АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КЛАСИФІКАЦІЯ РАКУ ШЛУНКА

Прочитайте:
  1. FAB-КЛАСИФІКАЦІЯ ГОСТРОГО МІЄЛОЇДНОГО ЛЕЙКОЗУ
  2. III. Анатомічна класифікація
  3. БУДОВА І КЛАСИФІКАЦІЯ ВІРУСІВ
  4. Будова шлунка
  5. Види пектиновмісної сировини і її класифікація
  6. Виразка малої кривизни шлунка
  7. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.
  8. ВІДДІЛИ ШЛУНКА
  9. Графологічна структура Класифікація рідких лікарських форм (РЛФ)
  10. Еволюція коків, їх загальна характеристика. Стафілококи, біологічні властивості, класифікація, практичне значення.

Класифікацією раку шлунку за макроскопічною формою росту, що застосовується найчастіше є класифікація за Bormann (1926):

І Поліпоїдний рак — солітарна пухлина вдається у просвіт шлунку, добре відмежована від здорових тканин, не має виразок. Зустрічається у 5 % випадків раку шлунку. Прогноз відносно сприятливий.

ІІ Виразкова карцинома чи «Рак-виразка» — виразковий рак із блюдцеподібно припіднятими й чітко окресленими краями. Візуально слабо відрізняється від виразки шлунку, для достовірної диференціальної діагностики необхідно гістологічне дослідження, бажано з кількох ділянок виразки. Відзначається відносно доброякісним протіканням, складає 35 % випадків.

ІІІ Частково виразкова карцинома з припіднятими краями та частковим інфільтративним проростанням глибоких шарів шлунку, без чіткого відмежування від здорових тканин. Відзначається раннім метастазуванням.

IV Дифузно-інфільтративний рак (скірр) — зростає ендофітно, інфільтруючи підслизовий шар, захоплює значну ділянку шлунку. Макроскопічно погано розпізнається під час гастроскопії. Дифузне проростання стінки шлунку часто призводить до порушення його моторики й виникнення відповідних диспепсичних скарг.

Останні дві форми раку особливо агресивно протікають, дуже рано дають метастази та мають надзвичайно поганий прогноз.

Японські вчені розглядають класифікацію раку шлунка Borrmann як передову. В останні роки до даної класифікації додано 5 нових груп, що відображають ранні стадії раку.

Можна зробити висновок, що I і II групи класифікації Borrmann відповідають мікроскопічно кишковому типу, згідно з класифікацією Lauren, і експансивним типу - згідно класифікації Ming. Разом з тим, групи III і IV відображають дифузний тип за класифікацією Lauren і інфільтративний тип - за класифікацією Ming.

Як буде показано далі, хоча гістологічна характеристика раку шлунка важлива для встановлення прогнозу захворювання, вона не відповідає класифікації по TNM.

У 1965 р. Lauren запропонував гістологічну класифікацію, виділивши даа типу раку шлунка - (а) кишковий і (b) дифузний. Кишковий тип формується залозистими структурами, має схожість з раком товстої кишки і зазвичай співіснує з метаплазією слизової оболонки шлунка по кишковому типу. Пухлини кишкового типу мають кращий прогноз, ніж пухлини дифузного типу.

Дифузний тип за класифікацією Lauren утворюється окремими клітинами або групами клітин з незначною запальною реакцією без формування залозистих структур. Рак дифузного типу є більш злоякісним, може поширюватися на весь шлунок, як при linitis plastica (скірр).

При цьому типі раку, на відміну від кишкового типу, значно частіше уражаються лімфатичні вузли шлунка.
У 1977 р. Ming також запропонував гістологічну класифікацію раку шлунка, дещо схожу на класифікацію Lauren. Ming розділив ракові пухлини на два типи: (а) експансивний і (b) інфільтративний. Експансивний рак утворюється пов'язаними між собою групами клітин, що викликають утворення вузлів, які зміщують нормальні структури. Рак інфільтративного типу характеризується наявністю вогнищ клітинної інфільтрації, погано пов'язаних між собою. Кишковий тип за класифікацією Lauren схожий на експансивний класифікації Ming, і обидва типи мають кращий прогноз, ніж дифузний або інфільтративний типи.

Кишковий і експансивний типи в основному утворюють поліпоїдну пухлину з виразкою або без неї (групи I і II по макроскопічної класифікації Borrmann). Дифузний і інфільтративний типи пенетрують стінку шлунка, утворюючи обмежені або поширені інфільтрати, які відповідають групам III і IV макроскопічної класифікації Borrmann.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 617 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)