АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Політика в галузі охорони здоров'я

— виділення ресурсів на медичну допомогу на одно­го громадянина;

— рівномірність прибутків у суспільстві;

— наявність мережі охорони здоров'я;

— забезпеченість лікарями;

— рівень доступності здоров'я для населення.

2. Структурно-економічні показники:

— рівень народжуваності та смертності серед населення;

— валовий національний продукт та його приріст;

— рівень безробіття;

— житлові умови;

— енергетична забезпеченість населення.

3. Медична освіта:

— наявність медичної освіти,

— доступність медичної освіти (фізична й економічна).

4. Охоплення населення первинною медичною осві­тою:

— санітарна освіта;

— доброякісність харчування;

— доброякісність води;

— охорона здоров'я матері та дитини;

— планування сім'ї;

— профілактичні щеплення;

— забезпеченість ліками;

— можливість ефективного лікування.

5. Показники здоров'я населення:

— доля новонароджених (%) із масою менше 2,5 кг;

— доля новонароджених (%) із масою (3,3-3,4 кг);

— психічний розвиток дітей і підлітків;

— дитяча смертність;

— тривалість життя;

— смертність від окремих хвороб;

— захворюваність загальна та індивідуальна;

— самогубство, алкоголізм, наркоманія. Критерії індивідуального здоров'я розробляються

валеологією.

1.8. Вплив екологічних факторів на здоров'я людини

Людина — це біологічна істота, тому всі природні фактори та умови, у яких вона живе, впливають на її здоров'я. Активна трудова діяльність упродовж багать­ох тисяч років розвинула й ускладнила взаємозв'язок людини і природи. Лише шляхом пристосування до на­вколишнього середовища людина залишається жити на Землі. Сьогодні природне середовище, в якому діє лю­дина, змінюється швидше порівняно з адаптивністю людини, що негативно відбивається на її здоров'ї.

Проблеми взаємовідносин між живими істотами та умовами їхнього життя вивчає наука екологія (від oikos — дім, житло та logos — наука). Рівновага людини з навко­лишнім світом — це насамперед її комфортне відчуття себе в ньому. Такий стан передбачає сприятливе поєднан­ня умов життя, як природних, так і соціальних.

Покоління наших предків жили в тісному спілку­ванні з природою. Уклад життя та праці був синхронним із природними режимами. Кожна пора року мала при­таманні тільки їй трудову налаштованість і режим жит­тя. Проблема здоров'я людини вирішувалась досить ефективно і просто. Це пояснюється тим, що культура здоров'я складалась в індивідуальній свідомості особис­тості поступово, під впливом природних умов життя і була важливим елементом загальної культури людини.

Нині вся сукупність факторів діяльності людини, які негативно впливають на її здоров'я, вимагає іншого підходу до проблеми формування здоров'я. Сьогодні люди живуть у режимі виробничого циклу, однаково в будь-яку пору року. Умови життя та праці сучасної лю­дини, безперечно, покращились, але наслідки цього да­леко не однозначні.

Забрудненість навколишнього середовища, поряд із токсичними ефектами, таїть у собі небезпеку генетичних змін (на потреби промисловості спалюється 10 млрд. т. палива, у повітря потрапляє біля 20 млрд. т. вуглекис­лого газу, 300 млн. т. чадного газу, 50 млн. т. окису азо­ту, сотні млн. т. пилу, велика кількість шкідливих та канцерогенних речовин). Забруднення атмосфери стало великою проблемою для міст. Осідання викидів на кра­пельках води зумовлює появу димних туманів — смогу. Л. Батонн писав: "Станеться одне з двох, або люди зроб­лять так, що у повітрі стане менше диму, або дим зро­бить так, що на Землі стане менше людей".

Надходження великої кількості окисів азоту та сірки зумовлює появу кислотних дощів, які забруднюють те­риторію на великих відстанях від джерел їхнього вики­ду. Такі дощі знищують рослини та тварин, пошкоджу­ють людські споруди та конструкції Промислові вики­ди в атмосферу фреонів зменшують товщину озонового шару навколо Землі, який захищає живу природу від губної дії ультрафіолетових променів із космосу.

Особливо негативно позначилась на стані здоров'я населення нашої країни аварія на Чорнобильській атомній станції.

Конституційне право на безпечне для життя і здоро­в'я довкілля (право на екологічну безпеку) тісно пов'я­зане з правом на життя й охорону здоров'я.

Екологічна ситуація потребує мобілізації всіх урядо­вих та неурядових організацій, усього суспільства на ви­рішення існуючих проблем. Основні шляхи для цього:

— перехід до матеріале- та енергозберігаючих техно­логій, а в перспективі до замкнутих, безвихідних циклів виробництва;

— раціональне природовикористання з урахуванням особливостей окремих регіонів;

— розширення природно-заповідних територій;

— екологічна освіта та виховання населення. Вирішення проблеми здоров'я людини закладено в

самій людині, у знанні та розумінні нею низки проблем, а також в умінні дотримуватись правил здорового спо­собу життя.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 341 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)