АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова мікроскопа

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Тема: Будова та робота оптичних приладів

Мета: ознайомитися з будовою та основними правилами роботи з мікроскопом, навчитися виготовляти тимчасові мікропрепарати.

 

Матеріали та обладнання: мікроскопи, ручні лупи, предметні та накривні скельця, вата,

вода, піпетки, серветки, постійні препарати інфузорії туфельки.

 

Теоретичні відомості:

Будова мікроскопа

Більшість безхребетних тварин малі за розмірами і тому їх вивчення можливе тільки при використанні збільшувальних приладів. Найважливішим оптичним інструментом є мікроскоп.

Мікроскопом називається прилад з певним розташуванням лінз у ньому, за допомогою яких об'єкт збільшується у сотні і тисячі разів. Мікроскопи, які дають можливість вивчати різні прозорі об'єкти у світлі, що проходить через лінзи, називаються світловими, або біологічними (рис.1.).

 

Рис. 1. Загальний вигляд мікроскопа: 1 - окуляр: 2 - тубус;

3 - револьвер; 4 -об'єктив; 5 - предметний столик;

6 -конденсор; 1 - дзеркало; 8 - тубусотримач;

9- макрометричний гвинт; 10 - мікрометричний гвинт;

11- підставка

 

Будь-який оптичний прилад складається з оптичної і механічної систем Наприклад, найпростіший оптичний прилад - ручна лупа має оптичну частину обмежену скельцем-лінзою, а оправа та рукоятка - є її механічний пристрій, який полегшує роботу.

До складу механічної системи мікроскопа входять: штатив (тубус, тубусотримач, ніжка, підошва), предметний столик, мікрометричний гвинт, револьвер, кремальєра, або макрометричний гвинт, гвинт конденсора. Нижня частина мікроскопа має прямокутну:рму і додає йому стійкості. У верхній частині тубусотримача закріплені тубус та:зольвер з об'єктивами. Тубусотримач мікроскопа рухомий, його можна пересувати за: г.омогою кремальєри та двох гвинтів. Грубе пересування вгору і вниз здійснюється за Іг.омогою макрогвинта 9. Точніше пересування здійснюється мікрогвинтом 10, який має::оні насічки, одне ділення яких дорівнює 2 мкм. Повний оберт мікрогвинта пересуває гатив з тубусом та об'єктивами на 0,1 мм (100 мкм). Вся: ця система потребує дуже Гережного використання.

Оптична система мікроскопа складається з окуляра, об'єктивів та освітлювального:драта. Окуляр (від лат. окулус - око) має дві лінзи і збільшує те зображення, що дає ГЧхтив. На окулярі зазначається його збільшення: 5 х, 1 х, 10 х, 15 х. Якість зображення: готується зі збільшенням окуляра. Об'єктив (від лат. об'єктум - предмет) являє собою •.;тему лінз, кількість яких іноді доходить до десяти. В об'єктиві розрізняють



Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1119 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)