АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про шкідливу хімічну речовину. Сучасні класифікації шкідливих хімічних речовин

Прочитайте:
  1. C. Мінеральні речовини, білки
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. II. Дайте визначення поняттям.
  4. А численними зверненнями мешканців промислового району міста була встановлена інтоксикація, спричинена поліхлорованими біфенілами. Які шкірні прояви є маркером дії цих речовин?
  5. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  6. В. Обмін речовин
  7. Виведення лікарської речовини з організму.
  8. Види дії лікарських речовин
  9. Види дії лікарської речовини.
  10. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози

На сьогоднішній день відомо понад 5 млн. хімічних сполук і сумішей, які забруднюють довкілля. Все більше мегаполісів та порівняно невеликих промислових міст охоплені смогом внаслідок накопичення великої кількості токсичних хімічних речовин у приземному шарі атмосфери. Виділяють 2 типи смогу: “чорний” токсичний туман Лондонського типу (виникає при низьких температурах, підвищеній вологості, основою є двоокис сірки та сажа) та “білий” фотохімічний смог Лос-Анджелеського типу (виникає при високих температурах, низькій або помірній вологості, основою є двоокис азоту та сітчастий ангідрид).

Шкідлива хімічна речовина – це речовина хімічної природи, яка при контакті з організмом може викликати відхилення у стані здоров’я людини, як одразу після контакту, так і у віддалені періоди життя людини і навіть у її нащадків.

Класифікація шкідливих хімічних речовин:

1. За агрегатним станом в повітряному середовищі: гази, пари, рідкі аерозолі, тверді аерозолі.

2. За хімічною будовою: органічні, неорганічні, елементоорганічні.

3. За шляхами надходження в організм: через дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт, шкіру.

4. За характером дії на організм: подразнюючі, загальнотоксичні, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні, тератогенні.

5. За переважним ушкодженням органів і систем: нейротропні, кардіотоксичні, пневмотропні, гепатотропні, нефротропні, гематотропні, дермотропні, політропні.

6. За ступенем токсичності: надзвичайно токсичні (ГДК у повітрі менше 0,1 мг/м3), високотоксичні (ГДК 0,1 – 1,0 мг/м3), помірно токсичні (ГДК 1,0 – 10,0 мг/м3), малотоксичні (ГДК понад 10,0 мг/м3).

7. За ступенем небезпеки: надзвичайно небезпечні, високонебезпечні, помірно небезпечні, малонебезпечні.

Хімічні речовини можуть справляти на організм роздільний (ізольований), комбінований, поєднаний та комплексний вплив. Роздільний вплив відрізняється наявністю дії однієї речовини на організм людини. Комбінований вплив являє собою спільну дію декількох чинників однієї природи (наприклад, декількох промислових отрут), поєднаний вплив характеризується наявністю сумісної дії чинників різної природи (наприклад, фізичних та хімічних), комплексний вплив визначається наявністю різних шляхів надходження шкідливих речовин в організм людини (наприклад, через шлунково-кишковий тракт та шкіру).

Крім того, одна хімічна речовина може як підсилювати вплив іншої при комбінованій дії подвоюючи ефект (сумація або адитивність – 1+1=2), збільшуючи його в декілька разів (потенціювання або синергізм – 1+1=3), так і зменшувати очікуваний ефект (антагонізм – 1+1=0,5).

Виділення отрут із організму відбувається через легені, нирки, травний канал, шкіру, потові та сальні залози, молочні залози із молоком.

Багато хімічних речовин здатні накопичуватися в організмі – ефект кумуляції. Зокрема м атеріальна кумуляція характеризується тим, що хімічні речовини накопичуються і тісно зв’язуються із тканинами, відмітною рисою функціональної кумуляції є той факт, що речовини не спричинюють будь-яких незворотних змін у тканинах.

Зрештою, необхідно виділити ефект адаптація, що полягає у зниженні чутливості до токсичної хімічної речовини унаслідок систематичного потрапляння її в організм. Іншими словами, це звикання до отрути.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 519 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)