АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Застосування прийомів страхування, допомоги і самострахування

Прочитайте:
  1. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  2. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  3. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  4. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?
  5. В токсикологічне відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?
  6. Вивчення загального вигляду лікарських рослин, діючих початків та їх застосування з лікувальною метою.
  7. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО
  8. Госпітальні види медичної допомоги.
  9. До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку?
  10. Запровадження спеціальних прийомів кулінарної обробки продуктів.

Під страхуванням слід розуміти сукупність заходів, які застосовуються під час занять з гімнастики для недопущення спортивного травматизму. Але цим не вичерпується зміст понять страхування і допомога. У зв'язку з безперервним зростанням складності гім­настичних вправ вони стають невід'ємною частиною методики на­вчання і тренування. Надійне страхування створює сприятливі умо­ви для впевненого виконання найскладніших вправ, знімає захисні гальмування, які заважають практично відтворити рух, образ якого утворився в уяві спортсмена. Кожний гімнаст знає, яку велику роль відіграє в навчанні довір'я до тренера, впевненість у надій­ності його страхування.

Одним з важливих методичних прийомів навчання гімнастичних вправ є допомога. Вона сприяє швидшому оволодінню техні­кою складних вправ, допомагає гімнастові швидше створити пра­вильне рухове уявлення і сформувати рухову навичку.

Існує кілька видів страхування і допомоги: власне страхування, допомога, проведення підштовхування, підтримка і самостраху­вання.

Власне страхування — це готовність викладача, тренера або когось іншого, хто страхує, подати потрібну допомогу, щоб запо­бігти падінню, удару або іншому травматичному пошкодженню. Страхування, як правило, здійснюється без попереднього утримання учня за руку або іншу частину тіла. Але інколи під час виконання складної вправи це доцільно зробити заздале­гідь. При цьому не передбачено ніякої фізичної допомоги для полегшення виконання вправи.

Допомога — безпосередня допомога страхуючого для полегшен­ня виконання вправи. Головне завдання допомоги — створити на­лежні умови для швидшого оволодіння технікою виучуваної вправи. Допомогу слід подавати вміло, вибираючи потрібний момент і до­кладаючи відповідних зусиль. Не можна всю роботу виконувати за учня, бо в нього не залишиться потрібних слідів для ство­рення динамічного стереотипу. Уміло подана допомога створює в учня впевненість у своїх силах і потрібні м'язово-рухові від­чуття, які сприяють оволодінню руховою навичкою. У міру оволо­діння руховою навичкою фізична допомога зменшується до пов­ного її припинення.

Проведення — це форма допомоги від початку вправи до її закінчення. Зусилля тренера мають відповідати характеру вправи і ступеню оволодіння нею.

Підштовхування — це короткочасна допомога під час виконання вправи.(підйоми, сальто).

Підтримка — один з важливих прийомів допомоги. Вона полягає в тому, що вчитель (або хтось інший) утримує тіло учня, фік­суючи його в певному положенні. Підтримку застосовують під час виконання як динамічних (спади, опускання), так і статичних вправ.

Слід пам'ятати, що самостійне виконання вправ є дійовим засо­бом виховання у гімнастів впевненості, сміливості, рішучості та інших морально-вольових якостей. Отже, не слід безмірно опікати учнів і позбавляти їх будь-якої самостійності; треба розумно і вміло застосовувати запобіжні заходи проти спортивного травма­тизму.

Для того щоб правильно застосовувати прийоми страхування і допомоги, треба знати і суворо додержувати такі вимоги:

1. Під час навчання пояснювати гімнастам, де можуть бути зриви і що треба зробити при невдалому виконанні вправи.

2. Добре знати техніку вправ, правильно вибирати місце для страхування, не заважаючи гімнастові.

3. Під час виконання цілої комбінації або з'єднання змінювати своє місце відповідно до форми і характеру вправи.

4. Вибирати правильні способи і прийоми страхування та допо­моги, враховуючи характер вправ, рівень фізичної і технічної під­готовленості гімнаста.

5. Ураховувати індивідуальні особливості гімнаста.

6. Під час страхування не можна користуватися будь-якими нестійкими підставками.

7. Широко застосувати для страхування ручні і підвісні пояси-лонжі, тренажери.

8. Застосовувати тільки індивідуальне страхування

9. Уникати дрібної та зайвої опіки, виховувати в учнів само­стійність і вольові якості.

Самострахування – дуже важливий елемент навчально-трену­вального процесу. Це здатність учня своєчасно при­ймати рішення і самостійно виходити з небезпечних положень, які можуть виникати під час виконання вправ.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 834 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)