АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ. на методичній нараді кафедри

Прочитайте:
  1. A. Заняття № 17
  2. A. Перелік основних термінів, параметрів, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  3. II Цілі заняття
  4. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  5. V. Етапи проведення заняття
  6. V. Зміст теми заняття
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  9. V. Основні етапи заняття
  10. VI. Методичне забезпечення заняття

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

 

 

“Затверджено”

на методичній нараді кафедри

загальної хірургії №2 з ВПХ

Завідувач кафедри

д.мед.н., професор

_______________ Я.Й.Крижановський

“______” _____________ 2007 року

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

 

 

Навчальна дисципліна Загальна хірургія
Модуль № 1 Введення у хірургію. Невідкладні хірургічні стани. Основи анестезіології та реаніматології
Змістовний модуль № 1 Введення в хірургію. Десмургія. Асептика і антисептика. Особливості догляду за хворими у хірургічному відділенні. Хірургічна операція.
Тема заняття № 4 Антисептика. Догляд за хворими з гнійною патологією.
Курс  
Факультет Медичний № 1, медичний № 4

 

Київ – 2007

1. Актуальність теми:

До середини XIX століття більше 80% оперованих хворих помирали від гнійних ускладнень операційних ран, причини яких були невідомі. Можна уявити стан хірургії в той час. В роботі Шеню наведені втрати 309-тисячної французької армії в Криму (1854-1856), а саме: вбито 10 тисяч вояків (3,3% загальної кількості війська), а від наслідків поранень померло 85 тисяч (27,6%) Для ілюстрації наведемо приклад: з 1681 солдата, якому зробили ампутацію стегна, лише 106 залишились живими, післяопераційна летальність становила 92%.

Застосування угорським акушером Земмельвейсом в якості антисептичного засобу хлорного вапна при проведенні вагінальних досліджень у породіль дозволило знизити післяпологову летальність, пов'язану з розвитком сепсису, з 18,3% у 1847 році до 3% в наступному півріччі, а в наступному році – до 1,3%.

Після відкриття у 1863 році Л.ІІастером причини гниття і бродіння, швидко накопичувалися спостереження про те, що причиною багатьох ранових ускладнень ємікроорганізми.

Наведені вище історичні факти чітко окреслюють актуальність питань асептики та антисептики в роботі лікувально-профілактичних закладів. Саме тому, вивчення і знання основ асептики і антисептики необхідні для медичних працівників усіх спеціальностей. Актуальність заняття диктується і тією обставиною, що питання, які стосуються зазначеної теми, будуть розглядатися і на старших курсах при навчанні на кафедрах хірургічного, терапевтичного та лікувально-профілактичного профілю.

2. Конкретні цілі:

Аналізувати причини виникнення і розвитку хірургічної інфекції та шляхи профілактики і лікування останньої.

Пояснювати особливості санітарно-гігієнічних режимів хірургічного відділення та операційного блоку в комплексі заходів щодо профілактики внутрішньо лікарняної інфекції та виникнення гнійно-септичних ускладнень у хворих з хірургічною патологією.

Запропонувати методи та режими стерилізації в залежності від структурних особливостей матеріалів, інструментів та приладів медичного призначення.

Класифікувати антисептичні засоби в аспекті раціонального застосування останніх в практичній діяльності хірургічного відділення та операційного блоку.

Трактувати отримані результати контролю санітарно-гігієнічних норм роботи лікувального закладу.

Малювати схеми структурної організації загально-хірургічного відділення та операційного блоку в аспекті підтримки антимікробного режиму лікарні.

Проаналізувати можливі причини виникнення у хворих з хірургічною патологією гнійних ускладнень та шляхи запобігання зазначеного в подальшому.

Скласти алгоритм особливостей лікування та догляду за хворими з хірургічною патологією з урахуванням правил асептики та антисептики.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 414 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)