АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тестові завдання

Прочитайте:
  1. VIII. Домашнє завдання.
  2. Атопічний дерматит (Тестові завдання).
  3. В. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  4. В. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  5. В. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  6. В. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  7. В. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  8. Відповідальність за шкоду у разі цивільно-правового представництва, виконання завдання, виконання трудових (службових) обов’язків
  9. ДЛЯ ВИКОНАННЯ ІНДІВІДУАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ
  10. Додаток 2. Тестові завдання до заняття по темі: “Загальна вірусологія І”. Варіант 1.

1 Назвіть фактори, що найбільш ймовірно створюють сприятливі умови для фіксації мікроорганізмів у нирковій тканині і розвитку запального процесу при пиєлонефриті.

A Дізембріологічні процеси в нирках

B Мікрообструкції й ішемічні вогнища в нирковій тканині

C Наявність захворювань нирок у членів родини

D порушення уродинаміки у вигляді пузирно-сечового рефлюксу

E токсикоз або пиелонефрит матері під час вагітності

2 Відомо, що основу лікування пієлонефритів у дітей складають антибактеріальні препарати. Виберіть препарат, що володіє якнайменшою небезпекою для таких дітей.

A Макроліди

B Аміноглікозиди

C Фторхінолони

D Тетрацикліни

E цефалоспоріни

3 Визначте захворювання, при якому немає даних про поразку паренхіми нирок, але є ознаки транзиторного запалення нижніх сечових шляхів, визначити локалізацію якого у момент обстеження не представляється можливим.

A Інфекція сечових шляхів

B цистит

C вторинний пієлонефрит

D швидкопрогресруючий гломерулонефріт

E уретрит

4 Оберіть визначення для цього стану: наявність бактерій в сечі у діагностичному титрі без наявності клініки:

A симптоматична бактеріурія

B цистит

C пієлонефрит

D асимптомна бактеріурія

E вульвіт

5 Якій титр бактерій у 1 мл сечі є діагностично значущим для діагнозу пієлонефрит при посіві сечі катетером?

A 10

B 10000

C 1000

D будь яка кількість

E 100

6 Дівчинка 8 років скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5 С, головний біль, млявість, слабкість, зниження апетиту, біль у животі, часті і болісні сечовиділення. У клінічному аналізі сечі- питома вага 1018, білку немає, лейкоцити 10-15 у полі зору. Був запідозрений гострий пієлонефрит.Який з методів дослідження вірогідно допоможе підтвердити діагноз інфекції сечової системи?

A Проба Реберга

B Бактеріологічний посів сечі

C Проба Зімницького

D Загальноклінічний аналіз крові

E Проведення клінічних аналізів сечі в динаміці

7 Дитина 11-ти років, хвора 3 дні, скаржиться на лихоманку 37,7° С, біль у надлобковій області, часте сечовипускання малими порціями сечі. В аналізі сечі білок - 0,033 г/л, еритроцити свіжі, суцільно в препараті, солі-оксалати незначна кількість. Який діагноз найбільш імовірний?

A Гострий пієлонефрит

B Дизметаболічна нефропатія

C Гострий гломерулонефрит

D Гострий цистит

E Сечокам’яна хвороба

8 Дівчинка 12-ти років, захворіла 2 тижні тому. З’явились скарги на загальну слабкість, зниження апетиту, біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,5-37,8 0С,. Шкіра бліда. ЧСС 98 за хв. Аналіз сечі: питома вага 1017, білок 0.066 г/л, еритроцити 6-8 в п/зору, лейкоцити 40-60 в п/зору, бактеріурія +++. Виберіть найбільш імовірний діагноз.

A Гострий пієлонефрит

B Гострий цистит

C Гострий гломерулонефрит

D Гострий вульвіт

E Інтерстіціальний нефрит

9 Дитина 10 років хворіє 6 день. Захворювання почалось гостро після переохолодження: підвищилась температура тіла до 38°С, болі в животі та в попереку,. В аналізі сечі: лейкоцитів до 14 000/мл, еритр. 2000/мл, білок - 0,33 г/л. Яке обстеження необхідно провести для призначення етіотропного лікування?

A Цистографію.

B Внутрішньовенну урографію.

C Пробу по Зімницькому.

D Пробу по Нечипоренко.

E Бактеріологічний посів сечі.

10 У дівчинки віком 7 років діагностовано гострий пієлонефрит. Яке обстеження необхідно провести обов’язково перед призначенням антибіотикоткрапії?

A УЗД

B Консультацію гінеколога

C Пробу Нечипоренко

D Аналіз крові

E Посів сечі на флору і чутливість до антибіотиків

11 У дитини 1р. температура тіла – 39,20 С, кволість, блідість, відмова від їжі, збльвування та блювання періодично, часті сечовиділення. Фізикально патології не знайдено. Сеча мутна. Яке додаткове обстеження допоможе у постановці діагнозу?

A Загальний аналіз крові

B Загальний аналіз сечі

C Аналіз крові на цукор

D Аналіз сечі на цукор із добової кількості

E Копроцитограма

12 Мати семирічної дівчинки скаржиться на рецидивуючі болі в животі у дитини і шкірні висипи, підвищену пітливість, зменшення кількості сечі і насичений характер її. Спостерігається ніктурія. АТ - 90/60 мм рт. ст. Загальний аналіз сечі: відносна щільність сечі - 1028, білок – 0,04 г/л, лейкоцити – 9-10 у п/з., еритроцити – змінені 6-8 у п/з., циліндри – не знайдено, солі – оксалати у великій кількості. Поставте попередній діагноз.

A Дизметаболічна нефропатія

B Гострий гломерулонефрит із нефритичним синдромом

C Інфекція сечовивідних шляхів

D Тубулопатія

E Гостра ниркова недостатність

13 У дитини віком 2 роки після ГРВІ зберігається лихоманка, виникли болі в животі, часте сечовиділення. Спостерігається у нефролога з пієлонефритом. Сеча мутна, білок у сечі – 0,9 г/л, лейкоцити – на все поле зору. Запідозрене загострення хронічного пієлонефриту. Який найімовірніший етіологічний фактор?

A Хламідії

B Віруси

C Синьогнійна паличка

D Кишкова паличка

E Грибкова інфекція

14 Дівчинка 4 років захворіла гостро: температура тіла 37,4ºС, болі в животі, болючість та свербіж при сечопуску. При огляді: ознаки інтоксикації немає, негативний симптом Пастернацького з обох боків. Яке захворювання є найбільш ймовірним?

A Гострий пієлонефрит.

B Грип.

C Гострий цистит.

D Гострий гломерулонефрит.

E Ниркова колька.

15 У хлопчика 15 років під час обстеження при загострення обструктивного пієлонефриту із сечі виділена синьо гнійна паличка в титрі 10 6 мікробних тіл на 1 мл. Який антибактеріальний препарат найбільш доцільно призначити в даному випадку?

A Цефотаксим

B Ампіцилін

C Цефазолін

D Азітроміцин

E Левоміцетин

16. У дитини встановлений діагноз хронічного пієлонефриту. Що лежить в основі патогенезу цього захворювання?

A Пошкодженням канальців бактеріальною флорою

B Пошкодженням клубочків нирок

C Відкладенням в канальцях і інтерстиції нирок патологічних білків

D Двобічним негнійним запаленням в стромі нирок

E Запаленням інтерстиціальної тканини та чашечко-мискової системи нирок, що спричинено бактеріальною флорою

17 У дитини 3 років спостерігається підвищення температури тіла до 39, відсутність апетиту, слабкість, дизурія, біль у лівій ділянці живота, сеча мутна. Яке захворювання у дитини найбільш імовірне?

A Гострий пієлонефрит

B Гострий цистит

C Токсичний нефрит

D Гострий гломерулонефрит

E Тубулоінтерстиціальний нефрит

18 У дитини 5 років спостерігається підвищення температури тіла до 39, відсутність апетиту, слабкість, дизурія, біль у лівій ділянці живота, сеча мутна. Встановлено гострий пієлонефрит Яку дієту слід призначити при цьем захворюванні?

A Стол №1 по Певзнеру

B Стол № по Певзнеру

C Стол №5 по Певзнеру

D Стол №15 по Певзнеру

E Стол №10 по Певзнеру

19 У відділення тричі за останні 6 місяців надійшла дитина 1 року з температурою до 39.0 протягом 7 днів, з ознаками інтоксикації, без катаральних явищ. В аналізах крові – нейтрофільний лейкоцитоз, підвищена ШОЕ до 47 мм/год. В сечовому осаді спостерігається – лейкоцити на все поле зору нейтрофільного типу. Отримувала грамокс без ефекту. З сечі виділена E.coli в титрі 10/8 в 1 мл сечі. Оглянута дитячим гінекологом – патологія не виявлена. У матері дитини – хронічний пієлонефрит. Оберіть метод дослідження для уточнення діагнозу

A екскреторна рентгенографія нирок

B мікційна цистографія

C рентгенографія легенів

D цистоскопія

E лапароскопія

20 Хворий К., 11 років, поступив зі скаргами на субфебрильну температуру, болісне сечовипускання малими порціями, біль в надлобковій ділянці у клініку на 2 добу захворювання. В аналізі сечі: білок 0,66 г/л, лейкоцити 32 в полі зору, свіжі еритроцити 8 в полі зору, бактерії120 000 в 1 мл. Який діагноз у дитини?

A Гострий цистит

B Гострий гломерулонефріт

C Вторинний пієлонефрит

D Хронічний гломерулонефріт

E Хронічний пієлонефрит

21 Костя Ж., 4 років, поступив у клініку з явищами двобічної вогнищевої пневмонії. В аналізі сечі: білок 0,033 г/л, лейкоцити 12 в полі зору, бактерії 20 в 1мл. Сечовипускання вільне, без болю. Через 3 доби лікування пневмонії аналіз сечі нормалізувався. Чим зумовлені зміни в аналізі сечі?

A Інфекція сечовивідних шляхів

B Гострий цистит

C Гострий пієлонефрит

D Гострий уретрит

E Гострий гломерулонефріт

22 Хлопчик 7 років хворіє на бронхіт протягом тижня, з’явилися скарги на часте сечовипускання до 10 разів на день, невеликими порціями, болючості при сечовипусканні не відмічає. Явища інтоксикації не виражені. Об’єктивно набряків не має, живіт при пальпації безболісний, симптом Пастернацького від? ємний з обох боків. В загальному аналізі крові: Нв –130г/л; ер.-4,5*10, лей.-14*10, тромб.-145* 10, ШЗЕ-12 мм/год. В загальному аналізі сечі: питома вага 1016 ммоль/л, колір - насичено жовтий, лей.- 15 – 20 у полі зору, ер. – 3-4 у полі зору. В сечовому осаді невелика кількість бактерій, що не вкриті антитілами. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Інфекція сечовивідних шляхів

B Пієлонефрит

C Цистит

D Гломерулонефрит

E Тубулоінтерстиційний нефрит

23 Д., 5 років скаржиться на часте та болюче сечовипускання, малими порціями. У дитини відмічається підвищення температури до 37,5 симптоми інтоксикації не виражені. В анамнезі у дитини денний енурез. Об’єктивно живіт болючий при пальпації над лобком. В загальному аналізі крові: Нв –110г/л; ер.-4,5*10, лей.-12*10, тромб.-145* 10, ШОЕ-15 мм/год. В загальному аналізі сечі: питома вага 1016ммоль/л, колір- мутна, білок 0,66 г\л лей.- 40- 60 у полі зору, ер. – 5-7 у полі зору не змінені. В сечовому осаді велика кількість бактерій до150 тис мікр тіл. Дані екскреторної урографії без відхилень. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Пієлонефрит

B Інфекція сечовивідних шляхів

C Гломерулонефрит

D Тубулоінтерстиційний нефрит

E Цистит

24 Дівчинка 9 років надійшла в клініку зі скаргами на часте та болюче сечовипускання, підвищення температури до 37,5. Відмічає появу болю внизу живота, в надлобковій ділянці. В анамнезі у дитини денний енурез. Об’єктивно живіт болючий при пальпації над лобком. В загальному аналізі крові: Нв –130г/л; ер.-4,5*10, лей.-15*10, тромб.-155* 10, ШОЕ-25 мм/год. В загальному аналізі сечі: питома вага 1016ммоль/л, колір- мутна, білок 0,66 г\л, лей.- 60 у полі зору, ер. – 5-7 у полі зору не змінені. В сечовому осаді велика кількість бактерій до150 тис мікр тіл. Препарати яких груп обов’язково призначають при цей патології?

A сечогінні

B десенсибілізуючі

C спазмолітики

D антиагреганти

E антибіотики

25 До дитини 15 років, яка хворіє на сечокам’яну хворобу, було викликано бригаду швидкої медичної допомоги з приводу появи болю у правій поперековій ділянці та у нижній частині живота. Відмічаються часті, болісні сечовипускання. Дитина збуджена. Температура субфебрільна. Які першочергові дії лікаря.

A Введення седативних.

B Введення спазмолітиків

C Призначення знеболюючих.

D Введення сечогінних

E Інфузіонна терапія

26 Хлопчик 15-річного віку після перенесеної ГРВІ скаржиться на часте боляче сечовипускання, гематурію наприкінці акта сечовипускання. У аналізі сечі – білок 0,033 г/л, еритроцити свіжи та мало змінені – 200-300 в п/з, лейкоцити – 8-10 в п/з. Який діагноз найбільш імовірний?

A Гострий цістіт

B нейрогенна дісфункція сечового міхура

C Інфекція ніжних сечових шляхів

D Уретріт

E Баланопостит

27 У нефрологічному відділенні перебуває дівчинка 7 років з фебрільною температурою, з ознаками інтоксикації, біль у животі, попереку. В аналізах крові – нейтрофільний лейкоцитоз, підвищена ШОЕ до 57 мм/год. В сечовому осаді – лейкоцитурія нейтрофільного типу, бактеріурія (мікробне число 5*10/6 в 1 мл сечі). Оглянута дитячим гінекологом – патологія не виявлена. Поставити діагноз:

A Гострий пієлонефрит

B Гострий гломерулонефрит

C Тубулоінтерстиціальний нефрит

D Загострення хронічного гломерулонефриту

E Синдром Альпорта

28 У відділення тричі за останні 6 місяців надійшла дитина 1 року з температурою до 39.0 протягом 7 днів, з ознаками інтоксикації, без катаральних явищ. В аналізах крові – нейтрофільний лейкоцитоз, підвищена ШОЕ до 47 мм/год. В сечовому осаді спостерігається – лейкоцити на все поле зору нейтрофільного типу. Отримувала грамокс без ефекту. З сечі виділена E.coli в титрі 10/8 в 1 мл сечі. Оглянута дитячим гінекологом – патологія не виявлена. УЗС нирок- подвоєння правої нирки, розширення чашечко-мискової системи. У матері дитини – хронічний пієлонефрит. Встановить діагноз

A аномалія розвитку правої нирки-удвоення, вторинний хронічний пієлонефрит, загострення

B гострий пієлонефрит, загострення

C цистит

D аномалія розвитку правої нирки-

E вторинний хронічний пієлонефрит

29 У нефрологічне відділення надійшла дитина 4 років з температурою до 38.0, з ознаками інтоксикації, біллю у животі, попереку. В аналізах крові – нейтрофільний лейкоцитоз, ШОЕ до 50 мм/год. В сечовому осаді – лейкоцитурія нейтрофільного типу, бактеріурія (мікробне число 5*10/5 в 1 мл сечі). Оглянута дитячим гінекологом – патологія не виявлена. Яке обстеження підтвердять д-з пієлонефриту?

A посів сечі на стерильність

B креатинин крови

C мочевина крови

D загальний білок у крови

E аналіз сечі за Зимницьким

30 У нефрологічне відділення лікується дитина 2 років з температурою до 38.5, з ознаками інтоксикації, біллю у животі, попереку протягом тижня. В аналізах крові – нейтрофільний лейкоцитоз, підвищена ШОЕ до 57 мм/год. В сечовому осаді спостерігається – лейкоцитурія нейтрофільного типу. Отримувала грамокс. З сечі виділена E.coli в титрі 10/8 в 1 мл сечі. Оглянута дитячим гінекологом – патологія не виявлена. Оберіть препарат для єтіотропного лікування

A офлоксацин

B пеніцилін

C цефазолін

D амікацин

E фуразолідон

31 Дитина 6 місяців поступила в стаціонар із скаргами на неспокій при сечопуску, підвищення температури тіла. Хворіє з 2-х місячного віку, в сечі періодично визначається білок (0,37-0,045 г/л), лейкоцитурія. Недбалячись на тривалу антибактеріальну терапію зміни в сечі утримуються. Яке із перечислених досліджень необхідно провести для уточнення діагнозу?

A Екскреторну урографію

B УЗД

C Оглядову урографію

D Цистографію

E Біопсію нирок

32 У дитини 5 років, яка знаходилась у стаціонарі з приводу бронхіту і отиту, виявлений гострий первинний пієлонефрит. Який найбільш ймовірний шлях інфікування?.

A Бронхогенний

B Гематогенний.

C Висхідний

D Лімфогенний.

E Отогенний

33 Хлопчику 6 років після обстеження в нефрологічному відділенні встановлено діагноз: первинний хронічний пієлонефрит в стадії неповної клініко-лабораторної ремісії, без порушення функції нирок. Що, на Вашу думку, стало підставою для такого формулювання діагнозу?

A Наявність ознак запалення у нирках тривалістю більше 6 місяців

B Наявність везіко-уретерального рефлюксу ІІ ступеню

C Наявність нейрогенної дисфункції сечового міхура

D Резистентність до антибіотикотерапії

E Наявність аномалії розвитку нирок

34 Оля К., 4 року, надійшла до лікарні поперши зі скаргами на лихоманку 39, слабкість, відмову від їжі, зміни в сечі у вигляді лейкоцитурії на все поле зору. У добовій сечі виявлено - щавлева кислота - 860 ммоль/добу. Встановить діагноз у дитини:

A Первинний гострий пієлонефрит

B Інтерстиціальний нефрит

C Спадковий нефрит

D Гострий гломерулонефрит

E Вторинний гострий пієлонефрит на тлі дизметаболічної нефропатії

35 У дитини 8 місяців температура тіла 39,2о З, млявість, блідість, відмова від прийому пищи, одноразова блювота, часті сечовипускання. При фізікальном обстеженні патології не виявлено. Мочивши каламутна. Яке додаткове дослідження допоможе встановити діагноз?

A Загальний аналіз крові

B Загальний аналіз сечі

C Аналіз крові на цукор

D Аналіз сечі на цукор з добової кількості

E Копроцитограмма

36 У дівчинки 10 років діагностований гострий пієлонефрит. Яке обстеження необхідно провести перед призначенням антибактеріальної терапії?

A УЗІ

B Консультацію гінеколога

C Пробу Нечипоренко

D Засів сечі на флору і чутливість

E Аналіз крові

 

 

ПІДСУМКОВІ ТЕСТИ

1 У дитини 5 років почуття слабкості, голоду, спраги. Відстає у фізичному розвитку, є ознаки дегідратації. Поліурія, глюкозурія (вище 2 г на добу). У членів родини має місце доброякісна глюкозурія. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Цукровий діабет

B Ниркова глюкозурія

C Фруктозурія

D Пентозурія

E Канальцевий некроз

2 Дитина 4,5 рокiв, поступила у лiкарню зi скаргами на поганий апетит, слабкість, блювання і біль в животi, не пов'язаний з прийняттям iжi, температуру 37,5 С. За 2 тижні до цього перенесла ГРВI, пiд час якої в сечi вiдмiчалися слiди бiлка, лейкоцитурiя (до 40 в п/з), мiкрогематурiя. Об'єктивно: шкiра i слизовi оболонки чистi. Живіт м'який, помiрно болючий. Печiнка та селезiнка не збiльшенi. Симптом Пастернацького - позитивний. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий первинний пiєлонефрит

B Гострий аппендицит

C Ацетонемiчний синдром

D Дискiнезiя жовчовивiдних шляхiв

E Глистна iнвазiя

3 У дитини 10 років спостерігаються напади лихоманки до 38,50С, погіршення самопочуття та апетиту, з'явились периорбітальні тіні, помірно виражений біль у правій поперековій області. У гемограмі: лейк. 14 х 109/л, паличкояд. 12 \%, сегмент. 72\%, ШЗЕ 35 мм/г. Аналіз сечі - кольор жовтий, мутна, в залишку - пластівці фібрину, лейк. 50-70 в полі зору, виявлені активні лейкоцити, багато бактерій. Бактеріурія більш 10 в 5 мл сечі. УЗ-дослідження нирок – підвищення ехогенності чашково-лоханкової системи справа, набряк інтерстицію.

A Гострий пієлонефрит

B Дистопія правої нирки

C Гострий цистит

D Дисметаболічна нефропатія

E Дисплазія правої нирки

4 Дитині 8 місяців. Тиждень тому перенесла ГРВІ. Фізичний та нервово-психічний розвиток відповідають вікові. Скарги на в’ялість, зниження апетиту, немотивоване повторне блювання, підвищення температури на протязі останньої доби до 38°С, блідість, часте сечопускання малими порціями. Тахікардія. В аналізі сечі виявлено: білок- 0,099\%, лейкоцити- 15-20 в полі зору, бактеріурія - +++, слиз - +++. Про яке захворювання можна думати?

A Дефекти догляду

B Дизметаболічна нефропатія

C Гострий гломерулонефрит

D Фосфат- діабет

E Гострий пієлонефрит

5 Дівчинка 9 років скаржитьсяна підвищення температури тіла до 37,5 С, головний біль, млявість, слабкість, зниження апетиту, біль у животі, часті і болісні сечовиділення. Був запідозрений гострий пієлонефрит. У клінічному аналізі сечі- питома вага 1018, білку немає, лейкоцити 10-15 у полі зору. Який з методів дослідження вірогідно допоможе підтвердити діагноз інфекції сечової системи?

A Бактеріологічний посів сечі

B Проба Реберга

C Проба Зімницького

D Загальноклінічний аналіз крові

E Проведення клінічних аналізів сечі в динаміці

6 Дівчинка 12-ти років, захворіла 2 тижні тому. З’явились скарги на біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,5-37,8(С, загальну слабкість, зниження апетиту. При огяді спостерігається блідість шкіри, ЧСС 98 /хв. Аналіз сечі: питома вага 1017, білок 0.066 г/л, ерітроцити 6-8 в п/зору, лейкоцити 40-60 в п/зору. Виберіть найбільш імовірний діагноз.

A гострий цистіт

B гострий гломерулонефрит

C гострий пієлонефрит

D гострий вульвіт

E інтерстіціальний нефрит

7 Дитина 10 років хворіє близько тижня.Захворіла гостро після переохолодження: з”явились болі в животі та в попереку, підвищилась температура тіла до 380С. В аналізі сечі: лейкоцитів до 25-30 в полі зору, білок - 0,33 г/л. Яке обстеження необхідно провести для призначення етіотропного лікування.

A Цистографія.

B Внутрішньовенна урографія.

C Проба по Зимницькому.

D Проба по Нечипоренко.

E Бактеріологічний засів сечі.

Задачі

Задача 1.

Дівчина 13-ти років скаржиться на біль у надлобковій області, болісне, часте сечовипускання малими порціями сечі. Лихоманка 37,2° С. Шкіра чиста, рожева. Слизові оболонки вологі, блідно-рожеві, мигдалики без нальотів. При перкусії легеневий звук, аускультативно - везикулярне дихання. Частота дихання 16 за хв. ЧСС 70 уд. за хв. Межі серця: зправа на 0,5 см назовні від правої стернальної лінії, верхня – 3 ребро, зліва – на 0,5 см назовні від лівої середньо-ключичної лінії. Живіт при пальпації безболісний. Печінка нижче краю лівої реберної дуги не пальпірується. Набряків немає. Синдром Пастернацького негативний.Сеча прозора.


Дата добавления: 2015-08-06 | Просмотры: 1311 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.026 сек.)