднести.

 

 

ЗМ – 2


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)