АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гипофиз. Гормоны и их функции.

Прочитайте:
  1. LEA белки. Классификация, выполняемые функции.
  2. Б) истинные гормоны.
  3. Б)тиреоидные гормоны
  4. Базальные ганглии: строение, расположение и функции.
  5. Белое вещество спинного мозга: строение и функции.
  6. Биологическая мембрана. Свойства и функции. Мембранные белки. Гликокаликс.
  7. Биологические мембраны. Цитоплазматическая мембрана: строение, свойства, функции.
  8. Виды тканей организма, их классификация и функции.
  9. Виды центральных нейронов, их основные функции.
  10. Вопрос 2. Плазмолемма: строение, химический состав, функции. Виды межклеточных соединений, их структурно-функциональная характеристика. Липосомы.

Гонадотропные(ГТГ)-стимулируют выработку половых гормонов тканью половых желез. Делятся на фолликулостимулирующий(ФСГ) и лютеинизирующий(ЛГ) гормоны. Оба гормона стимулируют выработку половых гормонов.

Тиреотропный(ТТГ)-стимулирует выроботку тиреоидных гормонов щитовидной железой, вызывает увиличение выхода в кровь тироксина и трийодтироина за счет распада тироглобулина в щит.железе, повышает активность ее секреторных клеток и увиличивает их число в паренхиме железы.

Адренокортикотропный(АКТГ)-влияет на секрецию гормонов корой надпочичнеков..

соматотропный гормон(СТГ-гормон роста).

Пролактин:

1)усиление пролиферативных процессов в молочных железах и ускорения их роста;

2) усиление процессов образования и выделения молока. Секреция пролактина возрастает во время беременности и стимулируется рефлекторно при кормлении грудью:

3) стимуляцию образования желтого тела и выработки им прогестерона.

Средняя доля гипофиза вырабатывает интермедин или меланоцитостимулирующий гормон. Является регулятором кожной пигментации, усиливая ее.

Задняя доля гипофиза-нейрогипофиз имеет прямую нервную связь я ядрами гипоталамуса.Вазопресин секретируется в супраоптическом ядре, окситоцин- в паравентрикулярном ядре гипоталамуса. Эти гормоны по аксонам нервных клеток поступают в заднюю долю гипофиза.

 

7.Щитоподібна залоза. склад.з двох часток,розташ.по обидві стор.трахеї.Танина часток скл.з замкнутих пухирців-фолікулів,які заповнені колоїдом,в колоїні-йод,який вход.до складу гормонів:тироксину,трийодтироніну.Гормони посил.енергетичний обмін,основний обмін,теплоутворення,витрату вуглеводнів,білків і жирів,прискорюють розвиток організму,стим.ЦНС і серц-суд сист.Також утвор.тиреокальцитонін,який зниж.рів кальцію в крові.

 

8.Прищитоподібні залози. Дві пари розташ.на задній поверхні щитопод.залози.Продукують паратгормон,який посил.вихід кальцію з кісток і підвищ вміст кальцію в плазмі крові.Крім того,паратгормон зниж рівень РО4 в плазмі,посилюючи його виведення з сечею.

 

9.Підшл.залоза. Інсулін різко підвищ проникність мембрани м’язових і жир.кліт.для глюкози,що призв до зниж рівня глюк в крові.Інсулін посил.поглин.і викор.глюкози,сприяє переходу глюкози в глікоген і накопич його в м’язах,стим утвор жиру з глюкози,синтез білків.Глюкагон підвищ рів глюкози.Ліпокаїн сприяє утилізації жирів.Соматостатин пригнічує секрецію інсуліну і глюкагону,перистальтику.

 

10. Надниркові залози знаходь на верхівках нирок. У мозковій речовині Н. синтезуються катехоламіни,до які відносяться адреналін,норадра налін і дофамін. Вони беруть участь в регуляції серцево-судинної систем, впливають на збудливість нервово | системи та скоротливу функцію гладкої мускулатури.

У кірковій речовині Н. синтезуються кортикостероїди.У клубочковой зоні коркової віщого продукуються мінералокортикоїд ні гормони, які відіграють визначальну роль у підтримання балансу електролітів в організміСередня пучкова зона корковою речовини є місцем утворення глюкокортикоїдних гормонів,які беруть участь в регуляції основних видів обміну практично у всіх тканинах організму і спільно з іншими гормонами забезпечують сталість внутрішнього середовища. При підвищенні концентрації глюкокортикоїдів у крові найбільш яскравими ефектами є робітники гліконеогенез, гальмування синтезу білка та нуклеїнових к-т, ліполіз, зниження проникності клітинних мембран.Глюкокортикоїди, особливо кортикостерон роблять дія на мінеральний обмін. У внутрішній, сітчастої, зоні кори Н. синтезуються статеві гормони – андрогени.

 

15. склад та к-сть крові: клітинні елем.лейкоцитів еритроцитів, тромбоцитів 45% крові, рештаміжклітинна рідина плазма 55%, циркулююча кров 5-7 л., втрата 1\3 -смерть

16. плазма крові: рідка частина крові, що містить білки, вуглеводи, солі, біологічно активні речовини (гормони, цитокіни, вітаміни). склад: 1. вода 90% органіч. р-ни(білки, ліпіди,гормони) 2. суха речовина 9-10% неорг.реч(катіони Na+ ca+ mg+ k+ аніони cl- hco3-

17. ф-ціі плазми: 1.вязкість2.буферні властивості3.резерв пластичного матеріалу4.гамостатична функція5.ферментативно-метаболічна6.забезпечення креаторних звязків

18. фіз-хім власт:Колір крові. Визначається наявністю в еритроцитах особливого білка - гемоглобіну. Артеріальна кров характеризується яскраво-червоним забарвленням, що залежить від вмісту в ній гемоглобіну, насиченого киснем. Венозна кров має темно-червону з синюватим відтінком забарвлення, що пояснюється наявністю в ній не тільки окисленого, але і відновленого гемоглобіну. Чим активніше орган і чим більше віддав кисню тканинам гемоглобін, тим більш темною виглядає венозна кров.вязкість, відносна щільність 1,050-1,060, осматичний тиск 7,6 атм, онкотичний тиск

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 386 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)