АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізичні вправи та функціональні резерви організму

Прочитайте:
  1. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  2. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища
  3. Активна детоксикація організму
  4. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  5. Вегетативні системи організму дитини
  6. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  7. Види обміну речовин та значення для життєдіяльності організму. Роль ферментів.
  8. Визначення максимальної анаеробної потужності організму
  9. Виконувати вправи лікувальної гімнастики для підвищення тонусу м’язів передньої черевної стінки, призначати
  10. Вираженою інтоксикацією організму.

Людина має досить великі можливості пристосуван­ня до незвичайних умов існування або дії надзвичайних факторів. Ця здатність базується на резервах організму та його здатності до компенсаторних реакцій.

Під фізіологічними резервами розуміють створену протягом еволюції здатність організму або його окремих органів значно підсилювати інтенсивність своєї діяль­ності порівняно з періодом спокою.

Ці резерви обумовлені анатомо-фізіологічними та функціональними особливостями будови органів, а саме:

— наявністю парних органів;

— здатністю одних органів та систем частково вико­нувати функцію інших.

Резервні можливості дозволяють організму витриму­вати певний час без пошкоджень дію факторів середови­ща або патогенних чинників, які за своєю силою значно перевищують такий рівень, що спостерігається у звичай­них умовах. Так, при гіпоксії треновані люди протягом більш тривалого часу зберігають працездатність. Нако­пичення кислих речовин у крові, тобто явище ацидозу (від acidus — кислий), є дуже небезпечним для здорової, але нетренованої людини вже при рН=7,1-7,2, а у спорт -сменів рН крові може знижуватись на деякий час до 6,92.

Вивчення фізіологічних резервів організму, їхнє підвищення й використання мусить увійти до арсеналу методів оцінки та закріплення здоров'я людини.

Існують особливості стану фізіологічних систем у людей залежно від їхньої тренованості (табл.З).

Таблиця 3. Показники стану серцево-судинної та дихаль­ної систем у тренованих і нетренованих людей одного віку

№ п\п Показники Трено­вані Нетрено-вані
1. Маса серця, г 350-500 250-300
2. Об'єм серця, мл 900-1400 600-800
3. Частота пульсу, за 1 хв. 50-60 70-80
4. Максимальний пульс, за 1 хв. 250-260 до 220
5. Систолічний об'єм, мл   60-70
6. Максимальне споживання ки­сню, л/хв 5,5-6 3,5-4
7. Життєва ємність легень, л 6-7 3,5-4
8. Максимальна легенева вентиля­ція, л за 1 хв. до 200 80-100

Слід зазначити, що систематичне виконання фізич­них вправ дозволяє зберегти фізіологічні резерви, а відповідно високий рівень здоров'я та працездатності до дуже похилого віку.

Фізично треновані особи не лише здатні без будь-яких негативних наслідків різко підвищити функції органів і систем, але й витратити на це менше енергії, як у стані спокою, так і при фізичному навантаженні. Наприклад, частота серцевих скорочень за 1 хв. в період спокою у тренованих людей— 50-60, у лижників та марафонців — 40-50, а у нетренованих — 70-80. Таким чином, при меншій частоті скорочень серце довший час відпочиває, а тканини організму одержують із кров'ю достатньо по­живних речовин при менших витратах енергії.

Особливо це має значення для кровообігу в самому серці, який забезпечує його клітини киснем і поживни­ми речовинами та видаляє з них кінцеві продукти обміну речовин, а це відбувається переважно в період загальної діастоли серця. Тривала діастола сприяє нормальному кровопостачанню до м'язових клітин у найглибших ша­рах лівого шлуночка, які знаходяться в гіршому стані, ніж інші.

Закон серця — уся кров, яка надійшла до його камер під час розслаблення, мусить вийти з них під час скоро­чення. Тому довше розслаблення тренованого серця за­безпечить надалі краще його скорочення.

Для хворих на ішемію серця фізична гігієнічна гімна­стика є методом вторинної профілактики, адже підви­щення рівня моторної активності знижує частоту серце­вих скорочень та зменшує діастолічний тиск.

Таким чином, хоча резерви організму є показником індивідуальним, але систематичні фізичні вправи здатні їх значно збільшити у кожної людини.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 379 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)