АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зір двома очима (бінокулярний зір).

Прочитайте:
  1. ВИР-ЧА Ф-ЦІЯ З ДВОМА ЗМІННИМИ ФАКТОРАМИ. ІЗОКВАНТИ ТА ЇХ КОНФІГУРАЦІЇ.
  2. Догляд за очима
  3. Протокол догляду за очима.

Він дає можливість бачити предмети рельєфно - в трьох вимірах (висота, ширина, глибина). Відомо, що при розгляданні предмета лівим і правим оком ми бачимо неодинаково. Образи, які ми бачимо правим оком, включають більше правих частин предметів, а лівим - лівих. Тому "фотографічний знімок" предмета, яке бачить ліве око відрізняється від того самого предмета, яким його бачить праве око. Якщо промені світла, що йдуть до обох очей, сумістити разом, то виникне рельєфне зображення предмета, яке склалося з двох площинних зображень.

Коли ми дивимось двома очима, на сітківці кожного ока утворюється своє зображення розглядуваного предмета. Проте людина сприймає предмет як єдине ціле. Це відбувається тому, що зображення предмета виникає на ідентичних точках обох сітківок очей.

Ідентичними точками сітківки двох очей називають області центральних ямок і всі точки розташовані від неї на однаковій відстані, і в одному і тому ж напрямку.

6. Сітківка - це внутрішня оболонка ока, яка має складну багатошарову структуру. Тут є два види рецепторів - палички і колбочки. Це фоторецептори. В них виникає нервове збудження, яке передається по зорових нервах в кірковий центр зору, розташований в потиличних частинах мозку.

В сітківці нараховується приблизно 125 млн. паличок і 6 млн. колбочок. Основна маса колбочок зосереджена в центральній області сітківки - в жовтій плямі.

По периферії сітківки розташовані тільки палички. Колбочки призначені для денного зору. Вони сприймають форму, колір і деталі предметів. Палички сприймають світлові промені в умовах присмеркового освітлення. Жовта пляма, особливо центральна ямка, яка складається тільки з колбочок, є місцем найкращого бачення. Такий зір називають центральним. Решта сітківки бере участь у боковому або периферичному зорові. Зовнішні членики паличок містять у собі особливу речовину пурпурового кольору - зоровий пурпур або родопсин.

У колбочках - речовина фіолетового кольору - йодопсин, який на відміну від родопсина, в червоному кольорі відцвітає.

Зоровий пурпур родопсин, розкладаючись під дією світла, зумовлює виникнення імпульсів збудження в закінченнях зорового нерва. Це дає можливість бачити в присмерках, при слабкому освітленні, коли кольори предметів не розрізняються (чорно-білий зір). У темряві зоровий пурпур відновлюється, за рахунок перетворення вітаміну А в ретинен, який з'єднується з білком опсином і утворює родопсин. Нестача в їжі вітаміну А порушує утворення родопсину, погіршується присмерковий зір так звана куряча сліпота (гемералопія).

7. В сітківці денних тварин (кури, голуби) є тільки колбочки, а в сітківці нічних тварин (сови, кажани) - тільки палички. Відчуття кольору виникає при дії на зоровий аналізатор електромагнітгих хвиль певної довжини. Видима частина спектра обмежена довжинами хвиль від 390 до 760 нм. Так:

червоний - 620-760 нм;

оранжевий - 585-550 нм;

жовтий - 550-530 нм;

зелений - 530-510 нм;

блакитний - 480-510 нм;

синій - 450-480 нм;

фіолетовий - 390-450 нм.

Діти починають розрізняти кольори - жовтий, зелений, червоний вже в три місяці або в 7-8 місяців - краще. Після трьох років діти розрізняють вже всі кольори.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)