АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надниркові залози, розміщення, будова і гормони кори, їх фізіологічна дія.

Прочитайте:
  1. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  2. Анатомічна будова ВНС.
  3. Анатомічна будова кореня.
  4. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  5. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  6. Анатомічна будова листка.
  7. Анатомічна будова мозочка.
  8. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  9. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  10. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.

Надниркові залози(Супрареналіс) –парна залоза, розташована на верхньому кінці нирки в заочеревенному просторі.Правна надниркова залоза має трикутну форму, розташована нарівні ХІ грудного хребця, прилягає до нижньої порожнистої вени і печінки.Ліва надниркова залоза має півмісяцеву форму, розташована нижче правої на рівні ХІІ грудного хребця, прилягає до вхідного отвору шлунка, селезінки та підшлункової залози.

1.Верхній край.(мал.А)2.Передня поверхня.3.Ниркова поверхня.4.Ворота5.Присередній край.6.Ниркова поверхня. 7.Надниркова вена.(12) мал. Б(мал. В)1.Кіркова речовина

2.Мозкова речовина3.Сітчаста зона4.Пучкова зона.5.Клубочкова зона(кіркова речовина).

Мінералокортикоїди (альдостерон): зменшують виділення натрію за рахунок збільшення резорбції натрію в канальцях нирок, збільшуючи виділення калію. За рахунок зменшення виділення натрію затримується вода в організмі, зменшується діурез, збільшується артеріальний тиск.Фізіологічна дія глюкокортикоїдів (кортизон, кортикостерон):збільшують рівень глюкози в крові збільшують розпад білків,мають протизапальний ефект,подавляють ріст і розмноження лімфоцитів, еозинофілів;подавляють синтез антитіл і гальмують алергічну реакцію;виділяються при надзвичайних обставинах (стресах).

93. Прищитоподібна, шишкоподібна залози. Розташування. Гормони, їх фізіологічна дія.Прищитоподібна(паратіроідеа) мають вид 4 маленьких тілець,розташ. Біля кінців кожної частки щитоподібної залози.1.Щитоподібна залоза.2.Стравохід3.Глотка

4Прищитоподібні залози.Прищитоподібні залози виділяють паратгормон, який збільшує рівень кальцію в крові, зменшує рівень фосфору. Шишкоподібна залоза(пінеалє) розміщ. В борозні між верхніми горбками середнього мозку і прикріплюється до зорових горбків.5.3 шлуночок.6.Судинне сплетіння бічного шлуночка.7.Передній ріг бічного шлуночка8.Хвостате ядро.9. Склепіння10.Морський коник11.Зоровий горб12.Мозочок13.Шишкоподібна залоза14Чотирьохгорбкове тіло

15Задній ріг бічного шлуночкаСекретує та виділяє мелатонін і серотонін. Мелатонін виділяється вночі, Серотонін вдень. Вони впливають на добовий ритм людини, на статеві залози.

94Чоловічі статеві залози. Розташування, будова, гормони, їх фізіологічна дія.

Інтерстиціальні клітини яєчок виробляють чоловічі статеві гормони(тестостерон і андростерон).Інтерстиціальні клітини розміщені між звивистими сім»яними трубочками.

Фізіологічна дія андрогенів:-стимулюють ріст і розвиток статевих органів.- стимулюють появу і розвиток вторинних статевих ознак,- стимулюють появу статевих рефлексів,-збільшують синтез білка у м»язах,- зменш. відкладання жиру,- зменш.основний обмін,-впливають на вищу нервову діяльність.1.Білкова оболонка2.Звивисті сім»яні трубочки3.Інтерстиції.

95. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Гормони.

Ендокринними залозами- наз залози, основною функцією яких є утвореня і виділення через міжклітинну речовину в кров особливо активних речовин- гормонів.

Гормони –хім. сполуки білкової чи стероїдної природи,які мають високу біологічну активність і в малій кількості дають значний фізіологічний вплив: на обмін речовин, ріст, розвиток, органів і системи органів. Вони стимулюють або гальмують розвиток, ріст, ф-ю.1.Шишкоподібна з.2.Гіпофіз.3.Прищитоподібна з.4.Щитоподібна з.5.Загрудинна.6.Надниркова з.7.Підшлункова з.8.Яєчки.

96.Розміщення, будова і функція передньої частки гіпофіза. Гормони, їх фізіологічна роль.Аденогіпофіз (передня частка) склад. В основному з залозистого епітелію.Він має 3 частини: горбова, дальша, проміжна.1.Зоровий нерв.2.Зорове перехрестя3.Лійка

4.Гіпофіз.5.міст6. горбова частина7. аденогіпофіз8. дальша частина9. проміжна.

Аденогіпофіз (передня частка): СТГ (соматотропний гормон гіпофіза) або гормон росту,збільшує розмнож. Клітин, збільш. Синтез білків, тому дитина росте у висоту.

АКТГ (адренокортикотропний гормон гіпофіза), який збільш. Секрецію глюкокортикоєдів та статевих гормонів наднирників.ФСГ (фолікулостимулюючий гормон гіпофіза), який збільш. Ріст фолікула у яєчнику у жінок та сперматогенезу у чоловіків.ЛГ (лютеїнізуваний гормон), стимулює овуляцію та утворення жовтого тіла у жінок і виділення тестостерону у чоловіків.ЛТГ (лактотропний гормон або пролактин),стимулює виділ. Молока і поведінку матері.ТТГ (тиреотропний гормон) стимулює виділ. Гормонів щитоподібної залози.

97. Показати елементи будови шкіри та їх функції. 1.Епідерміс(над шкір»я)8.Потові залози.7.Сальні залози12Сосочковий шар13 Волос Шкіра (кутіс, дерма)-має:епідерміс(над шкір»я),дерму(власне шкіра), яка має сосочковий шар і сітчастий шар,під шкір»я. Ф-я:1.шкіра сенсорна система -формує шкірне відчуття дотику, болю, температури. 2. терморегуляці- за рахунок артерій шкіри і потовиділення збільш. Тепловіддача, а зменш. температура тіла; за рахунок звуження артерій шкіри зменш.тепловіддача і збільш. Температура тіла. 3. видільна- потові залози виділяють піт а з ним і воду, солі, продукти обміну. 4. депо крові- в судинах шкіри можливо депоніровати 1 л. крові. 5. захисна – епідерміс захищає шкіру від ушкоджень та дії мікроорганізмів. 6. синтез вітамінів – під дією ультрафіолету в шкірі синтезується вітамін Д. 2. Збільшують основний обмін. Збільшують: процес окислення органічних речовин, розпад жирів та білків, рівень глюкози в крові, утворення тепла. Зменшують: запаси жиру, силу м’язів, вагу тіла.3. Збільшують нервове збудження, швидкість реакцій, утворення умовних рефлексів.4. Збільшують чутливість органів до катехоламінів (адреналіну та норадреналіну).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 703 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)