АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зв'язки фізіології з іншими науками

 

Фізіологія людини і тварин тісно пов'язана з іншими науками. Вона вико­ристовує їх досягнення і методи, а також служить базою для розвитку інших наук.

Насамперед фізіологія має зв'язки з хімією і фізикою, використовуючи їх методи. Зумовлено це тим, що в кожному процесі життєдіяльності здійснюється перетворення речовин і енергії, тобто протікають хімічні і фізичні процеси. Тому у фізіології набули важливого значення два напрями досліджень життєвих функ­цій - хімічний і фізичний. Вони перетворилися в самостійні наукові дисципліни: біохімію і біофізику. Необхідно зауважити, що як біохімія, так і біофізика вивча­ють окремі (хімічні та фізичні) основи процесів життєдіяльності. Проте жодна з цих наук не забезпечує повного пізнання фізіологічних функцій. Таке пізнання досягається лише за рахунок системного підходу до вивчення фізіологічних про­цесів завдяки об'єднанню та інтеграції хімічних, фізичних та біологічних даних.

Зрозумілими є і тісні зв'язки фізіології з такими морфологічними біоло­гічними науками, як анатомія, гістологія і цитологія. Вони зумовлені тим, що морфологічні і фізіологічні явища нерозривно пов'язані між собою. Форма і стру­ктура організму та його частин і їх функції взаємообумовлені. Не можна глибоко пізнати функції організму, його органів, тканин і клітин, не знаючи їх макроско­пічну, мікроскопічну та субмікроскопічну будову.

Фізіологія використовує також дані загальної біології, зоології, генетики і ембріології.

Тісні контакти встановились між фізіологією і кібернетикою. Зауважимо, що виникненню кібернетики як науки сприяла фізіологія, і в групі основополож­ника кібернетики Н.Вінера працювали фізіологи Л.Розенблют і У.Мак-Каллок. Кібернетика використовує методи математичного і фізичного моделювання фізіологічних процесів. Такі моделі безсумнівно спрощують фізіологічні процеси, але дають змогу перевіряти правильність теоретичних положень, підказують нові під­ходи до пізнання фізіологічних функцій.

Особливо тісно пов'язана фізіологія з медичними дисциплінами. Необхідно зауважити, що як наука фізіологія виникла з потреб медицини. Ще в минулому медики розуміли, що не можна лікувати хвору людину, не знаючи будови і функ­цій її органів. Зрозуміти порушення функцій під чає захворювань і підібрати аде­кватні способи лікування можна тільки тоді, коли повністю з'ясовані механізми фізіологічних функцій у здоровому організмі.

Медицина також постачає фізіологію науковими фактами. Вивчення різних захворювань людини сприяє розумінню багатьох нормальних фізіологічних фун­кцій.

Фізіологія має зв'язки з психологією та педагогікою вчення про вищу нер­вову діяльність людини служить природничо-науковою основою для сучасної психології і педагогіки.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 819 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)