АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологія і патогенез ендемічного зобу

Прочитайте:
  1. I По этиопатогенезу
  2. I. Патогенез эндогенной интоксикации
  3. III. Изложите Ваши представления о патогенезе выявленных Вами синдромов при данном заболевании.
  4. III. Патогенез
  5. IV. Составьте схему патогенеза пневмоний
  6. IX. Этиология, патогенез,
  7. IХ.2. Патогенез
  8. VI.2. Патогенез
  9. VII.2. Патогенез
  10. VIII. ЭТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗ

ЕНДЕМІЧНИЙ ЗОБ

Стійке збільшення щитоподібної залози називають зобом. Розрізняють ендемічний і спорадичний зоб.

Ендемічним зобом називають захворювання, коли збільшення щитоподібної залози спостерігається у значної кількості людей, які живуть у певних географічних зонах із дефіцитом йода у продуктах харчування. Вважають, що захворювання носить ендемічний характер, якщо у 5% дітей і підлітків або у 30% дорослих відмічається збільшення щитоподібної залози І ступеню і більше.

Нетоксичний спорадичний зоб - це захворювання, яке проявляється дифузним або вузловим збільшенням щитоподібної залози, зумовлене гіперплазією її елементів у людей, що не проживають у регіонах зобної ендемії.

Етіологія і патогенез ендемічного зобу

Основною причиною захворювання вважають дефіцит йоду в грунті, воді і харчових продуктах. Теорія геохімічного йодного дефіциту, запропонована Прево і Шатеном у ХІХ сторіччі, є провідною до теперішнього часу. Вона підтверджується відсутністю ендемії при нормальному вмісті йоду в грунті і воді, а також зниженням захворюваності при додаванні йоду в продукти харчування. Добова потреба йоду для дорослої людини складає близько 200 мкг, а жителі окремих регіонів західної України вживають в п’ять-сім разів менше, що сприяє розвитку патології щитоподібної залози. Одначе хворіють не всі жителі ендемічних районів. В той же час відомі вогнища зобної ендемії у приморських районах, де немає дефіциту йоду. Це свідчить про наявність інших зобогенних факторів. До них відносять: нераціональне харчування із недостатком білка, вживання струмогенних продуктів харчування, антисанітарні побутові умови, інтоксикація хімічними речовинами, тощо.

Нераціональне харчування, яке супроводжується дефіцитом в їжі білку і вітамінів, вважається фактором, що провокує розвиток ендемічного зобу. Недостатність поступлення в організм брому, цинку, кобальту, міді, молібдену і надлишок кальцію, фтору, хрому і марганцю також сприяють розвитку зобної ендемії. Має значення співвідношення між різними мікроелементами в грунті, воді, продуктах харчування.

Таким чином, в певних біогеохімічних зонах дефіцит йоду супроводжується порушенням співвідношення мікроелементів, що сприяє розвитку зобної ендемії. У деяких продуктах харчування містяться речовини, які визивають збільшення щитоподібної залози (тіоцианіти, перхлорати, тіосечовина, похідні аніліну, поліфенолів).

Струмогени перешкоджають перетворенню йодидів у органічний йод і цим самим знижують синтез йодованих гормонів, що викликає компенсаторну гіперплазію щитоподібної залози. Струмогенні речовини знаходяться в ріпі, квасолі, брюкві, редці, моркві, цвітній капусті, арахисі, сої, персиках та ін.

Антисанітарні умови супроводжуються появою у питьовій воді продуктів розпаду білку: тіосечовини, тіоурацилу, урохрому, які є струмегенами, що сприяє розвитку зобу.

Роль спадкових та імунологічних факторів підтверджує той факт, що серед нащадків батьків, які хворіли зобом, це захворювання зустрічається частіше, ніж серед дітей здорових батьків у тій же місцевості. Генетичний фактор знаходить своє віддзеркалення перш за все у дефектах ферментних систем, які приймають участь у синтезі тиреоїдних гормонів.

Йод, який поступає в організм, є основним вихідним продуктом для синтезу тиреоїдних гормонів. У щитоподібній залозі він зв’язується із тирозином, утворюючи йодтирозини, які конденсуються в Т3 і Т4.

Дефіцит йоду призводить до недостатньої продукції йодованих гормонів щитоподібної залози. Пониження рівню Т3 і Т4 сприяє активації секреції тиреотропіна гіпофізом за законом зворотнього зв’язку. Тиреотропін чинить стимулюючий вплив на щитоподібну залозу і призводить до її компенсаторної гіперплазії і гіпертрофії, що, у свою чергу, сприяє збільшенню секреції тиреоїдних гормонів. Загальна гіперпластична реакція може стати локальною, внаслідок чого у щитоподібній залозі утворюються вогнища медулярного і кістозного переродження паренхіматозної тканини із розвитком вузлових форм зобу.

Гістологічно розрізняють два основних типи ендемічного зобу - паренхіматозний і колоїдний. Паренхіматозний зоб характеризується гіперплазією паренхіми із мікрофолікулярною будовою, має нахил до утворення паренхіматозних функціонуючих вузлів.

Колоїдний зоб характеризується утворенням великих фолікулів, заповнених колоїдом, із сплющеним фолікулярним епітелієм. Гормональна активність такого зобу у більшості випадків знижена. На фоні колоїдного зобу часто спостерігається утворення кіст, вогнищ звапнення, крововиливів, фіброзу.

Ендемічний зоб у початкових стадіях звичайно буває дифузним. Збільшення щитоподібної залози виникає у дитячому й підлітковому віці. З плином часу, у результаті чергування інволютивних і гіперпластичних процесів, утворюються вузли. Тому у дорослих хворих майже завжди відмічають вузловий або змішаний зоб, переважно двобічний.

З ростом зобу він зазнає значного опору з боку розташованих спереду м’язів і тому часто росте по вертикалі, зміщуючись під силою власної ваги у середостіння і клітковинні простори шиї. Вузли щитоподібної залози можуть цілком відділятись від основної її маси і розміщуватись у загрудинному, ретротрахеальному чи ретроезофагальному просторах.

Еутиреоїдна форма найбільш характерна для ендемічного зобу. У вогнищах важкої ендемії спостерігається гіпотиреоїдний зоб (часто у високогірних регіонах). Значно рідше, переважно у рівнинних регіонах, зустрічається гіпертиреоїдний ендемічний зоб

У період статевого дозрівання ендемічний зоб зустрічається майже однаково часто як серед дівчаток, так і серед хлопчиків. Коли наступає статеве дозрівання, частота зобу серед хлопчиків зменшується. У дівчаток - навпаки, частота зобу після статевого дозрівння зростає. У зв’язку з цим, у районах із невеликою йодною недостатністю, у жінок зоб спостерігається у 8-10 разів частіше, ніж у чоловіків. У районах із значною йодною недостатністю співвідношення між хворими зобом жінками і чоловіками 3:1.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 717 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)