АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відповіді на задачі

Прочитайте:
  1. VI. Задачі для самостійного контролю
  2. Алгоритм вирішення задачі / формування висновку
  3. Б. Задачі для самоконтролю
  4. Б. Задачі для самоконтролю
  5. Відповіді
  6. Відповіді
  7. Відповіді
  8. Відповіді
  9. Відповіді до питань самоконтролю
  10. Відповіді на задачі

Задача№1

3. Геморагічний васкуліт, шкіряно - суглобова форма, з помірною активністю, середній ступінь тяжкості.

4. Показаний: постільний режим, стіл №2 (дієта гіпоалергенна). Медикаменти: гепарин 4 р/день п/ш, дипірідамол; для купірування суглобового синдрому (синовіїта), гальмування імунокомплексних реакцій показано призначення преднізолону.

 

Задача№2

3. Геморагічний васкуліт, змішана форма (з шкіряним, суглобовим, абдомінальним, нирковим синдромами), гостра важка течія.

4. Строга безалергенна дієта, постільний режим, преднізолон, гепарин п/ш в 4 прийоми).

5. ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

1 Через 2 тижні після перенесеної ангіни дитина 8 років почала скаржиться на лихоманку 38 С, серцебиття, "летючі" болі в суглобах, припухлість та обмеження рухів, Виявлені: розширення серцевої межі вліво, ослабленість тонів, ритм галопу, ніжний дуючий шум біля верхівки серця, збільшення печінки. В крові: ШОЕ - 48 мм/год, лейкоцити 16,2х109 /л; АСЛ-О-2500; СРБ (++++); серомукоїди – 1,64. Діагноз: НК II. Який діагноз у дитини

A *гостра ревматична лихоманка (кардит, поліартрит),

B системний червоний вовчак

C неревматичний кардит

D сепсис

E микардіодістрофія

2 Дівчинка 10 років 1,5 місяці знаходилась на стаціонарному лікуванні з діагнозом: Гостра рев матична лихоманка. Потім дівчинка продовжувала лікування в місцевому санаторії. Не дивлячись на проведену терапію, у дитини заформувалася вада серця – недостатність мітрального клапана. Яка патоморфологічна фаза ревматичного процесу найбільш вірогідна у дівчинки тепер?

A *Склероз та гіаліноз

B Мукоїдне набухання

C Фібринозне набухання

D Фібринозний некроз

E Запальні клітинні реакції

3 Д. 8 років, хворіє на хронічний тонзиліт,через 2 тижні після перенесеної ангіни почала скаржиться на лихоманку 38 С, серцебиття, "летючі" болі в суглобах, припухлість та обмеження рухів, Виявлені: розширення серцевої межі вліво, ослабленість тонів, ритм галопу, ніжний дуючи й шум біля верхівки серця, збільшення печінки. В крові: нейтрофільний лейкоцитоз, ШОЕ - 48 мм/год,; АСЛ-О-2500; СРБ (+++); серомукоїди – 1,26., на ЄКГ- збільшення інтервалу PQ.Які основні діагностичні критерії гострої ревматичної лихоманки є у дитини?

A *кардит, поліартрит, ревмоанамнез

B микардіодістрофія

C хронічний тонзиліт

D перенесена ангіна

E ураження серця, суглобів

4 Дитині 12 років. Знаходиться на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні 10 днів з приводу гострої ревматичної лихоманки. Режим ліжковий. Яку нагрузку слід призначити для проведення функціональної проби за Шалковим?

A 20 глибоких присідань за 30 сек.

B 10 глибоких присідань за 20 сек.

C *Перехід з горизонтального положення в сидяче 5 раз

D Підйом на 20 сходинок

E Підйом на 30 сходинок

5 У дитини 5-х років на 2 неділю після ГРВІ з’явилась швидка втомлюваність, поганий апетит, погіршився загальний стан. Шкіра бліда, ціаноз носогуьного трикутника. Межі серця поширені вліво, I тон на верхівці глухий, ніжний систолічний шум над верхівкою. На ЕКГ- ознаки перевантаження лівого шлуночка. Який найбільш вирогідний діагноз?

A Ревматичний кардит

B *Неревматичний кардит

C Застійна кардіоміопатія

D Природжений кардит

E Набута вада серця

6 Хлопчик 14 років знаходиться під диспансерним наглядом у кардіоревматолога з діагнозом- повторна ревматична лихоманка, хронічна ревматична хвороба серця, порок мітрального клапану НК1. На протязі якого часу слід проводити вторинну біциліно-медікаментозну профілактику?

A 1 місяць

B 3 роки

C 1 рік

D *5 років

E 6 місяців

7 Дитина віком 7 років 2 тижні тому перенесла ангіну. Зараз піднялася температура тіла до фебрильних цифр, виникла дихавиця, болі і припухання колінних та гомілково-стопних суглобів, не ходить. Зміни серця:ЧСС 122 уд./хв., глухість тонів серця, систоличний шум на верхівці і в V точці. Попередній діагноз – гостра ревматична лихоманка. Оберить схему лікування цього захворювання?

A *Пеніцилін + нестероїдні препарати протягом

B Бісептол + ацетилсаліцилова кислота протягом тижня

C Нестероїдні протизапальні препарати

D Кардіотрофіки + вітаміни

E УФО зіва

8 У хлопчика 11 років на тлі ревматичної мітральної вади серця після фізичного навантаження виникли клекіт під час дихання, дихавиця, нападоподібний кашель, біль у животі справа. В легенях на тлі послабленого дихання вислухуються дрібноміхурцеві хрипи. ЧСС – 120 за хв. АТ – 110/60 мм рт. ст. Який невідкладний стан розвинувся у дитини?

A *Гостра серцева недостатність лівошлункового типу

B Гостра серцева недостатність правошлункового типу

C Гостра серцева недостатність тотального типу

D Гостра судинна недостатність

E Гостра дихальна недостатність

9 У хлопчика 10 років діагностовано гостру ревматичну лихоманку з ураженням серця (ендоміокардит). Яку найбільш характерну зміну на електрокардіограмі можна очікувати у дитини?

A *Подовження інтервалу PQ

B Подовження інтервалу QT

C Інверсія Т-зубців

D Фібриляція передсердь

E Гіпертрофія шлуночків

10 Дитина 8 років через 2 тижні після перенесеної ангіни скаржиться на лихоманку 38 С, серцебиття, "летючі" болі в суглобах, припухлість та обмеження рухів, Виявлені: розширення серцевої межі влево, ослабленість тонів, ритм галопу, ніжний дуючий шум біля верхівки серця, збільшення печінки. В крові: ШОЕ - 48 мм/год, лейкоцити 16,2х109 /л; АСЛ-О-2500; СРБ (++++); серомукоїди – 1,64. Діагноз: гостра ревматична ліхорадка (кардит, поліартрит), НК II. Які з перелічених препаратів слід призначити насамперед?

A Цитостатики, кардіотрофики

B Кардіотрофики, серцеві гликозіди

C Делагіл, антигиістамінні

D *Антибіотики, нестероїдні протизапальні

E Антигістамінні препарати

11 Дев’ятирічний хлопчик переніс скарлатину 2 тижні тому. Протягом 5 днів ліхорадить до 38, слабість, задишка, блідість шкіри, біль в серці. Тони серця ослаблені, систолічний шум над верхівкою, роздвоєння І тону. На ЕКГ: подовження інтервалу PQ (0,22 с), зниження амплітуди зубця Т. Яке захворювання запідозрити?

A Кардіоміопатію

B *Гостра ревматична лихоманка

C Нейроциркуляторну дистонію

D Пневмонію

E Вроджену ваду серця

12 Дитина 10 років хвора на неревматичний кардит, гострий, середньої тяжкості, з ознаками СН І ступеню після гострої респіраторної вірусної інфекції. Який патогенетичний механізм лежить в основі захворювання?

A Алергічний

B Інфекційний

C Токсичний

D Аутоімунний

E *Інфекційно-алергічний

13 Хвора С., 14 років лікувалася в стаціонарі від гострої ревматичної лихоманки (поліартрит, кардит, хорея). НК ІІ А. Даних за формування вади серця немає. Вкажіть тривалість проведення безперервної біцілінопрофілактики.

A 1 рік.

B *3 роки

C 6 міс.

D 2 роки.

E 5 років.

14 У дитини 9 рокiв скарги на бiль i припухлiсть правого колiнного i локтьового суглобiв, через два днi вiдмiченi бiль i припухлiсть лiвого колiнного суглоба. За два тижні до госпіталізації дитина хворiла стрептодермією. Стан тяжкий. Обидва колiннi i лiвий локтьовий суглоби набряклi, гiперемованi. Межi серця розширенi. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця I тон на верхiвцi серця ослаблений,дуючий систолiчний шум на верхiвцi серця з iрадiацiею в лiву пiдпахвинну область. Поставити дiагноз.

A Ювенiльний ревматоiдний артрит.

B Iнфекцiйно-алергiчний полiартрит.

C *Гостра ревматична лихоманка (кардит, поліартрит).

D Реактивний артрит.

E Хвороба Рейтера.

15 У дитини 12 років скарги на підвищення температури до 38,0 °С, біль у колінних, а через день у гомілкових суглобах, болісність при активних та пасивних рухах, млявість, біль у серці. Два тижні тому хворів на ангіну. При обстеженні розширення межі серця вліво, поодинокі екстрасистоли. Про яке захворення слід думати?

A *Ревматична лихоманка.

B Неревматичний кардит.

C Ревматоїдний артрит.

D Системний червоний вовчак.

E Реактивний артрит.

16 Хлопчик 14 років скаржиться на здавлюючи пекучі болі в ділянці серця, серцебиття, задишку. Симптоми з’явились 2 тижня назад після ГРВІ. Загальний стан важкий, шкірні покрови бліді, акроціаноз, пульс 112 за хв., слабкого наповнення, ліва межа серця зміщена вліво, тони серця глухі, на верхівці визначається розщеплення І тону, шуми не вислуховуються. Про яке захворювання слід думати?

A *Інфекційний міокардит

B Ексудативний перикардит

C Інфекційний ендокардит

D Кардіалгічний синдром

E Легеневе серце

17 Дівчинка 13 років скаржиться на задишку, серцебиття, виражену в’ялість, пітливість. Захворіла гостро В анамнезі часті ГРВІ. Температура тіла 39,00С з ознобами, шкіра блідо-жовтушного відтінку, на шкірі тулуба і кінцівок геморагічна висипка, плямиста висипка Дежуєя. ЧСС- 95 за хв., перкуторно ліва межа серця зміщена вліво на 2 см, аускультативно над аортою грубий систолічний шум, І тон на верхівці ослаблений, ІІ тон над аортою ослаблений. Про яку патологію можна думати?

A *Бактеріальний ендокардит

B Ревматичний міокардит

C Аортальний стеноз

D Геморагічний васкуліт

E Фібринозний перикардит

18 У хлопчика 6 років спостерігається задишка при фізичному навантаженні. В анамнезі чотири перенесені пневмонії, з 3-х річного віку лікарі вислуховують у нього шум в серці. Загальний стан не порушений, шкіра бліда, перкуторно – зміщення відносної серцевої тупості вправо, аускультативно – негучний систолічний шум в ІІ – ІІІ м/р зліва від грудини, акцент ІІ тона над легеневою артерією. Ваш діагноз?

A *Дефект міжпередсердної перетинки

B Відкрита артеріальна протока

C Дефект міжшлуночкової перетинки

D Інфекційний міокардит

E Функціональний шум

19 Дівчинка 10 років під час шкільної лінійки втратила свідомість. При огляді - шкірні покриви бліді, холодні на дотик, зіниці розширені. Артеріальний тиск - 90/50 мм рт. ст. ЧСС 60 за 1 хв. Яка патологія має місце в даному випадку?

A Нейротоксикоз.

B Колапс симпатикотонічний.

C Шок.

D Приступ Морганьї_Адамса-Стокса.

E *Непритомність

20 Дівчинка 13 років скаржиться на частий головний біль, підвищену пітливість, періодичну появу поколювань в області серця та запаморочень. Об’єктивно: загальний стан задовільний, емоційно лабільна, склад тіла астенічний, ЧСС –68 за 1 хв, артеріальний тиск 85/50 мм. рт. ст. Характер пульсу та артеріальний тиск на верхніх і нижніх кінцівках не відрізняється. Тони серця дещо ослаблені, непостійний систолічний шум в області верхівки серця. ЕКГ – синусова брадикардія. Яке захворювання найбільш вірогідне у дівчинки?

A *Вегето-судинна дисфункція

B Хронічна надниркова недостатність

C Неревматичний кардит

D Ревматична лихоманка

E Коарктація аорти

21 Дівчинка, 8 років, поступила в клініку з попереднім діагнозом ураження шкіри (геліотропна еритема над суглобами), м´язів, серцево-судинної системи. При допоміжному обстеженні виявлені: диспротеінемія, підвищення в сироватці крові вмісту імуноглобулінів класу G, креатин-фосфокінази, лактатдегідрогенази, аспартат- та аланінамінотрасферази, альдолази, креатину. Виражена креатинурія. Яке захворювання у дитини найбільш вірогідне виходячи з наявних результатів параклінічного обстеження?

A *Дерматоміозит

B Системний червоний вовчак

C Системна склеродермія

D Ревматоїдний артрит

E ревматична лихоманка

22 У дитини В., 6-ти р, який хворіє на неревматичний кардит, раптово погіршився стан, з’явилось тахипноє, техикардия, глухість тонів серця збільшилась. У нижчих відділах легенів вислуховуються дрібноміхурцеві хрипи. Збільшена печінка до 4,5см з під реберного краю. Гомілки набряклі. Який невідкладний стан з’явився у дитини?

A *СCН IIБ ст.

B ССН IIА ст.

C ССН I ст.

D ССН III ст.

E гостра судинна недостатність

23 Хлопчик 10 років, якій одержав негативну оцінку на уроці, скаржиться на неприємні відчуття в області серця, нудоту, озноблення, головний біль. Шкірні покриви бліді, відмічається пульсація шийних вен. Серцеві тони посилені, ЧСС –220 за 1 хвилину, АТ – 110/70. Найбільш вірогідна причина стану дитини

A Стенокардія

B Гіпертонічний криз

C Ваго-інсулярний криз

D Симпатико-адреналовий криз

E *Пароксизмальна тахікардія

24 Хлопчик 15 років, якій одержав негативну оцінку на уроці, скаржиться на неприємні відчуття в області серця, нудоту, озноблення, головний біль. Шкірні покриви бліді, відмічається пульсація шийних вен. Серцеві тони посилені, ЧСС –220 за 1 хвилину, АТ – 110/70. Найбільш вірогідна причина стану дитини Встановлено діагноз пароксизмальна тахікардія Який препарат оберете для невідкладної допомоги?

A адреналін

B седуксен

C корглюкон

D кальция глюконат

E *ізоптин

25 Ребенок 10 течение перенес острую ревматическую лихорадку. Укажите меры профилактики повторной атаки ревматической лихорадки в ребенка.

A Назначение иммунокорригирующих средств 2 раза в год

B *Круглогодичная бициллинотерапия (бициллин-5) в течение 3 течение

C Курсы нестероидных противовоспалительных средств весной,осенью

D Круглогодичная бициллинотерапия в течение 5 течение

E Кардиотрофики + витамины весной и осенью

26 Ребенок 10-ти течение 2 недели назад перенес ангину. Применял полоскание горла настоем из трав. В настоящее время повысилась температура тела к фебрильных цифрам, появились одышка, боли и припухлость коленных и голеностопных суставов, из-за которых ребенок не может ходит. Тахикардия, приглушенность тонов сердца, систолический шум на верхушке и в V точке. Предварительный диагноз – острая ревматическая лихорадка. Какие виды бициллинопрофилактики показаны ребенку?

A * Круглогодичная

B Сезонная

C Еженедельная

D Ежедневная

E Введение препарата 2 раза в неделю

27 В ребенка 12 течение, страдающего ревматическим митральным пороком сердца, после физической нагрузки появилась одышка, приступообразный малопродуктивный кашель, клокочушее дыхание. При аускультации в легких на фоне жесткого дыхания обилие разнокалиберных влажных хрипов. ЧСС – 120 в 1 минуту. АД – 110/60 мм рт. ст. Какое неотложное состояние развилось в ребенка?

A *Острая сердечная недостаточность левожелудочкового типа

B Острая сердечная недостаточность правожелудочкового типа

C Острая сердечная недостаточность тотального типа

D Острая сосудистая недостаточность

E Острая дыхательная недостаточность

 

 

Задачі і тести для самоконтролю.

1. Етіологічним чинником гострої ревматичної лихоманки є?

A. вірус Коксаки В4

*B. ß-гемолітичний стрептокок групи А

C. золотистий стафілокок

D. кишкова палочка

E. ентерокок

 

2. Дрібні циркулюючі імунні комплекси ушкоджують при ревматизмі ушкоджують сполучну тканину?

A. шкіри

B. суглобів

*C. серця та нирок

D. печінки

E. м‘язів

 

3. Утворені при алергічній реакції негайного типу великі циркулюючі імунні комплекси елімінують через макрофаги впродовж якого часу?

A. 3 діб

B. 14 діб

C. 4 діб

*D. 1 доби

E. 7 діб

4. Повторна ревматична лихоманка- це?

*A. новий епізод

B. рецидив першого захворювання в терміні 1 місяця

C. рецидив першого захворювання в терміні 6 місяців

D. рецидив першого захворювання в терміні 1 року

E. рецидив першого захворювання в терміні 3 місяців

 

5. Ізольоівана мала хорея (PANDAS) характеризується?

A. наявність стрептококової інфекції, психо-емоційні розлади, гіперкінези

*B. Пебуртатний вік, наявність стрептококової інфекції, обсесивно-компульсивні розлади, гіперкінези, повне одужання після антибіотикотерапії

C. наявність стрептококової інфекції, гіпотонія м‘язів, гіперкінези, повне одужання після антибіотикотерапії

D. обсесивно-компульсивні розлади, гіперкінези, повне одужання після антибіотикотерапії

E. наявність стрептококової інфекції, гіперкінези

 

6. Метаболічна терапія у лікуванні гострої ревматичної лихоманки призначається через який час від початку захворювання?

A. відразу

B. 2 тижні

C. 1 місяць

*D. 3 тижні

E.2 місяці

 

7. Вторинна профілактика біциліном дітям дошкільного віку проводиться у дозі?

*A. 600-750тис.Од

B. 800-900 тис.Од

C. 1-1,2 млн.Од

D.1,5-2 млн.Од

E. 300-500тис.Од

 

8. Дівчина 10 років скаржиться на біль в обох колінних суглобах. Два тижні тому перенесла ангіну. Треба виключити ревматизм. Який симптом має найменше значення?

A. Кардит

B. Хорея

C. Підшкірні вузли

D. Артралгія

*Е. Головний біль

 

9. При лікуванні гострої ревматичної лихоманки у дитини виявлено алергічний висип на пеніцилін. Яким антибіотиком Ви його заміните?

  1. Метронідазол
  2. Амоксицилін
  3. Доксациклін
  4. Цефтріаксон

*Е. Еритроміцин

 

10. У дівчинки 12 років на протязі 2-х місяців відмічається періодичне підвищеня температури тіла до 39 С, веретеноподібна припухлість міжфалангових суглобів та біль у верхній частині груднини, та шиї, скованість зранку. Найбільш вирогідний діагноз?

А. Остеоартрит

В. Ревматична лихоманка

*С. Ювенільний ревматоїдний артрит

D.Токсичний синовііт

  1. Септичний артрит

 

11. При ревматичному ураженні клапанів серця практично ніколи не уражається клапан?

А. Мітральний

B. Аортальний

*C. Трикуспідальний

D. Стеноз устя аорти

E. жоден клапан

 

12. Яке твердження для ревматичного поліартриту є вірне?

*А. Проходить ураження великих суглобів

B. Проходить ураження міжфалангових суглобів кінцівок

C. Процес носить затяжний характер

D. Процес погано піддається медикаментозному лікуванню

E. Процес не пов’язаний з кардитом

 

13. Диклофенак натрію при лікуванні активного ревмокардиту призначається із розрахунку?

А. 0,5мг/кг

*B. 2-3 мг/кг

C. 4–5 мг/кг

D. 10–12 мг

E. 15-20 мг/кг

 

14. Протирецидивне лікування при ревматичній гарячці з формуванням вади серця - це, в першу чергу:

*А. Цілорічна профілактика пролонгованими пеніцилінами

B. Санація вогнищ хронічної інфекції

C. Повторні курси пеніциліну по 10 днів щомісяця

D. 6-тижневі курси нестероїдних протизапальних засобів двічі на рік.

E. Біцилін 3, щотижнево на протязі 1 місяця двічі на рік

 

 

15. Вторинна біцилінопрофілактика ГРЛ при відсутності вади серця проводиться:
А. до 21 року

В. 3 роки

С. 1 рік

D. не проводиться

*Е. 5 років.

 

16. У дитини 14 років скарги на біль в ділянці серця, втомлюваність. З анамнезу відомо, що за три тижні до появи вказаних скарг дитина хворіла на ангіну. Стан дитини середньої важкості. t 37,8 С. Шкіра бліда, помірний периоральний ціаноз. Набряків не має. Пульс 100 за хв. Межі серця розширені вліво. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця на верхівці ослаблені, акцент II тону над легеневою артеріею, дуючий грубий систолічний шум на верхівці серця з іррадіацією в підпахову ділянку, хордальний шум “писку”. Поставте діагноз.

*А. Гостра ревматична лихоманка: кардит (мітральний вальвуліт), НКІ

В. Гостра ревматична лихоманка: кардит, хорея, НКО – І 02.9

С. Повторна ревматична лихоманка: кардит, поєднана мітральна вада серця, НКІІА

D. Інфекційний ендокардит НК І

Е. Хронічна ревматична хвороба серця: комбінована мітрально-аортальна вада серця, НК ІІБ

 

17. 10-річна дівчина знаходиться у важкому стані. Бліда, кількість дихань до 40 уд/ хвил., пульс 130 уд./хвил., тони серця глухі, ритм галопа. На рентгенограмі визначається кардіомегалія. На ехокардіограмі зниження скоротливої здатності міокарда, дилатація шлуночків. На ЕКГ порушення реполярізації міокарда лівого шлуночка. Попередній діагноз?

А. Фіброеластоз ендокарда

*В. Міокардит

С. Перикардит

D. Глікогеноз

Е. Аномалія коронарних артерій

 

18. У хлопчика 12 років, у якого другий епізод ГРЛ, при обстеженні в стаціонарі знайдено значне послаблення першого серцевого тону, грубий систолічний шум “дуючого” характеру на верхівці. Ліва межа відносної серцевої тупості на 2 см зовні від лівої соскової лінії. Яка причина появи шуму найбільш вірогідна?

А. Пролапс мітрального клапану

В. Шум анемічного генезу

*С. Недостатність мітрального клапану

D. Стеноз аортального клапану

Е. Коарктація аорти

 

19. У хворої дитини 12 років, на 3-му тижні після ГРЗ спостерігається підвищення температури тіла, явища мігруючого поліатриту, на шкірі тулуба та проксимальних відділів кінцівок – висип блідо-рожевого кольору з тонким кільцеподібним обводом. Слабкий систолічний шум на верхівці серця. На ЕКГ – інтервал PR – 0,2 мм/год., ШЗЕ 25 мм./год., СРБ - ++. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Неревматичний кардит

В. Реактивний поліартрит.

С. Ревматоїдний артрит. Суглобово- вісцеральна форма.

*D. Ревматична лихоманка

Е. Системний червоний вовчак.

 

20. Як називається описаний висип?

А. Ревматичні вузлики

*В. Кільцева еритема

С. Папула

D. Пустула

Е. Кропив‘янка

 

21. 12-річна дитина госпіталізована із лихоманкою. Об’єктивно: двосторонній артрит ліктьових суглобів, анулярна еритема, аденопатія, фарингіт. Тони серця ритмічні, приглушені. Лабораторно – нейтрофілія, CRP ++, титр АСЛ»О» – 450 ОД. Тижневий курс диклофенаку натрію не дав суттєвих змін. Ваш діагноз:

А. Постстрептококовий поліартрит

В. Ювенільний ревматоідний артрит

С. Скарлатина

*D. Гостра ревматична лихоманка

Е. Інфекційний мононуклеоз

 

22. Мати 12-річної дівчинки скаржиться на її підвищену емоційну лабільність, посмикування м”язів обличчя, мимовільні рухи в руках, погіршення почерку. При огляді виявлено м”язеву гіпотонію, порушення координації рухів, підвищення сухожильних рефлексів. За 10 днів до цього дівчинка перенесла фарингіт. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

А. Невроз нав”язливих станів

*В. Ревматична хорея

С. Тіреотоксикоз

D. Ревматичний енцефаліт

Е. Неврогенні тіки

 

23. У дитини 8 років скарги на задишку, болі в животі. З анамнезу відомо, що за 2 тижні дитина хворіла на ГРВІ. Стан дитини середньої важкості. Пульс 200 за хв. “ниткоподібний”. Набряк та пульсація шийних вен. АТ 60/40 мм. Hg. Межі серця розширені у всі боки. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця ослаблені. Печінка збільшена в розмірах, болюча. Поставте діагноз.

А. Ревматизм, міокардит, гострий перебіг

*В. Гострий неревматичний кардит з порушенням ритму:пароксизмальна тахікардія

С. Ексудативний перикардит.

D. Септичний ендоміокардит.

Е. Фіброеластоз ендоміокарду.

 

24. Новонароджена дівчинк з перших годин знаходиться у тяжкому стані. Бліда, кількість дихань до 60 уд/ хвил., пульс 230 уд./хвил., тони серця глухі, ритм галопа. На рентгенограмі визначається кардіомегалія. На ехокардіограмі зниження скоротливої здатності міокарда, ділатація шлуночків. Породілля за 1 місяць до пологів хворіла грипом. Який діагноз Ви поставите дитині?

А. Фіброеластоз ендокарда

*В. Природжений пізній міокардит

С. Перикардит

D. Природжена вада серця

Е. Глікогеноз

 

25. Хлопчик 6 років скаржиться на постійну інтенсивну біль в ділянці серця. Перкуторно – межі серця без змін, тони серця звучні, по лівому краю грудини вислуховується обмежений, непостійний шум, що нагадує хрускіт снігу. На ЕКГ – зубець Т двофазний, інтервал S-T конкордантно зміщений. Ваш діагноз?

А. Неревматичний кардит

*В. Перикардит

С. Ревматизм

D. Сухий плеврит

Е. Інфаркт міокарду

 

26. Яка патоморфологічна фаза процесу при ревматичній гарячці є незворотньою?

*А. Фібриноїдого набухання

В. Мукоїдного набухання

С. Проліферації

D. Склерозу

Е. Ексудації

 

27. Якою є тривалість формування та рубцювання гранульом при ревматичній лихоманці?

А. 2-3 тижні

*В. 3-4 місяці

С. 1-2 місяці

D. 5-6 місяців

Е. 7-12 місяців

 

28. Який морфологічний субстрат визначає активність ревматичного процесу та вираженість кардиту?

А. Ексудація

В. Специфічні проліферативні реакції

*С. Неспецифічні ексудатично-проліферативні реакції

D. Ураження судин мікроциркуляторного русла

Е. А+В

 

29. У типових випадках гострій ревматичній лихоманці передує?

А. Гостра вірусна інфекція

В. Гострий кон‘юнктивіт

С. Гострий середній отит

* D. Ангіта, фарингіт

Е.Інфекція сечових шляхів

 

30. Яка структура є основною в патогенезі ГРЛ?

*А. М-протеїн

В. АСЛ «О»

С. АСК

D. АСГ

Е. АДНК-В

 

31. Дитині 15 років. У віці 10 років було встановлено діагноз гострої ревматичної лихоманки. За 5 років диспансерного спостереження вада серця не сформувалася. Визначіть тактику лікаря?

А. Зняти з обліку

В. Проводити постійну біцілінопрофілактику

*С. Проводити диспансерне спостереження

D. Призначити неспероїдні протизапальні препарати

Е. Призначити вітамінотерапію

 

32. Основним обстеженням для оцінки структури та функції серця є?

*А. Ехо-КГ

В. ФКГ

С. Ангіографія

D. ЕКГ

Е. Рентгенографія

 

33. Найчастішим етіологічним чинником неревматичного кардиту у дітей є?

А. Бактерії

В. найпростіші

*С. Вируси

D. Медикаменти

Е. Вакцини

 

34. Найважчий перебіг неревматичних кардитів у дітей віком?

А. 7-10 років

В. 11-13 років

С. 14-16 років

* D. До 3 років

Е. 17-18 років

 

35. Титр яких антитіл підвищується у пацієнтів у перші дні неревматичного кардиту?

*А. IgG, IgM

B. Ig A, Ig D

C. IgD

D. IgE

E. Ig D, Ig E

36. При природжених ранніх міокардитах ураження міокарду плода відбувається на якому місяці вагітності?

А. 1

*В. 4-7

С. 3

D. 8

Е. 9

 

37. При природжених пізніх міокардитах ураження міокарду плода відбувається на якому тижні вагітності?

*А. 32-34

*В. 8-12

С. 16-18

D. 20-24

Е. 26-30

 

38. Які покази для призначення глюкокортикоїдів при лікуванні міокардитів?

А. неефективність антибіотикотерапії

В. після закінчення антибіотикотерапії

С. завжди у лікуванні міокардитів

D. тільки у дітей раннього віку

*Е. важкий перебіг

 

39. Критерії, які свідчать про наявність у дитини природженого кардиту є?

А. Кардіомегалія

В. Глухість серцевих тонів

С. Порушення ритму та провідності

*D. Все перераховане

Е. Нічого з перерахованого

 

40. Природжені кардити слід диференціювати з?

А. Ендокрадитом

*В. Природженими вадами серця

С. Перикардитом

D. Гострою ревматичною гарячкою

Е. Дистрофією міокарду

 

41. У розвитку дифтерійного міокардиту провідне місце посідать?

А. Бактерії

В. Аутоантитіла

С. Антитокисни

*D. Токсини

Е. Все перераховане

 

42. Перебіг міокардиту буде гострим при тривалостиі процесу?

А. 4-6 місяці

*В. до 3 місяців

С. 10-12 місяців

D. 16-18 місяців

Е. більше 18 місяців

 

43. До кардіальних ізоензимів відносяться?

А. АСК

В. АСТ

С. АСЛ»О»

*D. ЛДГ 1, ЛДГ 2

Е. АЛТ

 

44. Призначення противірусної терапії дітям з міокардитом оправдане у періоді?

А. 14-30 днів

*В. у перші 14 діб

С. 31-45 днів

D. не показане зовсім

Е. показане в комбінації із антибіотиками

 

45. З протизапальною метою у лікуванні кардитів призначають?

*А. нестероїдні протизапальні перпарати

В. антибіотики

С. антикоагулянти

D. антиоксиданти

Е. інгібітори АПФ

 

46. Які морфологічні зміни характерні для хронічного міокардиту?

А. клітинна інфільтрація

В. набряк та проліферація

С. гіпертрофія міокардіальних волокон

*D. Інтерстиційний фіброз та замісний склероз

Е. зміни відсутні

 

47. У лікуванні грибкового міокардиту використовують?

А. Еритроміцин

*В. Флюконазол

С. Преднізолон

D. Мефенамінова кислота

Е. Зовіракс

 

48. Перебіг міокардиту підострий при тривалості процесу?

А. до 1 місяця

В. до 3 міясців

С. до 6 місяців

D. до 12 місяців

*Е. до 18 місяців

 

49. Перебіг міокардиту буде хронічним при тривалості процесу?

А. понад 1 місяця

*В. понад 18 місяців

С. понад 3місяці

D. понад 6 місяців8

Е. понад 12 місяців

 

50. Наслідком перенесонего неревматичного кардиту може бути?

А. одужання1

В. міокардіофіброз

С. кардіоміопатія

D. фіброеластоз

*Е. все перераховане

 

51.Добовий обсяг рідини при лікуванні дітей з кардитами повинен бути меншим від добового діурезу на?

А. 100 мл

В. 400-500 мл

*С. 200-300 мл

D. 550-650 мл

Е. 900 мл

 

52. Суворий ліжковий режит при лікуванні кардитів призначається?

А. до нормалізації ЕКГ

*В. до ліквідації серцевої недостатності

С. до нормалізації температури

D. не призначається

Е. до нормальної аускультативної картини

 

53. Ліжковий режим призначається при лікуванні кардиту?

*А. до нормалізації чи стабілізації ЕКГ

В. до ліквідації серцевої недостатності

С. до нормалізації температури

D. не призначається

Е. до нормальної аускультативної картини

 

54. Глюкокортикоїдна терапія призначається при лікування кардитів терміном на?

А. 14 днів з подальшою поступовою відміною

В. 10 днів

С. 7 днів

*D. 30 днів з подальшою поступовою відмінрою

Е. 45 днів

 

55. Найбільш характерним для ревматичного поліартриту є?

А. стійкі суглобові зміни

*В. летучість суглобового синдрому

С. симетричність ураження

D. стійка деформація суглобів

Е. уаження дрібних суглобів

 

56. У дитини з важким вірусним міокардитом розвинулася дилятаційна кардіоміопатія з серцевою недостатністю. Основою патогенетичного лікування Ви вважаєте?

А. Цефтріаксон

В. Дігоксин

С. Плаквеніл

*D. Преднізолон

Е. Куранти

 

57. Антиоксидантна терапія призначається на термін?

А. 7 днів

*В. 4 тижні

С. 10-14 днів

D. 8 тижнів

Е. до 3 місяців

 

58. У яких випадках призначають діуретини у комплекс лікування кардиту?

А. при СН 11А ст..

В. при СН 1 ст.

С. при СН 111 ст

*D. При СН 11Б стю

Е. не призначаються

 

59. Тривалість диспансерного спостереження після неревматичного кардиту?

*А. не менше 5 років

В. не менше 1 року

С. до 2 років

D. не проводиться

Е. до 3 років

 

60. У поняття антенатальна профілактика неревматичного кардиту входить?

А. попередження інфекцій у вагінтих

В. санація хронічних вогнищ інфекції у вагітних

С. адекватне лікування наявних інфекцій у вагітних

*D. А, В, С

Е. не призначається

 

 

Контрольні питання.

1. Етіологія ГРЛ у дітей

2. Механізм розвитку патологічного процесу при ГРЛ у дітей.

3. Критерії діагностики та класифікація і номенклатура ГРЛ.

4. Клінічні пряви ревмокардиту, ревматичного артриту і хореї та їх

диференційно-діагностичні ознаки.

5.Диференціально-діагностичні критерії ЮРА.

6.Провідні клінічні симптоми та синдроми при СЧВ, системній склеродермії, дерматоміозиті.

7.Провідні клінічні симптоми при системних васкулітах у дітей.

8. Принципи та методи етапного лікування хворих на ГРЛ

9. Первинна і вторинна профілактика ГРЛ.

10.Диференціальна діагностика системних захворювань сполучної тканини.

11.Лабораторні та інструментальні методи дослідження при системних захворюваннях сполучної тканини у дітей.

12.План обстеження дітей при системних васкулітах.

13.Тактика ведення хворих при системних захворюваннях сполучної тканини та системних васкулітах.

14. Профілактика системних захворювань.

15.Диспансерне спостереження за хворими з системними васкулітами та системними захворюваннями сполучної тканини.

16.Надання невідкладної допомоги при нападі пароксизмальної тахікардії,шлунково-кишковій кровотечі.

ПРАКТИЧНІ НАВИЧКИ, ЯКИМИ ПОВИНЕН ВОЛОДІТИ СТУДЕНТ:

загально клінічний аналіз крові,білок крові та його фракції,гостро фазові показники, коагулограма,аналіз синовіальної рідини,серологічні реакції при аутоімунних захворюваннях,ЕКГ,променеве дослідження кісток та суглобів.

Практичні завдання:

1.Виписати рецепти:

Амоксіклав,аугментін,Біцилін-5 преднізолон, гепарин, курантіл.

2.Скласти диференціально-діагностичну таблицю суглобового синдрому при ГРЛ та ЮРА.

3.Скласти диференціально-діагностичну таблицю ГРЛ таСЧВ.

4.Скласти диференціально-діагностичну таблицю СЧВ,системної склеродермії, дерматоміозиту.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 4580 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.091 сек.)