АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРИЧИНИ ТРАВМАТИЗМУ НА ЗАНЯТТЯХ З ГІМНАСТИКИ

Прочитайте:
  1. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  2. Аналіз, прогнозування, профілактика травматизму та професійної захворюваності на виробництві.
  3. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  4. Внутрішньоутробні інфекції. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування.
  5. Гіпогалактія – причини, види, ступені, профілактика
  6. Деякі причини підліткової вагітності
  7. Дослідження та профілактика виробничого травматизму.
  8. Загальна характеристика виробничого травматизму в Україні
  9. ЗАГАЛЬНІ ЗВЕДЕННЯ ПРО ПРЕДМЕТ. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ НА ЗАНЯТТЯХ І ПРАКТИЧНИХ РОБОТАХ
  10. Класифікація м’язів. Допоміжний апарат м’язів. М’язи-переселенці: причини зміни їх розташування.

Аналіз травм, які трапляються на заняттях і змаганнях з гім­настики, свідчить, що основними причинами травматизму є:

1. Недодержання правил організації занять і змагань з гімнастики.

2. Порушення методики і принципів навчання та тренування.

3. Недостатній рівень виховної роботи серед учнів.

4. Недооцінка або неправильне застосування прийомів страху­вання і допомоги під час виконання вправ.

5. Відсутність регулярного лікарського контролю і самоконтро­лю за станом здоров'я спортсменів.

6. Порушення певних вимог щодо підготовки місць занять або змагань і відсутність регулярної перевірки стану спортивного устат­кування та інвентарю.

7. Невідповідність одягу і взуття спортивним вимогам.

Найчастіше травматичні пошкодження трапляються внаслідок порушення правил організації і методики проведення занять. Не­правильна організація навчально-тренувального процесу, несвоє­часні початок і закінчення занять, неправильна їх побудова, низь­кий рівень дисципліни учнів (запізнення на заняття, неуважність і несерйозність, невиконання вимог викладача і порушення правил техніки безпеки), а також порушення принципів методики навчан­ня і тренування створюють умови для травматичних пошкоджень та інших нещасних випадків.

Несвоєчасний і неорганізований початок занять не дає змоги як слід провести підготовчу частину, всебічно і доброякісно підго­тувати опорно-руховий апарат та інші системи організму до вико­нання складних вправ. Внаслідок цього можуть бути розтягнення і розриви м'язів, сухожилків тощо.

Порушення принципів послідовності, систематичності і доступ­ності часто призводить до того, що перед учнями ставлять надто складні і непосильні завдання. У них не вистачає фізичної і тех­нічної підготовленості для виконання запропонованої вправи. Але, соромлячись товаришів, учень не відмовляється від виконання складної для нього вправи, що часто призводить до зривів з при­ладу, пошкоджень тощо.

Гімнасти не завжди здатні контролювати свої дії і можливості. Буває так, що під впливом підвищеного настрою, який виникає після оволодіння якимось новим складним елементом, гімнаст не відчуває втоми і готовий повторювати вправу кілька разів; як наслідок — зриви з приладу і травми. Викладач повинен застері­гати учнів від таких дій. Інколи гімнаст хоче похвалитися перед своїми товаришами, продемонструвати якусь складну вправу. Як правило, це він робить до занять або після занять, коли викладача немає. Такі вчинки треба категорично заборонити, тому що, вони часто погано закінчуються. Дійовим засобом застереження від таких явищ є систематична виховна робота серед учнів, виховання в них свідомої дисципліни і серйозного ставлення до занять.

Однією з серйозних причин травматизму на заняттях з гімнас­тики є неправильне ставлення до підготовки місць занять, до пере­вірки стану устаткування та інвентарю, до одягу і взуття спорт­сменів. Неправильне користування гімнастичними матами, недбай­ливе ставлення до встановлення перекладини, брусків, кілець, коло­ди та інших приладів може бути причиною серйозних травм. Тому викладач повинен особисто перевіряти стан і підготовку того чи іншого приладу до занять. Нещільно укладені мати можуть бути причиною пошкоджень гомілковостопних суглобів. Ненадійно за­кріплені гвинтами жердини брусів або колода можуть під час виконання вправи раптом опуститись і призвести до падіння гімнас­та з приладу. Несправність підвісних систем (кілець, поясів для страхування тощо) також часто стає причиною серйозних травм. Тому треба систематично перевіряти стан гімнастичних приладів і негайно усувати найменші несправності.

Важливою причиною травматизму є відсутність лікарського контролю і самоконтролю. Іноді гімнаст приходить на заняття з поганим самопочуттям через хворобу або інші відхилення в стані здоров'я. Незважаючи на це, він намагається виконувати всі впра­ви, які виконував раніше, що призводить до перенапруження, над­мірної втоми і дуже часто закінчується небажаними наслідками. Щоб запобігти таким явищам, треба своєчасно звертатися до ліка­ря і радитися з ним, а також обов'язково повідомляти викладача про погане самопочуття.

Найпоширенішою причиною травматизму на заняттях з гімнас­тики є зневажливе ставлення до страхування і допомоги під час виконання складних і небезпечних вправ. Статистика свідчить, що випадків травматизму в молодих викладачів і тренерів, які ще не мають певного досвіду і не володіють достатньою мірою навичками страхування, значно більше, ніж у досвідчених. Ось чому спеціа­лісти з гімнастики повинні систематично і наполегливо оволодівати широким арсеналом прийомів страхування, підтримки і допомоги під час виконання складних гімнастичних вправ. Це дуже важливий фактор унеможливлення травматизму і зростання спортивної май­стерності гімнастів.

Контрольні запитання.

1. Назвіть основні причини виникнення травматизму на заняттях з гімнастики.

2. Недодержання яких дидактичних принципів призводить до виникнення травм.

 

ОСНОВНІ ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ ПРОТИ ТРАВМАТИЗМУ НА ЗАНЯТТЯХ З ГІМНАСТИКИ

Унеможливити спортивний травматизм можна цілим комплек­сом різноманітних заходів, що становлять зміст техніки безпеки під час організації і проведення занять. Студенти спеціальних вищих навчальних закладів повинні глибоко вивчити ці заходи і неухильно додержувати їх у своїй педагогічній діяльності.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 824 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)