АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аскорбінова кислота – Асidum ascorbinicum

Прочитайте:
  1. C. Синильная кислота
  2. Азотистое основание Углеводный компонент Фосфорная кислота
  3. Азотистое основание Углеводный компонент Фосфорная кислота
  4. Антитромбоцитарные препараты (ацетилсалициловая кислота, клопидогрель).
  5. Арахидоновая кислота
  6. Аскорбиновая кислота (витамин С).
  7. Аскорбиновая кислота (С)
  8. Аспарагиновая кислота
  9. Аспирин (ацетилсалициловая кислота, АСК).

 

Синонім: вітамін С, Vitaminum С.

Властивості: білий кристалічний порошок, кислий на смак, добре розчиняється у воді, утворюючи нестійкі розчини.

Міститься аскорбінова кислота в значних кількостях у продуктах рослинного походження (плоди шипшини, капуста, лимони, апельсини, хрін, фрукти, ягоди, хвоя тощо). Невелика кількість вітаміну міститься в продуктах тваринного походження (печінці, мозку, м'язах).

Зберігають у прохолодному, захищеному від світла місці.

Форма випуску: таблетки по 0,05…0,1 г; ампули по 1 мл і 2 мл 5-процентного розчину. Входить до складу багатьох полівітамінних препаратів.

Дія: аскорбінова кислота відіграє важливу роль у життєдіяльності організму. їй властиві сильно виражені відновні властивості. Бере участь у регулюванні окисно-відновних процесів вуглеводневого обміну, звертанні крові, регенерації тканин, утворенні стероїдних гормонів. Однією з важливих фізіологічних функцій аскорбінової кислоти є співучасть у синтезі коллагену і нормалізації проникності капілярів.

Організм людини нездатний сам синтезувати вітамін С: потреба в ньому задовольняється вітаміном, що надходить із стравою. Нестача або відсутність його призводить до розвитку гіпо- та авітамінозу (цинги). Порушується цілісність судин, з'являється кровотеча з ясен, випадають зуби.

Сільськогосподарські тварини і птиця малочутливі до нестачі аскорбінової кислоти в кормах.

Вітамін С - могутній фактор попередження та лікування інфекційних хвороб.

Він має також дезінтоксикаційну дію по відношенню до багатьох промислових токсичних речовин.

Промислові отрути (ртуть, свинець, миш'як, бензол і деякі інші), лікарські речовини (антибіотики тощо), а також інфекційні хвороби підвищують потребу організму у вітаміні С.

Показання, способи і дози застосування: для підвищення загальної резистентності організму при інфекційних захворюваннях і отруєннях тварин, при геморагічних діатезах, анеміях, захворюваннях печінки, матки, важко загоюваних ранах.

Дози всередину: коням – 0,5...3,0 г; великій рогатій худобі - 0,7...4,0; дрібній рогатій худобі - 0,2...0,5; свиням - 0,1...0,5; собакам – 0,03...0,1 г; внутрішньовенно: коням - 0,5... 1,5 г; великій рогатій худобі - 0,5...2,0 г у формі 5...10-процентного розчину.

З метою профілактики гіповітамінозу і поліпшення засвоєння корму рекомендують для племінної птиці, індичок, бройлерів додавати до комбікормів 50 г аскорбінової кислоти на 1 тонну корму.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 540 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)