АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізичні вправи як засіб загартовування

Прочитайте:
  1. Виконувати вправи лікувальної гімнастики для підвищення тонусу м’язів передньої черевної стінки, призначати
  2. Голодування, фізичні процеси під час голодування
  3. Загартовування дитячого організму
  4. ЗАГАРТОВУВАННЯ ОРГАНІЗМУ
  5. Засіб обробки рук за Спасокукоцьким – Кочергінима ?
  6. Методи загартовування
  7. Оберіть найбільш ефективний засіб першої допомоги.
  8. Оберіть найбільш ефективний засіб першої допомоги.
  9. Окселадину цитрат – протикашльовий засіб центрального типу дії
  10. Оксид вуглецю як виробнича шкідливість(фізичні властивості,біологічна дія,зрушення у стані здоровя). Профілактика захворювань при роботі,що пов’язана з впливом оксиду вуглецю.

Загартовування — це система тренування виробле­них протягом еволюції механізмів пристосування до до­бових, сезонних, періодичних або раптових змін темпе­ратури, освітлення, магнітного поля, інших природних факторів. Завдяки цим механізмам зміни зовнішнього середовища не викликають у людини таких суттєвих відхилень фізіологічних процесів, які б могли заверши­тись захворюванням.

Великого значення загартовуванню надавали такі відомі люди, як О.В. Суворов, І.П. Павлов, П. І. Іванов, М.М. Амосов.

У тілі людини розрізняють температуру теплового ядра, що є постійною, та температуру оболонки тіла, яка може коливатись у широких межах. Стабільна темпера­тура ядра необхідна для постійного перебігу основних фізіологічних процесів у життєво важливих частинах організму. Вона забезпечується фізичними й хімічними механізмами терморегуляції.

Фізичні вправи, як правило, супроводжуються дією на організм природних факторів середовища — сонця, повітря і води. Це основні фактори загартування. Під впливом фізичних вправ удосконалюються механізми терморегуляції. Між рівнем розвитку аеробних можли­востей організму й резистентністю та витривалістю при фізичному тренуванні існує пряма залежність.

Таким чином, систематичне виконання фізичних вправ забезпечує розвиток перехресної адаптації, тому що збільшується кількість мітохондрій, енергетичних резервів організму, підвищується реактивність імунної системи, стійкість слизових оболонок та шкіри до зміни температури навколишнього середовища. Усе це змен­шує кількість простудних захворювань.

Яким би не був вік людини, рухливість для неї завж­ди є корисною, тоді як бездіяльність та нерухомість

шкідливі та небезпечні. Рух — обов'язкова умова нор­мальної життєдіяльності організму людини.

Відомі афоризми "рух — це життя", "рух — це заста­ва здоров'я", "Рух може часто замінити різні ліки, але ні одні ліки не заміняють рух" відображають незапереч­не значення рухливості для розвитку та підтримки не­обхідних можливостей організму кожної людини.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 467 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)