АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 2. Порядок створення, діяльності та ліквідації небанківських фінансових установ

Прочитайте:
  1. III. Комплекс клинических критериев, наличие которых обязательно для установления диагноза смерти мозга
  2. III. Мотивація навчальної діяльності учнів.
  3. IV. Дополнительные (подтверждающие) тесты к комплексу клинических критериев при установлении диагноза смерти мозга
  4. IV. Порядок направления на консультацию
  5. V. Порядок направления на госпитализацию
  6. V. Порядок освидетельствования на ВИЧ-инфекцию
  7. V. Порядок освидетельствования на ВИЧ-инфекцию
  8. VI. Установление диагноза смерти мозга и документация
  9. VІІ. Джерела активів (доходів), порядок контролю і звітності Фонду.
  10. Алгоритм (порядок) действий врача при переливании крови

1. Організаційні правила та умови початку діяльності небанківських фінансових установ.

2. Облік та звітність небанківських фінансових установ.

3. Порядок ліквідації небанківських фінансових установ.

 

Фінансові установи переважно утворюються та започатковують свій бізнес у три етапи. На першому відбувається утворення установи як юридичної особи, її реєстрацій у місцевих органах влади і реєстрація першого випуску акцій (для акціонерних товариств). На другому етапі відбувається ліцензування діяльності фінансової установи (за визначеними законодавством видами фінансових послуг), на третьому — перевірка відповідних до­кументів, на підставі чого компанія реєструється як фінансова установа.

Ст. 8 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" встановлено, що фінансові установи можуть створюватися в будь-якій організаційно-правовій формі, якщо закони з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг не містять спеціальних правил та обмежень.

Установа створюється згідно з рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним органу, підприємства-засновника, організації або за рішенням трудового колективу.

Фінансова установа може бути створена шляхом її реорганізації внаслідок виділення зі складу діючого підприємства чи організації одного або кількох самостійних структурних підрозділів, за рішенням трудового колективу та за згодою уповноваженого органу або власника. Створення фінансових установ шляхом виділення здійснюється зі збереженням за новими установами взаємозобов'язань і укладених договорів з іншими підприємствами.

Фінансова установа може створюватися внаслідок примусового поділу іншої фінансової установи відповідно до антимонопольного законодавства України. Примусовий поділ фінансової установи здійснюється згідно з розпорядженням Антимонопольного комітету України та його територіальних управлінь. Розпорядження про поділ фінансової установи-монополіста є обов'язковим для власника або уповноваженого ним органу. Розпорядження про примусовий поділ визначає термін створення нових фінансових установ, який не може бути меншим ніж 6 місяців.

Фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність згідно з вимогами законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання звітності у фінансових установах встановлюється відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" № XIV від 16 липня 1999 р. Законом визначені правові основи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні. Окремі положення цього закону розшифровані у нормативних актах Кабінету Міністрів України, інших виконавчих органів та положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку за окремими темами і напрямами.

При організації і веденні бухгалтерського обліку підприємствам необхідно керуватися Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (нормативно-правові акти, затверджені Міністерством фінансів України, які визначають принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності).

Згідно зі ст. 13 Закону України " Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" ліквідація фінансових установ відбувається з додержанням вимог відповідних законів України та нормативно-правових актів державних органів із питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг. Механізм ліквідування юридичних осіб в Україні, до яких належать і фінансові установи, визначається ст. 110, 111 Цивільного кодексу України.

Відповідно до цих статей фінансова установа ліквідується:

1) за рішенням її учасників або органу фінансової установи, уповноваженого на це установчими документами, у тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено фінансову установу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених уста­новчими документами;

2) за рішенням суду про визнання недійсною державної реєстрації фінансової установи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, передбачених законом.

 

Питання для самоперевірки:

1. Визначте порядок набуття підприємством статусу фінансової установи.

2. З якою метою створено державний Реєстр фінансових установ?

3. Яка інформація вноситься у Реєстр фінансових установ?

4. Визначте нормативну базу, яка формує основи ведення бухгалтерського обліку і складання звітності у фінансових установах.

5. Назвіть основні вимоги щодо формування фінансової звітності цих установ.

6. Визначити основні моменти порядку ліквідації фінансових установ.

Рекомендована література:

1. Закон України "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг" від 12 липня 2001 р. № 2664-ІІІ.

2. Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" № XIV від 16 липня 1999 р.

3. Закон України "Про банки і банківську діяльність" від 7 грудня 2000 р. №2121-111.

4. Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" № 249-1V від 28 листопада 2002 р.

5. Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 р. № 2341 - III.

6. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р.

7. Положення про Державний реєстр фінансових установ, затверджене розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 серпня 2003 р. № 41.

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

9. Методичні рекомендації щодо ведення бухгалтерського обліку ломбардами, затверджені Розпорядження Державної Комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 7 травня 2003 р. № 531.

10. Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України "Про затвердження Порядку застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України штрафів за невиконання (неналежне виконання) вимог Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" від 13 листопада 2003 р. № 120.

Для нотаток:


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 505 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)