АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення фізіології людини і тварин

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. II. Дайте визначення поняттям.
  5. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  6. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  7. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  8. А. Забезпечення пози людини
  9. Акушерські інструменти, їх призначення.
  10. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.

 

Фізіологія людини і тварин є однією з основних біологічних дисциплін, то­му відіграє важливу роль у пізнанні явищ живої природи і підготовці спеціалістів медико-біологічного профілю. її значення необхідно розглядати як галузі знань і як навчальної дисципліни.

Фізіологія людини і тварин має велике теоретичне і практичне значення. Досліджуючи процеси життєдіяльності організмів та їх складових частин, які час­то носять загадковий характер, фізіологія насамперед має пізнавальне значення і відіграє роль у формуванні наукового світогляду.

Фізіологія людини є теоретичною основою медицини. Лікар оцінює тяж­кість захворювання за ступенем функціональних порушень, тобто за величиною відхилення їх від норми і ставить завдання повернути їх до норми. Проте значен­ня фізіології для медицини не обмежується тільки цим. З'ясування функцій різних органів дало змогу моделювати їх за допомогою технічних пристроїв. Так були сконструйовані і штучна нирка, і апарати для електростимуляції серця, і апарати штучного кровообігу, і дефібрилятори тощо.

Значення фізіології не обмежується тільки лікувальною медициною. Вона відіграє роль у науковому обгрунтуванні і забезпеченні здорового способу життя і попередженні захворювань. Фізіологічні закономірності служать основою для наукової організації праці і попередження втоми, наукової організації фізичного виховання і спорту, навчання і виховання підростаючого покоління, організації раціонального харчування. Фізіологія допомагає обґрунтовувати і забезпечувати все необхідне для життя і роботи людини в екстремальних умовах: у космічних по­льотах, під водою, в умовах гранично низьких і високих температур.

Фізіологія сільськогосподарських тварин служить теоретичною основою ветеринарії, зоотехнії і раціонального тваринництва. Вона ставить за мету: вивчати і змінювати в потрібному для людини напрямі функції тварин для збільшення їх продуктивності, плодючості, підтримання здоров'я і підвищення якості продукції.

Фізіологія людини і тварин має значення і для розвитку техніки, оскільки використання явищ, способів і принципів, які діють у живих організмах, від­криває можливості для технічного прогресу.

Загальний курс фізіології людини і тварин, який вивчається студентами біологічних спеціальностей університетів, спрямований на формування уявлень про фізіологічні функції, щоб вони стали корисними для майбутнього зоолога, ботані­ка, біофізика, біохіміка, мікробіолога, генетика, фізіолога рослин і багатьох інших фахівців. Він розвиває мислення і розширює світогляд, оскільки разом з іншими біологічними дисциплінами складає фундамент для теоретичної підготовки біоло­гів різних спеціальностей.

Розділ 2


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 549 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)