АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Психогенні захворювання. Харківський національний медичний університет

Прочитайте:
  1. Cерцево-судинні захворювання
  2. II I . Історія теперішнього захворювання
  3. III.Історія даного захворювання.
  4. Iсторія даного захворювання
  5. Алергічні захворювання шкіри
  6. Вкажіть типи гіперчутливості (за Кумбсом і Джелом), які мають спільні риси з аутоімунними захворюваннями?
  7. Геморагічні захворювання.
  8. Глистові захворювання ( гельмінтози).
  9. ГНІЙНИЧКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ (ПІОДЕРМІЇ)
  10. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ТА ПЛЕВРИ

МІНИСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Харківський національний медичний університет

 

ПСИХОГЕННІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Методичні вказівки для студентів стоматологічного факультету

Затверджено

Вченою радою ХНМУ.

Протокол №__от_____________20____.

 

 

Харків ХНМУ 2012

Психогенні захворювання: Метод. вказ. для студентів стоматологічного факультету Укл. Г.М. Кожина, Л.М. Гайчук. – Харків: ХНМУ, 2012.- 25 с.

 

 

Укладачи Г.М. Кожина

Л.М. Гайчук

 

 

Психогенні захворювання

Психогенні захворювання – це велика й клінічно різноманітна група хвороб, що виникають у результаті впливу гострих або довгостроково діючих психічних травм, проявляються не тільки психічними, але й сомато-неврологічними порушеннями, мають, як правило, оборотний характер.

Серед психогенних захворювань розрізняють невротичні, пов'язані зі стресом, розлади, гострі й затяжні реактивні психози, соматоформні та психосоматичні порушення, а також постравматичні стресові розлади (психогенний розвиток особистості).

Причиною психогенних захворювань є психічна травма, тобто події, що зачіпають значимі сторони існування людини та призводять до глибоких психологічних переживань. Це можуть бути суб'єктивно значимі події, тобто такі, що є патогенними для більшості людей. Крім того, психотравмуючими можуть бути умовно-патогенні події, що викликають переживання в окремої людини в силу особливостей її ціннісної ієрархії.

Несприятливі психогенні впливи на людину викликають у неї стрес, тобто неспецифічну реакцію на фізіологічному, психологічному та поведінковому рівні. Стрес може мати позитивний, мобілізуючий вплив, але може й привести до дезорганізації діяльності організму. Стрес із негативним впливом, що викликає різні порушення й навіть захворювання, називається дистресом.

Далеко не кожний несприятливий психологічний вплив і не у кожної людини приводить до захворювання, тому що будь-яка особистість використає властиві їй специфічні прийоми переробки переживань, що нейтралізують їхній патогенний вплив, які називаються психологічним захистом. Є особистості добре психологічно захищені й погано психологічно захищені, саме у останніх частіше розвиваються психогенні захворювання. Найбільш уразливими є так звані крайні типи вищої нервової діяльності, описані І.П.Павловим. Це слабкий, сильний невтримний, а також художній і розумовий типи. Крім конституціональних (спадкоємних) причин психологічної слабкої захищеності, вона може бути викликана перенесеними захворюваннями, перевтомою та іншими шкідливими впливами. У розвитку психогеній відіграє роль також сила й особистісна значимість психічної травми, гострота й тривалість її дії, особливості інтелекту, загальне самопочуття людини в момент дії психічної травми.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)