АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізичні властивості.

Прочитайте:
  1. Голодування, фізичні процеси під час голодування
  2. Оксид вуглецю як виробнича шкідливість(фізичні властивості,біологічна дія,зрушення у стані здоровя). Профілактика захворювань при роботі,що пов’язана з впливом оксиду вуглецю.
  3. Реакції матричного синтезу в живих системах. Код ДНК, його властивості.
  4. Ртуть як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоровя). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана із впливом ртуті.
  5. Свинець як виробнича шкідливість (фізичні властивості, біологічна дія, зрушення у стані здоровя). Профілактика захворювань при роботі, що пов’язана із впливом свинцю.
  6. Фармакологічні властивості.
  7. Фармакологічні властивості.
  8. Фізичні вправи та імунна система
  9. Фізичні вправи та функціональні резерви організму

Являє собою білу ароматичну речовину, без запаху і смаку. Макромолекули мають лінійну волокнисту будову. Довжина їх становить 1570нм і>, поперечні розміри 0,4нм X 0,8нм. Целюлоза не виявляє відновних властивостей і важче ніж крохмаль,

піддається гідролізу. Целюлоза не розчиняється у воді, спирті, ацетоні та інших органічних розчинниках, але добре розчиняється у концентрованій розчинній ZnCl2 і реактиві Швейцера. Хімічні властивості. Целюлоза при нагріванні взаємодіє з мінеральними кислотами, наприклад з H2SO4 можна добути проміжні продукти гідролізу. целюлоза амітоїд ценобіоза Д-глюкоза Легко реагує з концентрованими розчинами лугів і утворює лужну целюлозу (алкалі целюлози) + nH2O Легко взаємодіє з азотною кислотою + H2O і утворює її ефіри нітроцелюлозу (нітроклітковину). + При взаємодії клітковини з сумішшю оцтового ангідриду і оцтової кислоти (кат. H2SO4),

 

Застосування:

 

Віскоза – це розчин ксентогенату у лузі. При продавленні віскози крізь фільтри у водний розчин H2SO4 виділяється целюлоза у вигляді нитки. Таким методом добувається волокно під назвою віскозний шовк.

Якщо віскозу пластифіковану гліцерином продавлювати у розчин кислоти крізь вузькі щелини, то утворюється тонка прозора пластина целюлози – целофан.

Розчин колоксиліну у суміші спирту і ефіру називається колодієм і застосовується для заклеювання невеликих травм і пов’язок. А також колокселін використовують у нітролаках.

Із суміші колокселіну з камфорою виготовляють целулоїд, який використовують в хімічній промисловості, піротехніці, у виробництві пластмас.

Пірокселін – це повністю нітрована целюлоза. Є вибуховою речовиною і використовується для бездимного пороху.

Найбільше застосування мають ди- і триацетилклітковина з яких виготовляють ацетатний шовк, негорючу рентгенівську і кіноплівку, лаки, тощо.

 

Крохмаль [C6H7O2(OH)3]

 

Знаходження у природі.

Крохмаль знаходиться в багатьох рослинах в якості резервного матеріалу. Його багато в зернових культурах (рисі, кукурудзі, пшениці) і в картоплі, з якої крохмаль добувають в промисловості.

По зовнішньому вигляді крохмаль білий порошок або зерна. Він не розчинний в воді. В гарячій воді крохмаль набухає і утворює клейстер, який є колоїдним розчином. Відновлювальними властивостями не володіє.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 352 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)