АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розвиток мікробіотехнологій та їх вплив на навколишнє середовище

Прочитайте:
  1. A. виробляє рилізинг-фактор, що впливає на синтез ФСГ і ЛГ
  2. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  3. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  4. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  5. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  6. Визначити ознаки правильної постави. Як впливає постава на діяльність організму.
  7. Вилочкова залоза, її вплив на ріст статеве дозрівання та імунітет
  8. Вклад українських учених у розвиток генетики.
  9. Внесок вітчизняних учених у розвиток генетики
  10. Вплив автономної нервової системи на дiяльнiсть ефекторних органiв

Протягом останніх десятиліть надзвичайно масштабний розвиток отримала основна галузь біотехнології – мікробіотехнологія. Це пов'язано з тим, що мікроорганізми володіють помітними перевагами перед рослинними і тваринними об'єктами, тобто мають у сотні і тисячі разів більш велику швидкість розмноження і синтезу біологічно активних речовин, швидкість адаптації до умов, що змінюються, зумовлюють максимальну економію сировини і енергії.

Нині визначилися і сфери пріоритетного впровадження мікро біотехнології, а саме медична, хімічна і харчова промисловість, сільське господарство, охорона довкілля, комунальне господарство.

У медичній і фармацевтичній промисловості мікробіотехнологія використовується для виробництва цілого ряду біологічно активних речовин, у тому числі антибіотиків, ферментів, амінокислот, вітамінів, вакцин, антигенних речовин тощо.

У хімічній промисловості отримують дешеві і в необмежених кількостях органічні кислоти, кетони, спирти.

Існування харчової промисловості в теперішній час не мислиме без використання мікробіотехнології для виготовлення пекарських дріжджів, кисломолочних продуктів і сирів, хлібобулочних виробів, харчового білка, тютюну, кави, какао, маслин тощо.

Для потреб сільського господарства виробляється кормовий білок, мікробні інсектициди, здійснюється силосування кормів, відмочування льону і джгуту тощо.

Це далеко не повний перелік найважливіших аспектів життя і практичної діяльності людини, в яких застосовується біотехнологія.

В той же час спостерігається значне забруднення мікроорганізмами-продуцентами і продуктами мікробіологіч-ного синтезу як виробничого, так і природного навколишнього середовища в районах розташування таких підприємств.

В цілому ряді наукових досліджень показано, що вміст мікроорганізмів-продуцентів в повітрі біотехнологічних виробництв складає від сотень до десятків мільйонів мікробних тіл в 1 м3 повітря.

Разом із забрудненням виробничого середовища на підприємствах біотехнології спостерігається масивне входження промислових мікроорганізмів і викид продуктів мікробіологічного синтезу в різні об'єкти довкілля. Так, за відсутності очищення газоповітряних викидів вміст в них мікроорганізмів-продуцентів склав на різних підприємствах становить від сотень тисяч до мільйонів мікробних клітин в 1 м3.

Висока забрудненість атмосферного повітря промисловими штамами реєструється також при використанні мікробіологічних засобів захисту рослин - мільйони мікробних тіл в 1 м3 атмосферного повітря. Разом з живими мікроорганізмами в газоповітряних викидах біотехнологічних виробництв дуже високим є і вміст готового продукту. Так, валові викиди пилу білково-вітамінних концентратів складають в середньому 187 кг/год.

Підприємства біотехнології інтенсивно забруднюють і водне середовище за рахунок скидання стічних вод, що містять сотні мільйонів мікробних тіл в 1 л. Обробка сільськогосподарських культур бактерійними інсектицидами також здатна призводити до значного обсіменіння води відкритих водоймищ і складати в день обробки до 106-108 клітин на літр.

Викиди біотехнологічних підприємств в атмосферу і водне середовище супроводжують накопиченням мікроорганізмів-продуцентів у ґрунті. Використання в сільському господарстві мікробіологічних засобів захисту рослин призводить до забруднення промисловими мікроорганізмами поверхневого шару ґрунту - до 10 -10 клітин в 1 г ґрунту.

Вживання у сільському господарстві мікробних інсектицидів забруднює ентомопатогенними мікроорганізмами рослинні продукти харчування - до 10б-109 клітин на 1 г.

Таким чином, численні факти інтенсивного біологічного забруднення виробничого і оточуючого середовища не викликають сумнівів.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 457 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)