АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Орієнтовно безпечного рівня впливу хімічних токсичних речовин

Прочитайте:
  1. C. Мінеральні речовини, білки
  2. D. Визначення рівня соматотропіну
  3. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  4. III. Забезпечення вихідного рівня знань-умінь
  5. А численними зверненнями мешканців промислового району міста була встановлена інтоксикація, спричинена поліхлорованими біфенілами. Які шкірні прояви є маркером дії цих речовин?
  6. А. Розумова відсталість до рівня імбецильності, діти слухняні, лагідні, терплячі.
  7. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  8. Акушерка ЖК проводить заняття з безпечного материнства та батьківства та інформує слухачів про періоди пологів. Перечисліть їх назви.
  9. Б. Тести для перевірки вихідного рівня знань
  10. Б. Тести для перевірки вихідного рівня знань

Токсико-гігієнічна оцінка хімічних сполук являє собою важливу складову частину попереджувального санітарного нагляду, який спрямований на профілактику і гострих, і хронічних професійних отруєнь. Саме тому установлення ГДК та ОБРВ слід вважати одним з найбільш ефективних профілактичних заходів, що дозволяє попередити несприятливий вплив цих речовин на організм працівників.

Установлення величин гранично допустимої концентрації (ГДК) і орієнтовно безпечного рівня впливу (ОБРВ) проводиться за методикою, що передбачає проведення трьох етапів токсикологічних досліджень:

1 етап — попередня токсикологічна оцінка та установлення розрахункових ГДК і ОБРВ;

2 етап — узагальнена токсикологічна оцінка дії шкідливих хімічних речовин на організм лабораторних тварин;

3 етап — корекція величин ГДК і ОБРВ на підставі даних клініко-статистичних (натурних) досліджень протягом 3—х років (під час вивчення віддалених наслідків цей етап може бути більш тривалим).

Для установлення розрахункових ГДК і ОБРВ запропоновано ряд математичних методів, що дозволяють визначити орієнтовно безпечні рівні впливу речовин, виходячи з їх фізико-хімічних особливостей, а саме величин поверхневого натягу, молекулярної маси, показників заломлення, температури кипіння та плавлення, пружності пару тощо.

Для летючих органічних сполук орієнтовна величина ОБРВ розраховується на підставі використання наступних формул:

lg ОБРВ = 1,12 — 0,056 + lg М;

lg ОБРВ = 14,2 — 10 h l + lg М;

lg ОБРВ = —1,2 — 0,012 t пл.+ lg М;

lg ОБРВ = 0,40 — 0,01 М + lg М;

lg ОБРВ = 0,6 — 0,01 t кип.+ lg М;

lg ОБРВ = 1,6 — 2,2d + lg М.

де ОБРВ — орієнтовний безпечний рівень дії, мг/м3;

6 — поверхневий натяг рідини при 20 °С, н/м;

М — молекулярна маса;

h l — показник заломлення;

t пл. — температура плавлення, °С;

t кип. — температура кипіння, °С;

d — відносна густина, г/см3.

Розрахунок ОБРВ проводять за всіма указаними вище правилами, результати сумують і визначають спочатку середнє значення lg ОБРВ, а згодом і абсолютну величину ОБРВ.

Впродовж останніх років поряд із застосуванням розрахункових методів широке поширення знайшов досить нетрудомісткий номограмний метод розрахунку ОБРВ. Номограми побудовані на основі оцінки рівнянь лінійної регресії, які ураховують дані про величину середньосмертельної дози та середньосмертельної концентрації. Іноді ОБРВ установлюють методами інтерполяції або екстраполяції.

В ході проведення токсикологічної оцінки необхідно установити не лише ОБРВ, але й вивчити характер загальної дії речовини на організм (наркотична, подразнювальна та гемолітична дія, здатність до кумуляції (накопичення) в організмі, особливості впливу на шкіру, на слизову оболонку очей та органів дихання). ОБРВ і ГДК, що установлені за наведеною схемою, затверджуються Головним Державним санітарним лікарем України і доводяться до відома обласних, міських та районних СЕС з метою подальшого використання у практичній діяльності проведення поточного санітарного нагляду за станом повітряного середовища на виробництві.

Корекція ГДК і ОБРВ проводиться на підставі зіставлення даних захворюваності і матеріалів поглибленого медичного вивчення стану здоров’я працівників в реальних умовах промислового виробництва. Виявлення негативних зрушень у стані здоров’я працівників основних цехів у порівнянні з контрольною групою свідчить про ненадійність розроблених гігієнічних регламентів і є підставою для їх подальшого перегляду.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 479 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)