АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема: ПРОВІДНІ ШЛЯХИ ГОЛОВНОГО І СПИННОГО МОЗКУ, ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ ВИСХІДНІ ПРОЕКЦІЙНІ ШЛЯХИ

Прочитайте:
  1. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  2. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  3. VII. БОЕВЫЕ ПОВРЕЖДЕНИЯ ПОЗВОНОЧНИКА И СПИННОГО МОЗГА
  4. Анатомія головного мозку
  5. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  6. Анатомія спинного мозку
  7. Анатомія спинного мозку
  8. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  10. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.

ПЛАН

1. Класифікація провідних шляхів головного і спинного мозку.

2. Провідні шляхи шкірного аналізатора.

3. Провідні шляхи рухового аналізатора.

4. Провідні шляхи інтероцептивного аналізатора.

 

Провідні шляхи головного і спинного мозку поділяються на асоціативні, комісуральні, проекційні. Асоціативні провідні шляхи головного мозку з'єднують між собою різні ділянки кори головного мозку в межах однієї півкулі. Комісуральні провідні шляхи головного мозку з'єднують симетричні ділянки кори обох півкуль головного"мозку між собою. Асоціативні та комісуральні провідні шляхи головного мозку ми розглянули в розділі: "Біла речовина півкуль головного мозку". Розглянемо проекційні провідні шляхи:

1) проекційні шляхи, що з'єднують з довгастим мозком:

а) висхідні - це медіальний ніжний пучок Голля та латеральний клиноподібний пучок Бурдаха, які ідуть від спінальних (спинномозкових) вузлів через задні канатики спинного мозку до відповідних ядер довгастого мозку - це тонке і клиноподібне ядро.

б) нисхідні - від ядер, які мають відношення до рівноваги та координації рухів, до попередніх рогів спинного мозку - це переддверноспінальний транш (шлях) Левенталя, вентральний сітчасто-спінальний шлях, медіальний сітчасто-спінальний шлях, оліво-спінзльний пучок.

2)проекційні шляхи, що з'єднують з мозочком:

а) висхідні - задній спінальномозочковий пучок Фленсіга, вентральний спінальномозоч-ковий пучок Говерса. Еони закінчуються в корі черва мозочка.

б) нисхідні - від мозочка до спинного мозку через міст, середній та довгастий мозок.

3) проекційні шляхи, що з'єднують з середнім мозком:

а) висхідні - спінальнопокривний пучок, що іде від задніх рогів спинного мозку до покриву середнього мозку.

б) нисхідні - покривноспінальний пучок, що іде від покриву середнього мозку до передніх рогів спинного мозку, руброспінальний пучок Монакова - що іде від червоного ядра середнього мозку до передніх рогів спинного мозку.

4) проекційні шляхи, що з'єднують з проміжним мозком:

а) висхідні - спіноталамічні бічний і передній пучки, які ідуть від задніх рогів спинного мозку до зорового горба.

б) нисхідні - таламоспінальний пучок - іде від зорового горба до передніх рогів спинного мозку.

5) проекційні шляхи, що з'єднують з корою головного мозкку:

а) висхідні - згірнокорковий пучок - іде від згір'я до кори головного мозку.

б) нисхідні - пірамідальний пучок - іде від кори головного мозку до ядер черепномоз-кових нервів, закладених в мозковому стовбурі - це корковоядерний шлях, а до передніх рогів спинного мозку іде корковоспінальний шлях.

Афферентні нервові волокна шкірного аналізатора несуть в кору головного мозку дотикові (тобто тактильні) подразнення, просторове відчуття (стереогнозіс), больові та температурні подразнення.

1) провідні шляхи дотикової (тактильної) чугливості шкіри, Гангліоспіноталамокортикальний шлях. Тактильний екстеро-рецептор міститься в шкірі. Провідний шлях містить три нейрони. Перший нейрон розташований в спинномозковому вузлі. Відходящі від нейронів цього вузла нервові волокна діляться на дві гілки, з яких переферична йде в складі шкірного нерва до рецептора, а центральна в складі заднього корінця ділиться на висхідну та нисхідну гілки. Кінцеві розгалуження однієї частини нервових волокон закінчуються в задніх рогах спинного мозку в студнеподібній роландовій речовині. Ця частина шляху носить назву гангліоспінальний шлях. Друга частина висхідних волокон не заходить в задні рога спинного мозку, а іде в задніх канатиках спинного мозку і досягає в складі ніжного пучка Голля і клиноподібного пучка Бурдахв одноіменних ядер довгастого мозку - це ядро тонкого пучка і ядро клиноподібного пучка. Ця частина шляху називається гангліобульбарним шляхом. В задніх рогах спинного мозку і в згаданих ядрах довгастого мозку розмішені тіла других нейронів. Аксони нейронів, закладених в задніх рогах, перетинають середину площину в білій спайці і входять в склад розташованого в бічному канатик протилежної сторони передній спіноталамічнин шлях, який вони утворюють. Перехрест нервових волокон спіноталамічних пучків відбувається не на рівні вступу відповідного заднього корінця в спинний мозок, а на 2 або 3 сегмента вище. Тому при однобічному пораженні цього пучка порушення шкірної чутливості на протилежній стороні спостерігається не на рівні пораження, а нижче.

Цей пучок через стовбурову частику головного мозку досягає зорового горба. На своєму шляху він встановлює зв'язки з руховими ядрами мозкового стовбура та черепно-мозковими нервами, по яких виникають головні рефлекси при подразненні шкіри, наприклад рухи очей при подразненні шкіри руки. Аксони нейронів (других нейронів цього шляху), які закладені в ядрах довгастого мозку, також досягають зорового горба по бульботаламічному шляху, який в довгастому мозку переходить на протилежний бік, утворюючи перехрест медіальної петлі. Таким чином, для кожної половини тіла в спинному мозку існує ніби два шляхи, які передають імпульси дотику:

1) один, неперехрещений - в задньому канатику, спинного мозку, того ж боку;

2) другий, перехрещений - в бічному канатику спинного мозку протилежного боку.

Тому при односторонньому пораженні спинного мозку тактильна чутливість може залишатись непорушеною, так як зберігається відповідний пучок на здоровому боці.

В зоровому горбі знаходяться треті нейрони цього шляху (гангліоспіноталамокортинальний шлях шкірного аналізатора,аксони якого ідуть в кору головного мозку в складі таламокортинального шляху (згірнокорксвий шлях) в задню центральну звивину і в верхню тім'яну дольку, де знаходиться корковий кінець шкірного аналізатора.

2) провідні шляхи просторової шкірної чутливості - стереогнозу (впізнавання предметів на дотик).

Цей вид шкірної чутливості також має свій провідний шлях. Екстерорецептори розташовані в шкірі. Перші нейрони розташовані в спинномозкових вузлах. Далі по ніжному пучку Голля та клиновидному пучку Бурдаха нервовий імпульс іде в довгастий мозок. В довгастому мозку розташовані другі нейрони. Це ніжне та клиновидне ядра довгастого мозку. Корковий кінець аналізатора розташований в верхній тім'яній дольці. Треті нейрони розташовані в зоровому горбі проміжного мозку.

3) провідні шляхи больової та температурої чутливості. Екстерорецептори розташовані в шкірі. Перший нейрон розташований в спинномозковому вузлі. Периферичні відростки його з'єднані зі шкірою, а центральні з задніми рогами спинного мозку. В задніх рогах спинного мозку розташований другий нейрон цього шляху. Аксон другого нейрона переходить на другий бік в складі білої спайки і піднімається в складі бічного спіноталамічного шляху до таламуса (зорового горба) проміжного мозку. Слід відмітити, що бічний спінотала-мічний шлях в свою чергу ділиться на дві частини - передню і заднб. По передній частині передається больова чутливість, а по задній передається температурна чутливість. Тіло третього нейрона розташоване в зоровому горбі, центральний відросток якого в складі таламокортинального шляху прямує в кору головного мозку, де закінчується в задній центральній звивині (корковий кінець цього провідного шляху).

Больові та температурні імпульси від органів голови проходять по У,УІІ,ІХ,Х парам черепномозкових нервів.

Внаслідок перехресту волокон другого нейрона провідних шляхів імпульси больовії, температурної і частково дотикової чутливості передасться в задню центральну звивину, з протилежного боку тіла. Тому пошкодження першого або другого нейрона до перехрестя нервових волокон (перехід на протилежний бік) викликає порушення чутливості на стороні пошкодження, а якщо пошкоджене волокна другого нейрона після перехресту, або третій нейрон, то пошкодження чутливості спостерігається на стороні протилежній місцю пошкодження.

Руховий аналізатор сприймає глибоку пропріоцептивну чутливість, до якої відносять м'язово-суглобове чуття, вібраційну чутливість, чуття тиску і вага (тобто гравітації). Основний вид пропріоцептивного чуття - це м'язово-суглобове чуття, тобто імпульси, які виникають в зв'язку із змінами ступеня натягнення сухожиль та напруження м'язів. Завдяки цим імпульсам в людини виникає уява про положення тіла або його частин в просторі про зміни цього положення. Провідними шляхами рухового аналізатора є гангліобульботала-мокартінальний шлях, спіномозочковий шлях (передній і задній).

1) гангліобульботаламокартінальний шлях.

Рецептори знаходяться в кістках, м'язах, сухожиллях, суплобах, тобто в тілі і тому називаються пропріорецепторами.

Перший нейрон цього шляху розташований в спинномозковому вузлі. Аксон цього нейрона ділиться на дві гілки - периферичну, яка іде в складі м'язового нерва до пропріорецептора і центральну, яка іде в складі задніх корінців в задні канатики спинного мозку, тобто ніжний Голля та клиноподібний Бурдаха пучки ідуть до довгастого мозку. В довгастому мозку вони закінчуються в одноіменних ядрах канатиків - це ніжне ядро та клиноподібне ядро (це гангліобульбаркий шлях). В цих ядрах розмішені тіла других нейронів. Аксони других нейронів в складі бульботаламічного шляху досягають латеральних (бічних) ядер зооового горба. В ядрах зорового горба розташовані треті нейрони. Аксони третіх нейронів направляються через внутрішню капсулу в кору передньої центральної звивини, де розташований корковий кінець рухового аналізатора. Слід знати, шо по ніжному пучку ідуть нервові імпульси від скелетних м'язів нижніх кінцівок та нижньої частини тулуба, а по клиноподібному пучку - від верхніх кінцівок та верхньої частини тулуба.

Пропріоцептивні нервові волокна від м'язів голови проходять по черепномозкових нервах:

1) по трійчастому нерву (У пара) від м'язів ока і від жувальних м'язів;

2) по лицевому нерву (УІІ пара) від мімічних м'язів;

3) по IX, X, XI, XIIпарах нервів - від язика, м'язів глотки.

2) пропріоцептивні шляхи до мозочка.

Чутливі підсвідомі нервові імпульси від оперно-рухового аппарату ідуть не в кору головного мозку на відміну від свідомих імпульсів, а в мозочок. Найважливіші з цих шляхів -це передній та задній спинно-мозочкові шляхи.

А. Задній спинномозочковий шлях Флексіга.

Пропріорецептори розташовані в опорноруховому апараті. Перші нейрони розташовані в спинномозковому вузлі, їх аксони діляться на дві гілки. Периферична іде в складі м'язового нерва до пропріорецептора, а центральна в складі заднього корінця проникає в задні канатики спинного мозку і при допомозі своїх кінцевих гілок розгалужується навколо грудного ядра задніх рогів спинного мозку. В грудних ядрах лежать другі нейрони, аксони яких утворюють задній спіномозочковий шлях. Грудні ядра більше виражені в грудному відділі спинного мозку від останнього шийного до другого крижового сегмента. В складі бічного канатика спинного мозку від грудних ядер нервові волокна доходять до довгастого мозку на своєму боці. Далі ідуть в складі нижніх ніжок мозочка і досягають кори черв'яка мозочка. В черві воловна перехрещуються (з одного боку переходять на другий бік).

Б. Передній спинномозочковий шлях Говерса.

Пропріорецептори розташовані в опорно-руховому апараті. Перший нейрон той самий, що в задньому шляху, тобто в спинномозковому вузлі. В задніх рогах спинного мозку містяться другі нейрони, аксони яких утворюють передній спинномозочковий шлях, який входить в передні відділи бічного канатика своєї та протилежної сторони через білу спайку, в якій перехрещуються. Тракт піднімається через довгастий мозок та міст до верхнього мозкового паруса, де знову відбувається перехрест. Після цього нервові волокна входять в мозочок через його верхні ніжки, де закінчується в корі черв'яка. Цей шлях перехрещений двічі. Внаслідок цього пропріоцептивне відчуття передається на той же бік з якого поступило.

Окрім вказаних шляхів мозочок одержує також пропріоцептивні імпульси від ніжного та клиноподібного ядер, які розташовані в довгастому мозку. Ассони нейронів, закладених в цих ядрах ідуть в мозочок через його нижні ніжки.

Всі шляхи підсвідомої чутливості закінчуються в черві мозочка.

Провідні шляхи інтероцептивного аналізатора. Інтерорецептори цього аналізатора розташовані у внутрішніх органах, стінках судин, в гладких м'язах внутрішніх органів, в залозах шкіри.

Провідний шлях складається з афферентних нервових волокон вегетативної нервової системи, які ідуть в складі симпатичних, парасимпатичних та анімальних нервів (соматичних). В інтероцептивний аналізатор входять аферентні волокна У, УІІ, IX, X пар черепномозкових нервів.

Інтерорецептори розташовані у внутрішніх органах. Перші нейрони розташовані з нервових вузлах У, УІІ, IX, X пар черепномозкових нервів (трійчастий вузол, колінчастий вузол, нижній вузол), другі нейрони розташовані в ядрах цих нервів (ядро спінального тракту трійчастого нерва, ядро окоемого шляху нервів УІІ, ІХ, X). Нервові волокна, які виходять з цих ядер, переходять на другий бік, ідуть до зорового горба проміжного мозку. Треті нейрони розташовані в зоровому горбі. Інтероцептивний шлях блукаючого нерва починається в інтерорецепторах внутрішніх органів. Перші нейрони розташовані в нижньому вузлі блукаючого нерва. Другі нейрони розташовані в ядрі окремого шляху. Нервові волокна, що виходять з цього ядра переходять на протилежний бік, перехрещуючись з волокнами з протилежного боку, та піднімаються по стовбуровій частині мозку. На рівні верхніх горбиків чотиригорбикового тіла вони приєднуються до других нейронів шкірного аналізатора і досягають зорового горба проміжного мозку. В зоровому горбі розташовані тіла третіх нейронів. Аксони третіх нейронів ідуть через задня третину заднього стегна внутрішньої капсули до нижнього відділу задньої центральної звивини кори головного мозку.

Аферентні шляхи від внутрішніх органів - інтероцептивний аналізатор ідуть також в складі задніх корінців спинномозкових нервів. Інтерорецептори розташовані у внутрішніх органах. Перші нейрони містяться в спинномозкових вузлах. Шлях проходить через черевні нерви. Черевні нерви ідуть в складі задніх та бічевих канатиків спинного мозку. Аферентні волокна задніх канатиків передають імпульси через зорові горби в кору головного мозку.

Афферентні волокна бічних канатиків закінчуються в ядрах мозкового стовбура, мозочка і зоровому горбі (заднє вентральнеядро зорового горба).

 

 

ЛЕКЦІЯ


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1769 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)