АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Жіночі статеві органи

Прочитайте:
  1. I . Принципы организации первичной реанимационной помощи новорожденным
  2. I. Организационно-методический раздел
  3. I. Организационный момент
  4. I. Организационный момент.
  5. I. Организационный момент.
  6. I. Права медицинской организации
  7. I. Расходы, покрываемые организаторами
  8. II. Организация дезинфекционных и стерилизационных мероприятий в организациях, осуществляющих медицинскую деятельность
  9. II. Распределение лекарственных средств в организме. Депонирование.
  10. II. Требования к организации дезинфекционной деятельности

Статева система у жінок складається із внутрішніх та зовнішніх органів. До внутрішніх належать — парні яєч­ники, яйцепроводи (маточні або Фалопієві труби), матка, піхва (вагіна). До зовнішніх відносять вульву (великі та малі статеві губи, що оточують вхід до піхви) і клітор.

Яєчники — парні залози змішаної секреції, розташо­вані у черевній порожнині, у них дозрівають статеві клітини та утворюються статеві гормони — естрогени

фолікулярними клітинами (від oestrus — тічка), пере­важно естрадіол, та гестагени клітинами жовтого тіла (від hystera — матка), а саме прогестерон. Вага яєчника у молодої дорослої дівчини (жінки) 5-6 г, у віці 40-50 років він починає атрофуватись. В корковому шарі зна­ходяться фолікули, що розвиваються, а у мозковому шарі — судини та зрілі фолікули.

Формується яєчник в ембріональний період, коли первинні статеві клітини перетворюються на овогонії (від ovum — яйце). В цей час відбувається розмноження жіночих статевих клітин мітозом, утворюються пер­винні фолікули з овоцитами першого порядку. У ново­народженої дівчинки в обох яєчниках знаходиться до 2 млн. жіночих статевих клітин, частина з них у подаль­шому може розмножуватись, а частина гине. До часу статевого дозрівання залишається майже 300000 пер­винних овоцитів. Подальші зміни відбуваються після статевого дозрівання, коли починаються менструальні цикли, що повторюються через кожні 28 діб та завершу­ються овуляцією.

Яйцепроводи — м'язові трубчаті утворення довжи­ною по 12 см, якими статеві клітини потрапляють від яєчників до матки.

Матка — м'язовий мішок, який усередині містить багато залозистих клітин, його об'єм під час вагітності збільшується з 10 см3 до 5000 см3. Матка з'єднується з піхвою через шийку матки.

Піхва — еластична м'язова трубка в області малого тазу, через яку матка з'єднується із зовнішніми стате­вими органами.

Вульва — статеві губи, тобто складки шкіри (великі) та слизової (малі), які закривають вхід до піхви. Містить бартолінієві залози, які при статевому збудженні секре-тують слиз, що зволожує піхву. У місці з'єднання ма­лих статевих губ знаходиться клітор — аналог статевого члена чоловіків.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)