АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Післяпологові септичні захворювання: класифікація, причини. Профілактика в умовах жіночої консультації та пологового будинку.

Прочитайте:
  1. N Новонароджена дитина не виноситься з пологового залу до моменту переведення разом із матір'ю у палату спільного перебування.
  2. АКУШЕРКИ ЖІНОЧОЇ КОНСУЛЬТАЦІЇ
  3. АМПУТАЦІЇ КІНЦІВОК. РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ПРОТЕЗУВАННЯ ІНВАЛІДІВ З ДЕФЕКТАМИ КІНЦІВОК. ЛІКУВАННЯ ТРАВМАТОЛОГІЧНИХ ТА ОРТОПЕДИЧНИХ ХВОРИХ В АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ.
  4. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  5. Аномалії пологогових сил: класифікація, діагностика, лікування.
  6. АНТИСЕПТИЧНІ ЗАСОБИ (протимікробні)
  7. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  8. Більше 15-20 днів. Цю операцію можна проводити в умовах жіночої консультації.
  9. В нормальних умовах запліднена яйцеклітина переміщується по трубі в матку, де вкорінюється в її
  10. В реальних умовах ослаблення функцій серця блукаючим нервом призводить до звуження вінцевих артерій, що опосередковується меншою потребою міокарда в кисні.

Білет №1

Діагностика вагітності в ранні терміни.

Діагностувати ваг – означає встановити факт ваг та її термін. Діагностика ранніх термінів ґрунтується на виявленні таких ознак: 1Сумнівні(гадані) – проявл суб’єктивними відчуттями: зміни смаку(відраза до жирних, м’ясних, схильність до кислої, солоної), нудота і блювання, частіше зранку, зміни нюху(відраза до парфумів, тютюнового диму), зміни настрою(дратівливість, збудження, депресія), пігментація шкіри обличчя, білої лінії живота, сосків. За цими симптомами можна лише припустити наявність ваг. 2Ймовірні(вірогідні) – об’єктивні зміни з боку статевих органів і молочних залоз: припинення менструації, зб молочних залоз і виділення молозива із сосків, ціаноз слизової піхви і шийки матки – виявляють шляхом спец гінеколог дослідження та при опитуванні. При бімануальному дослідженні виявл такі ознаки – Горвіца-Гегара(розм’якшення перешийка матки, що дає змогу зблизити кінчики пальців), Снєгірьова(легка мінливість консистенції матки – при механ подразненні скороч і стає щільніша, після припинення –зновурозмякш), Піскачека (асиметрія матки-в одному з рогів(місце імплантації) з’явл кулеподібне випинання), Губарєва(легке зміщення шийки матки внаслідок розм’якшення перешийка), Гентера(значна антефлексія матки внаслрозмякш перешийка і гребенепод виступ на пер поверхні матки по сер лінії). До додаткових методів діагностики належать лабораторні(біологічний- виявлення в сечі і крові хоріонічногогонадотропіну- тест на ваг; імунологічний-тест із затримкою аглютинації, радіо імунний аналіз, ферментозв’язанийімуносорбентний аналіз) та УЗД(встановл факт ваг,її локалізація, гестаційний вік плода, вад розвитку плода чи оболонок, реєстр серцеву діяльність з 4 тижня, рухову акт – з 8 тижня).

Післяпологові септичні захворювання: класифікація, причини. Профілактика в умовах жіночої консультації та пологового будинку.

Причини: патогенний стафілокок, кишкова паличка, протей, ентеробактер, синьогнійна паличка, анаероби і м/о, що передаються статевим шляхом. Розрізняють екзогенну (бацилоносії серед медперсоналу, інфікуванню сприяють порушення сан-епідеміол режиму в пологових будинках, недотримання правил прибирання пологових зал, післяродових і дитячих палат, стерилізації рукавичок, інструментарію, білизни – враховувати для профілактики) і ендогенну інфекції (її джерела – приховані вогнища інфекції при хронсинуситі, карієсі, тонзиліті, пієлонефриті, цервіциті, коліпі та інших зап процесах). Зн реактивності організму сприяють затяжні пологи, несвоєчасне відходження навколоплідних вод, пологова травма, оперативні втручання, ручні втручання, також процеси сенсибілізації, алергічні реакції, інтоксикація. Шляхи поширення-гематогенно, лімфогенно, інраканалікулярно (контактно). Класифікація за С.В.Сазановим і А.В.Бартельсом за етапами розвитку септичного процесу:

1 етап: інфекція обмежена післяпологовою раною - післяпологові ендометрит та виразка (на промежині, піхві, вульві, шийці матки). 2 етап: інф пошир за межі рани, але ще локалізована – метрит, параметрит, аднексит, пельвіоперитоніт, обмежений тромбофлебіт. 3 етап: інф наближена до генералізованої – загальний перитоніт, септичний шок і прогресуючий тромбофлебіт. 4 етап: генералізованаінф – сепсис без метестазів та сепсис з метастазами.

Профілактика: див в причинах екзогенна інфекція, а ще лікування хрон вогнищ інфекції.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 548 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)