АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Йод - Jodum

 

Властивості: кристалічні пластинки сіро-чорного кольору, з металевим блиском. Добре розчиняються у спирті і водному розчині калію йодиду. Добувається з попелу морських водоростей і з бурових нафтових вод.

Форма випуску: кристалічні пластинки в нерозфасованому вигляді.

Зберігання: за списком Б, у скляних банках з притертими пробками, у прохолодному, захищеному від світла місці.

Дія: місцево згортає білки. Має подразнюючі, припікаючі і протизапальні властивості. Резорбційно активізує процеси тканинного обміну, впливає на ріст і відгодівлю молодняку. Входить до складу гормону тироксину. При нестачі йоду в організмі розвивається ензоотичний зоб у тварин, порушується функція травної і серцево-судинної систем. Знижується стійкість до інфекцій і продуктивність тварин. На мікробів діє бактерицидно. Виражена також антигельмінтна та протигрибкова дія.

Йод входить до складу препаратів, що мають широке використання в практиці ветеринарної медицини.

 

Розчин йоду спиртовий 5-процентний — Solutio spirituosa 5%

 

Складається з 5 г йоду, 2,0 г калію йодиду, порівну до 100,0 г води дистильованої і 95-градусного спирту етилового.

Властивості: прозора рідина червоно-бурого кольору з характерним запахом.

Форма випуску: у нерозфасованому вигляді, у флаконах по 10, 15, 25 мл і в ампулах по 1 мл.

Дія: антисептична, подразнююча і протизапальна.

Показання: для обробки операційного поля і рук хірурга, як антимікробний, кровоспинний і прискорюючий заживления засіб при свіжих ранах, травмах, порізах, гангренозному мокреці, піодермії, фурункульозі і трихофітії. При виразковому стоматиті і ушкодженнях слизової оболонки ротової порожнини застосовують йод з гліцерином (одна частина розчину йоду і чотири частини гліцерину).

Спосіб і дози застосування: зовні, інколи всередину для лікування ензоотичного зобу: телятам і вівцям - по 5...10 крапель; ягнятам і поросятам - 3..7 крапель; собакам - 2...5 крапель з водою; при отруєнні солями важких металів, алкалоїдами, карболовою кислотою і креоліном -телятам і вівцям по 5...10 крапель з водою.

 

Розчин йоду спиртовий 10-процентний – Solutio Jodi spirituosa 10 %

 

Випускають у банках з оранжевого скла. Препарат нестійкий, строк зберігання - до одного місяця. Дія і показання такі самі, як і для 5-процентного спиртового розчину. Часто застосовують для лікування корости, стригучого лишаю, екземи, актиномікозу, гангренозного мокрецю.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 419 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)