АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клінічні задачі для самопідготовки

Прочитайте:
  1. VI. Задачі для самостійного контролю
  2. Алгоритм вирішення задачі / формування висновку
  3. Анафілактичний тип алергії: алергени, періоди і механізм розвитку, клінічні прояви, профілактика.
  4. Б. Задачі для самоконтролю
  5. Б. Задачі для самоконтролю
  6. Відповіді на задачі
  7. Відповіді на задачі
  8. Відповіді на задачі
  9. Дайте визначення інвентаризації, назвіть задачі, підстави для її проведення
  10. Діагноз і клінічні дослідження, що рекомендуються.

1. Дитина 8 років поступила в кардіологічне відділення зі скаргами на болі в колінних суглобах летучого характеру, болі в серці. Із анамнезу відомо, що 2 роки тому вперше встановлено діагноз: гостра ревматична лихоманка. При об’єктивному обстеженні: розширення меж серця вліво, тахікардія, приглушеність першого тону на верхівці, дуючий пансистолічний шум на верхівці, що проводиться в аксилярну ділянку та на спину. На ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка. Встановіть попередній діагноз.

A. Недостатність мі трального клапану

B. Міокардит

C. Недостатність аортального клапану
D. Перикардит
E. Мітральний стеноз

 

2. У хлопчика 13 років при профогляді виявлені зміни з боку серця. В анамнезі часті ангіни. Астенічної будови. ЧСС – 74 за хв., АТ – 120/50 мм рт.ст. ІІ тон на аорті послаблений. Вздовж лівого краю грудини вислуховується протодіастолічний шум з максимумом в III – IV міжребір’ї зліва. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний?

A. Недостатність аортального клапану

B. Дефект міжшлуночкової перетинки

C. Коарктація аорти

D. Аортальний стеноз

E. Відкрита артеріальна протока

3. Хворий А. 39 р. страждає ревматизмом з дитинства. Скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель з харкотинням, серцебиття. Аускультативно: І тон підсилений, діастолічний шум, тон відкриття мітрального клапану вислухову-ється на верхівці серця. Відмічається акцент ІІ тону над легеневою артерію. Ціаноз. На р-грамі – розширення корня легенів, збільшення правого шлуночка та лівого передсердя. Ваш діагноз?

A. Мітральний стеноз

B. Станоз гирла аорти

C. Стеноз легеневої артерії

D. Коарктація аорти

E. Відкрита артеріальна протока

 

4. У хлопчика 12 років скарги на задишку, іноді напади ядухи. Стан середньої важкості. Блідий, рум’янець з цианотичним відтінком, зниженого харчування. Над легенями дихання жорстке, розсіяні сухі хрипи. Межі серця не змінені, тони дещо підсилені (І – на верхівці, ІІ – над легеневою артерією), інтенсивний діастоличний шум на верхівці та в V точці. Найбільш вірогідний механізм виникнення такої вади серця:?

A. Ревмокардит

B. Септичний ендокардит

C. Сифіліс

D. Неревматичний кардит

E. дія внутрішньоутробних чинників

 

5. Хлопчик 14 років переніс 2 ревматичні атаки.Протягом 6 останніх місяців з’явилась задишка при фізичному навантаженні, серцебиття. Верхівковий поштовх розлитий, високий. Межі серця зміщені вліво та доверху. І тон на верхівці ослаблений, вислуховується дуючий систолічний шум з зоною проведення в ліву пахвинну ділянку та на спину, підсилюється в положенні на лівому боці. Яка вада серця є у дитини?

A. Мітральний стеноз

B. Недостатність мі трального клапану

C. Недостатність тристулкового клапану

D. Недостатність аортального клапану

E. Комбінована мі тральна вада серця

 

 

6. Хлопчик 12 років, який знаходиться на обліку у кардіолога з приводу ревматизму, звернувся із скаргами на підвищену втому, задишку та серцебиття при фізичному навантаженні. При об’єктивному обстеженні: помірна блідість шкірних покривів, пульс 80 в 1 хв.; ритмічний, дещо напружений, межі серця у віковій нормі, діяльність ритмічна, над верхівкою грубий систолічний шум, який проводиться в аксілярну ділянку, І тон помірно ослаблений, ЕхоКГ – стулки лек мітрального клапана ущільнені, нерівні, рухливість їх зменшена, помірна регуляція в ліве передсердя. Яка мінімальна тривалість ревматичного процесу у хворого?

A. 6-8 місяців

B. 4-5 місяців

C. 3-5 місяців

D. 2-3 місяців

E. 3-4 місяців

 

7. Хворому Т., 52 роки, 2 роки тому у зв’язку з набутою вадою серця встановлено штучний клапан серця. Два тижня тому був курс внутрішньовенних ін’єкцій, після чого стан хворого погіршився. Температура тіла підвищилась до 38,50С, з’явилась задишка, загальна слабкість, пітливість, тупий біль в ділянці серця без іррадіації постійного характеру, серцебиття. ЗАК: еритр.–3,8 х1012/л, Hb–130г/л, Le – 23х109/л, базоф.–0%, еозин.–3%, п/я–7%, с/я –65%, лімфоцити–21%, моноцити–4%, ШОЕ -17 мм/год. Загальний аналіз сечі без змін. ЕКГ – ритм синусовий, правильний, ЧСС – 90 в 1 хв, гіпертрофія лівого шлуночка, зниження вольтажу. Ехо КГ – на створках мітрального клапану наявні вегетації. Посів крові на стерильність – виявлений Staph. aureus. Клінічний діагноз:?

А. Бактеріальний ендокардит

В. Ревмокардит

С. Сепсис

D. Сифілітичний мезоаортит

Е. системний червоний вовчак

 

8. Хворий 14 років скаржиться на задуху. Об’єктивно: незначний ціаноз, визначаються поштовх гіпертрофірованого правого шлуночка і епігастральна пульсація. Межи серця зміщені більше вправо, вислуховується систоло-діастолічний шум у II міжребер’ї зліва від грудини, акцент II тону над легеневою артерією. Який метод діагностики найбільш доцільний?

А. ЕКГ

В. Аортографія

С. Рентгенографія

D. Ехокардіографія

Е. Катетерізація серця

 

9. У хворого 27 років скарги на сухий кашель, задишку, кровохаркання. В анамнезі в дитячому віці переніс скарлатину. Після того в підлітковому віці спостерігався у дільничого кардіолога з приводу шуму у серці. Після переводу в дорослу поліклініку не обстежувався. Звичайної тіло будови. При аускультації серця: І тон підсилений, вислуховується трехчленний ритм а також діастолічний шум в т. Боткіна. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?

А. Ревматизм, неативна фаза. Станоз мітрального клапану.

В. Первинний рак легень.

С. Бронхоектатична хвороба

D. Недостатність мітрального клапану

Е. Дефект міжшлуночкової перетинки

 

10. Чоловік 60 років перебуває в кардіологічному відділенні з приводу пароксизму миготливої аритмії. Протягом 3 діб під впливом адекватної анти аритмічної терапії відновлення ритму не відбулось. З анамнезу відомо, що в дитячому віці був епізод артриту. Потім не часто виникали епізоди артралгій на фоні загального нездужання. Під впливом тижневого курсу НЗПЗ суглобовий синдром зникав. Яке дослідження потрібно провести хворого для з’ясування подальшої тактики лікування?

А. ЕКГ

В. Рівень антистрептолізину О

С. Білкові фракції та С-реактивний протеїн

D. Ехокардіографію

Е. Коронарографію

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 521 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)